EXCLUSIV Cristian Băcanu ia în vizor CCR: "Un judecător care a avut o viață întreagă carnet de membru PSD nu poate judeca uitându-și originea în totalitate!"


EXCLUSIV Cristian Băcanu ia în vizor CCR: "Un judecător care a avut o viață întreagă carnet de membru PSD nu poate judeca uitându-și originea în totalitate!"

Curtea Constituţională a României a respins, cu o majoritate de 6 la 3, sesizarea PNL şi USR cu privire la OUG 90/2018, prin care s-a operaţionalizat Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Astfel, CCR a decis că Secia specială este constituțională.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura miercuri, 13 martie, cu avocatul Cristian Băcanu, președintele Comisiei Juridice din cadrul PNL București. Concret, întrebat ce părere are despre această decizie a CCR, liberalul a atras atenția reprezintă o sfidare a Comisiei de la Veneția care a atras atenția că nu este recomandată sub nicio formă înființarea unei secții speciale de anchetare a magistraților. Mai mult, juristul a menționat că judecătorii care au decis că secția specială este constituțională au fost de fapt influențați de trecutul politic. Pe cale de consecință, Cristian Băcanu a precizat că este necesară o depolitizare și profesionalizare a Curții Constituționale din România. 

"Din punctul meu de vedere, decizia CCR de astăzi poate duce la încalcarea independenței justiției și reprezintă un precedent foarte periculos in materia dreptului constituțional din România. Comisia de la Veneția a arătat că nu este recomandată sub nicio formă înființarea unei secții speciale de investigație a magistraților. Concluziile Comisiei de la Veneția sunt deosebit de importante întrucât vorbim despre o instituție formată din specialiști independenți în drept constituțional. De altfel, recomandările Comisiei de la Veneția reprezintă și punctul de vedere pe care și-l formează Comisia Europeană, având în vedere că în marea majoritate a cazurilor Comisia Europeană adoptă întocmai rapoartele Comisiei de la Veneția.

În concluzie, decizia CCR de astăzi nu e una fericită. Cred că judecătorii aveau obligația de a analiza cu mult mai multă atenție înființarea unei astfel de secții. Mai vedem de altfel că nu a fost luată o decizie în unanimitate, ci cu 6 voturi pentru și cu 3 împotrivă, ceea ce ne arată că mai curând a fost o decizie influențată de istoricul politic al fiecărui judecător de la CCR. Nu putem avea așteptarea ca un judecător care a avut o viață întreagă carnet de membru PSD să poată să judece astăzi ignorând originea sa în totalitate.

Cu această ocazie cred că se impune să discutăm mult mai serios despre o reformă a componenței CCR. De altfel, eu am mai vorbit despre acest lucru și în 2018 în contextul în care nu am avut doar o decizie, ci mai multe care au fost discutabile. Cred că se impune profesionalizarea oamenilor care ajung să ocupe un scaun de judecător la CCR, adică selectarea membrilor Curții din rândul unor profesioniști adevărați care să nu fi făcut politică sau să nu fi făcut politică într-un mod activ pentru o anumită perioadă de timp și care să poată prezenta o garanție de independență a procesului de control constituțional al legilor", a declarat liberalul.

Totodată, chestionat cât de mult sunt afectați magistrații de decizia CCR, Cristian Băcanu a evidențiat faptul că secția specială reprezintă un precedent neîntâlnit până acum în Europa și mai mult, niciuna din celelalte categorii profesionale nu sunt în vizorul unei astfel de instituții. De asemenea, avocatul a reliefat că se așteaptă de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să decidă că secția specială este nelegală din punctul de vedere al dreptului Uniunii Europene, iar ca urmare să acționăm în privința CCR și să o depolitizăm și profesionalizăm.

"Din punctul de vedere al magistraților lucrurile sunt triste. Iată că avem astăzi o Secție specială care îi investighează numai pe magistrați și este un precedent pe care nu l-am mai întâlnit niciodată în Romania sau în Europa. Așa cum nu avem secții speciale sau instanțe pentru medici, pentru profesori, pentru alte categorii profesionale nu este normal să avem o secție de parchet care să investigheze exlusiv magistrații, cu atât mai mult cu cât există o suspiciune că prin intermediul acestei secții se pot realiza anumite presiuni asupra actului de justiție.

Independența justiției este una din valorile fundamentale ale Uniunii Europene și nu ne putem juca cu așa ceva. Avem datoria ca stat de a reglementa sistemul de justiție într-un asemenea mod încât să garantăm independența reală a judecătorilor și procurorilor. Trebuie însă să așteptăm soluțiile pe care le va adopta Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauzele în care a fost sesizată de Curtea de Apel Pitești și de Tribunalul Olt.

Mă aștept ca judecătorii CJUE să nu considere că înființarea unei astfel de secții este legală din punctul de vedere al dreptului Uniunii Europene. Atunci când vom avea una sau mai multe decizii din partea CJUE în acest sens, și chiar cred că așa vor arăta acele decizii, vom privi ce ne spune CJUE și în acelasi timp ce ne spune CCR. Astfel, ne vom da seama că judecătorii CCR au greșit și atunci chiar va trebui să acționăm și să profesionalizăm odată și pentru totdeauna Curtea Constituțională a României", a declarat Cristian Băcanu în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.