Reprezentanți americani şi ruşi s-ar fi întâlnit, în taină, în Elveţia în ultimele luni, pentru discuţii neoficiale despre războiul din Ucraina, una dintre întâlniri având loc foarte recent, au declarat pentru Reuters trei surse care cunosc subiectul.
Sursele au descris discuţiile ca fiind un canal secundar, unele contacte având loc în timpul perioadei de tranziţie de după victoria în alegerile din 5 noiembrie a preşedintelui Donald Trump.
Două dintre surse au declarat că cel puţin o întâlnire a avut loc la Geneva, chiar în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen de săptămâna trecută, când relațiile dintre UE și Statele Unite au intrat într-o etapă a haosului și incertitudinii, după acuzațiile lansate de vicepreședintele american DJ Vance la adresa Uniunii Europene.
Întrevederile au fost descrise drept „întâlniri de tip track two”, un tip de diplomație neoficială menită să reducă tensiunea, a mai scris Reuters. Nu se știe când au început reuniunile informale și dacă au fost sau nu implicați reprezentanți ucraineni.
Participanții nu sunt oficiali de stat, dar au experiență în domeniul securității și al diplomației, au declarat două dintre surse.
Sursele anonime au refuzat să numească participanții la reuniunile informale, dar au afirmat că un număr restrâns de consilieri ai lui Trump ar fi la curent cu întâlnirile din Elveția.
Dezvăluirea vine la scurt timp după ce Rusia și SUA au purtat discuții preliminare de pace între oficiali la nivel înalt în Arabia Saudită, la 18 februarie, fără participarea Ucrainei. Reuniunea de la Riad a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA, pe de-o parte, și UE-Ucraina, pe de alta, președintele Trump lansând acuzații nefondate sau chiar false la adresa președintelui Volodimir Zelenski. PODUL a scris pe larg despre acest subiect AICI și AICI
Întâlnirile din Elveția, care nu au fost dezvăluite până acum, evidenţiază eforturile de culise ale SUA şi Rusiei de a explora modalităţi de a pune capăt războiului din Ucraina, în ciuda cvasi-îngheţări a contactelor oficiale sub predecesorul lui Trump, fostul preşedinte Joe Biden, mai scrie Reuters.
Trump, în funcţie de doar o lună, a schimbat brusc abordarea SUA faţă de conflictul din Ucraina din ultimii trei ani, angajându-se direct în dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin şi făcând presiuni pentru un acord rapid care să pună capăt războiului.
Din punct de vedere istoric, discuţiile pe canale secundare au ajutat la construirea dialogului între părţi profund neîncrezătoare, în speranţa că o comunicare mai bună ar putea duce la progrese diplomatice.
În 2023, NBC a informat că foşti oficiali americani din domeniul securităţii naţionale au purtat discuţii secrete cu ruşi despre care se credea că sunt apropiaţi ai Kremlinului, unii dintre membri întâlnindu-se în cele din urmă cu Lavrov, ministrul de externe.