Corina Crețu PREMIER într-un viitor guvern PNL-USR susținut de părți din PSD? SCENARIUL lui Stelian Tănase


Corina Crețu PREMIER într-un viitor guvern PNL-USR susținut de părți din PSD? SCENARIUL lui Stelian Tănase

Politologul și istoricul Stelian Tănase susține, în cel mai recent editorial postat pe blog, că opoziția ar trebui  să negocieze cu rebelii anti-Dragnea un viitor guvern din care PSD să continue să facă parte, dar în mod minoritar, și al cărui premier să fie... comisarul european Corina Crețu.

În lipsa unor concesii majore (dar strategice) făcute baronilor care-l contestă pe Liviu Dragnea, explică Tănase, mult trâmbițata moțiune de cenzură a opoziției va eșua lamentabil. Podul.ro vă prezintă considerațiile politologului.

”Ce trebuie să facă Opozitia pentru ca evenimentele sa ia cursul dorit. Să îi reuseasca motiunea de cenzură, ca prim pas? Intii trebuie să facă rost de voturi de la PSD. Pentru asta moderații din cele doua tabere, PSD și Opoziție, trebuie sa negocieze condițiile unui troc. Pesedistii dau voturile. Opoziția trebuie sa dea asigurări ca oameni din PSD vor face parte din noul guvern. Ar fi un PSD într-o nouă configurație, cu Dragnea decăzut. E de stiut ca niciun pesedist, oricit l-ar detesta pe Dragnea, nu vrea să piardă privilegiile și puterea, sau accesul la resurse. Pesedistii nu vor da voturile pe gratis. De ce ar da jos propriul guvern daca nu au nimic de cistiga. Politica nu e filantropie (...)

PSD în altă formulă ar trebui să poată fi la guvern în continuare ( de exemplu, cu Corina Crețu premier) și să își ducă mandatul pînă la capăt. Electoratul va face treaba care trebuie făcută – va trimite PSD în opoziție. Dragnea reprezintă o facțiune din PSD, dar niciun grup din PSD dispus la negocieri, dispus să își dea votul in favoarea moțiunii, nu o va face fără garanția că nu devine de mîine un out-low, un paria. Vrea să i se garanteze că mai are șanse de a rămine la guvernare și ca isi poate continua cariera politică. Altfel, motiunea de cenzură – fără aceste voturi PSD care ar face diferența – va cădea. Si tara ramine pe mina lui Dragnea&Co. Dacă situația este lăsata pe mina radicalilor din PSD si din Opozitie, a demagogilor din ambele tabere, atunci nu se va ajunge la nimic și Dragnea va rămine atotputernic. Nu doresc o Opozitie care se laudă că a pierdut eroic. Nu dorec nici o Opoziție care spune că a încercat, dar a pierdut. Doresc o Opozite invingătoare la această moțiune de cenzură.

Concluzia care se desprinde de aici – moderații trebuie zilele astea să negocieze răbdători pentru a ajunge la o platforma comună ca să adune voturile necesare pentru ca moțiunea să treacă. Numai asa se va scapa de penibilul guvern VV Dancilă. Apoi și de Dragnea – care va fi demis urgent de PSD dacă pierde guvernul. Să fiu mai clar – depinde ce se vrea. Depinde de nivelul de realism politic angajat. Dar mă intreb circumspect – cîtă fățărnicie este amestecată în aceasta moțiune de cenzură? Cit este joc de imagine si cit lupta adevarată?”, scrie Stelian Tănase.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.