Lovitură dură pentru Elon Musk și DOGE. Cele mai importante agenții federale din SUA - FBI, Departamentul de Stat și Pentagonul - și-au instruit angajații să ignore un e-mail trimis de miliardar, deși acesta a avertizat că cei care nu vor răspunde vor fi concediați


Lovitură dură pentru Elon Musk și DOGE. Cele mai importante agenții federale din SUA - FBI, Departamentul de Stat și Pentagonul - și-au instruit angajații să ignore un e-mail trimis de miliardar, deși acesta a avertizat că cei care nu vor răspunde vor fi concediați

Departamente cheie din cadrul administrației de la Casa Albă au cerut personalului din subordine să nu răspundă unui e-mail trimis, sâmbătă, în cadrul inițiativei de reducere a costurilor guvernamentale care este coordonată de miliardarul Elon Musk. În mailul respectiv, angajaților li se solicita să spună ce sarcini de serviciu au îndeplinit în cursul ultimei săptămâni, absența răspunsului fiind considerată un soi de demisie din funcție.

FBI, Departamentul de Stat și Pentagonul se numără printre agențiile federale care și-au instruit angajații să nu răspundă respectivului mesaj popularizat, ca toate acțiunile lui Musk, pe X, în uralele susținătorilor care vor reducerea cheltuielilor statului. 

Șefii altor departamente federale și-au sfătuit totuși personalul să se conformeze, iar unii le-au spus angajaților să aștepte instrucțiuni suplimentare înainte de a răspunde, în vreme ce sindicatele au solicitat administrației să anuleze solicitarea, amenințând cu procese.

Musk a declarat că lipsa unui răspuns până luni la miezul nopții va fi interpretată ca o demisie a respectivului angajat.

Președintele Donald Trump nu a comentat e-mailul lui Musk.

Dispozițiile contradictorii din ultimele zile au provocat confuzie pentru sute de mii de birocrați guvernamentali, în timp ce grupul de lucru al lui Musk din cadrul Departamentului pentru eficiență guvernamentală (DOGE) se străduiește în eforturile sale de a obține o reducere substanțială a cheltuielilor guvernamentale.

Într-o copie a e-mailului obținută de BBC, angajaților li se cere să răspundă în  cinci puncte despre sarcinile de serviciu îndeplinite în ultima săptămână, fără a dezvălui informații clasificate.

Office of Personnel Management (OPM), agenția de resurse umane a guvernului federal, a confirmat autenticitatea e-mailului.

Mesajul nu menționa însă dacă refuzul de a se conforma ar putea afecta statutul de angajat, în ciuda afirmației lui Musk de pe rețelele de socializare că „lipsa unui răspuns va fi considerată o demisie”.

Directorul FBI Kash Patel, recent confirmat, a transmis personalului său, într-un e-mail separat, să nu răspundă solicitării venite din partea echipei lui Musk.

„FBI, prin Biroul Directorului, este responsabil de toate procesele noastre de revizuire și va efectua revizuiri în conformitate cu procedurile FBI. Când și dacă sunt necesare informații suplimentare, vom coordona răspunsurile. Pentru moment, vă rugăm să întrerupeți orice răspuns”, a precizat Patel.

Departamentul de Stat a trimis un mesaj similar, spunând că conducerea va răspunde în numele agenției.

„Niciun angajat nu este obligat să își raporteze activitățile în afara lanțului de comandă al departamentului său”, se arată într-un e-mail trimis de Tibor Nagy, subsecretar de stat în exercițiu pentru management.

Pentagonul și-a informat personalul: „Când și dacă este necesar, departamentul va coordona răspunsurile la e-mailul pe care l-ați primit de la OPM”.

Conform rapoartelor, Departamentul pentru Securitate Internă și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență au dat instrucțiuni similare angajaților lor.

Departamentului de Justiție a transmis personalului său e-mail-ul este autentic, încurajând un răspuns, dar avertizând că acesta nu trebuie sub nicio formă să includă „informații sensibile, confidențiale sau clasificate. În cazul în care aveți întrebări cu privire la conținutul răspunsului dumneavoastră, vă rugăm să contactați superiorul dumneavoastră.

„Dacă primim orientări sau informații suplimentare, vom informa toți angajații, după caz.”

Departamentul Transporturilor, Serviciul Secret și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură și-au încurajat, de asemenea, personalul să se conformeze, în vreme ce Agenția Națională de Securitate, Internal Revenue Service și National Oceanic and Atmospheric Administration, au solicitat angajaților să aștepte orientări suplimentare.

Federația americană a angajaților guvernamentali, cel mai mare sindicat care reprezintă angajații federali, a criticat mesajul ca fiind „crud și lipsit de respect” și a amenințat că va da în judecată.

Nu este clar modul în care e-mailul îi afectează pe cei aproximativ trei milioane de lucrători federali care este posibil să nu fi avut acces la e-mailurile lor în acest weekend.

Alți angajați guvernamentali, cum ar fi cei de la Consumer Financial Protection Bureau (un fel de Protecția a consumatorului), au fost trimiși în concediu (posibil cu preaviz) în ultima lună.

Mesajul privind e-mail-ul către angajați a venit la doar câteva ore după ce Donald Trump a lăudat public activitatea lui Musk, adăugând: „Mi-ar plăcea să îl văd și mai agresiv”.

Un membrul democrat de rang înalt al Comisiei pentru supraveghere și reformă guvernamentală din Camera Reprezentanților a criticat directiva într-o scrisoare adresată OPM.

Congresmanul Gerry Connolly din Virginia a scris că agenția ar trebui „să clarifice imediat faptul că lipsa unui răspuns din partea angajaților federali la acest e-mail de weekend prost conceput nu constituie demisie”.

„Această amenințare este ilegală, nesăbuită și încă un exemplu al haosului crud și arbitrar pe care dl Musk îl provoacă guvernului poporului și funcționarilor săi publici dedicați”.

Majoritatea membrilor republicani ai Congresului au apărat însă măsurile dispuse de Elon Musk în ultima lună.

Duminică, congresmanul Mike Lawler din New York a declarat pentru ABC că acțiunile lui Musk ar reprezenta un „audit cuprinzător, judiciar al fiecărui departament și al fiecărei agenții din guvernul federal”.

Senatorul John Curtis, un republican care reprezintă Utah, a criticat metodele lui Musk, chiar dacă în principiu susține obiectivul final al DOGE.

„Dacă aș putea să-i spun un singur lucru lui Elon Musk, ar fi: te rog, pune o doză de compasiune în asta. Aceștia sunt oameni reali. Acestea sunt vieți reale. Toți oamenii ăștia au credite bancare. Este total aiurea să spui că trebuie să tăiem și că trebuie să fii și crud pentru a o face”, a declarat Curtis pentru CBS. Statul pe care îl reprezintă Curtis în Congresul american are nu mai puțin de 33.000 de angajați federați, arată AP într-un articol pe această temă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.