Jurnalistul și documentaristul Marian Voicu explică, în cea mai recentă carte a sa – ”Fake news, manipulare, populism”, Humanitas, 2018, București – că regimul Putin îl revalorifică intens pe dictatorul genocidar Stalin (unul dintre cei mai mari criminali din istorie), pe care-l impune propagandistic drept ”figură central luminoasă a istoriei Rusiei”. Vă reamintim că în România și Basarabia dictatura comunistă (impusă și păpușată de la Kremlin) a săvârșit peste 1 milion de asasinate distrgând milioane de alte vieți.
Același Putin a reintrodus imnul sovietic (vechea melodie cu versuri noi), a dispus reinstalarea statuii lui Felix Dzerjinski, fondatorul poliției politice bolșevice, și a reluat tradiția decernării ordinului ”Erou al Muncii”, dar și pe cea a decorațiilor secrete, atât de dragi KGB și GRU. Podul.ro vă prezintă o serie de pasaje sugestive (pag. 59-62) preluate din studiul amintit.
”Astăzi, Stalin revine ca figură central luminoasă a istoriei Rusiei. Istoria trebuie rescrisă pentru a valida prezentul și a justifica autoritarismul. Stalin este liderul care a adus victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind acum descris ca un <lider eficient>. Documentarele care investigau Marea Teroare prezidată de Stalin au fost scoase de pe post și înlocuite cu altele care celebrau Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Putin are nevoie de victorii care să racordeze poporul rus la narațiunea Marelui Război pentru Apărarea Patriei (…) Putin a ales să sărbătorească în 2017 nu o sută de ani de la ceea ce e cunoscut ca Marea Revoluție din Octombrie, ci 76 de ani de la intrarea în război a Uniunii Sovietice sub comanda lui Stalin. Putin nu vrea să le dea idei rușilor – revoluțiile nu se mai aniversează în Rusia de azi. Dimpotrivă, Lenin trebuie blamat pentru că a pus o bombă sub tronul Rusiei, dând dreptul la autodeterminare popoarelor Imperiului Rus. Lenin este cel care a pierdut teritorii în favoarea germanilor, Stalin este cel care le-a recâștigat (…)
Se știe că Putin ține la tradiție. Mai întâi, în 9 decembrie 2000, Duma de Stat a reintrodus imnul sovietic. Apoi, în 11 septembrie 2002, Putin a dispus reinstalarea statuii lui Felix Dzerjinski, fondatorul poliției politice bolșevice, la 125 de ani de la nașterea acestuia. Statuia lui Felix de Fier, creatorul Gulagului, fusese demontată de moscoviți în 22 august 1991, după eșuarea puciului. Reinstalarea capătă astfel un dublu sens.
Au fost apoi instituite sau reinstituite Ziua Victoriei, Ziua Partizanului Sovietic, Marea Zi a Războiului pentru Apărarea Patriei, Ziua Gloriei Armelor Rusești ș.a.m.d., în total 31 de sărbători.
Putin a reluat apoi, în 1 mai 2013, după 22 de ani de la întrerupere, tradiția decernării ordinului <Erou al Muncii>, instituit în 1921 și primit de 20 000 de cetățeni sovietici. În 1 mai 2013, în Palatul Konstantinov din Sankt-Petersburg, au fost decorați cinci cetățeni ruși. <Fiecare dintre voi reprezintă bogăția țării noastre>, le-a spus Putin, <nu putem crea o Rusie puternică fără a munci din greu>. Printre cei cinci se aflau dirijorul Valeri Gherghiev și un miner din zona siberiană Kemerovo, distins pentru productivitatea sa record, asemenea celebrului Stahanov. Fastuoasa ceremonie a fost transmisă în direct de televiziuni (…)
Tradiția decorațiilor secrete există de mult timp în URSS, iar lui Putin îi plac secretele. Cel mai secret erou al URSS (cea mai înaltă distincție a defunctului stat) a fost ucigașul lui Lev Troțki, Ramon Mercader. Acum, când are toată Rusia la picioare, Putin își răsplătește subordonații cu ordine secrete, în amintirea zilelor bune de odinioară din KGB, când o medalie secretă era infinit mai valoroasă decât una pubică”, scrie Marian Voicu.