Din decembrie 2018, până în februarie 2019, prețul cartofilor s-a scumpit cu 21%, al legumelor cu 15,77%, iar al citricelor cu 5,53%, chiar dacă INS a anunțat că rata anuală a inflației pe februarie 2019 a fost de 3,83%, potrivit Newsweek.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că preţurile de consum au crescut cu 0,79% în februarie 2019, comparativ cu luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,83%, de la 3,3% în ianuarie 2019, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,46%, a mărfurilor nealimentare cu 3,74% şi a serviciilor cu 3,08%.
Îngrijorător, însă, în ultimele trei luni mai multe categorii de produse şi servicii s-au scumpit cu mult peste medie. Campionii sunt cartofii, al căror preţ a urcat cu 21% în intervalul decembrie 2018 – februarie 2019. Urmează legumele şi conservele din legume, cu 15,77%, citricele şi alte fructe meridionale, cu 5,53%, fructele proaspete, cu 5,26%, şi fructele şi conservele din fructe în general, cu 5,16%.