Procurorii din Constanța iau atitudine! Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța își suspendă activitatea


Procurorii din Constanța iau atitudine! Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța își suspendă activitatea

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Prim-procurorul Viorel Teliceanu a declarat, pentru mediafax.ro, că decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Activitatea instituţiei va fi suspendată timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.

„Este o formă de protest după ordonanţa de Guvern de marţi, care este un atac la adresa Ministerului Public şi al justiţiei”, a spus Teliceanu.

Potrivit acestuia, pe perioada protestului vor face excepţie cazurile cu inculpaţii ce au măsuri preventive.

 „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

 
Potrivit acestuia, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României.

„În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis desfăşurarea de activităţi de protest constând în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Invităm pe această cale pe toţi care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unităţi sau structuri de parchete, judecători, poliţişti, cetăţeni obişnuiţi - în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, începând cu orele 16:00, pentru a protesta faţă de măsurile abuzive şi care pun în pericol arhitectura instituţională a Statului Român, cu consecinţe asupra statului de drept din ţara noastră”, se mai arată în comunicat.

Amintim că aproximativ 100 de magistrați au protestat, vineri dimineață, în fața Curții de Apel din Cluj, față de ultimele modificări aduse de guvern legilor Justiției, printr-o ordonanță de urgență vehement constestată de societatea civilă și interpretată drept o încercare de politizare și subordonare totală a actului de justiție.

"Domnule ministru, ajunge!", "Dacă tot ne-aţi consultat, nu ne ignorați!", "Secția specială pentru magistrați e o formă de presiune!", au fost mesajele pe care magistrații clujeni au dorit să le transmită ministrului Justiției. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.