VIDEO. Donald Trump adoptă minciunile Kremlinului cu privire la Ucraina, aberând că Volodimir Zelenski a început războiul cu Rusia / Au legătură aceste acuzații-șoc cu refuzul Ucrainei de a le ceda americanilor controlul total asupra bogățiilor subterane?


VIDEO. Donald Trump adoptă minciunile Kremlinului cu privire la Ucraina, aberând că Volodimir Zelenski a început războiul cu Rusia / Au legătură aceste acuzații-șoc cu refuzul Ucrainei de a le ceda americanilor controlul total asupra bogățiilor subterane?

Marele negociator de la Casa Albă, Donald Trump, a avut o sesiune delirantă de acuzații și pretenții de la liderul ucrainean Volodimir Zelenski pe care l-a învinovățit inclusiv de începerea și continuarea războiului cu Rusia și de transformarea Ucrainei într-un munte de moloz. 

Iritat că Zelenski și-a permis să afirme ca Ucraina ar fi trebuit admisă la discuțiile/negocierile privind schițarea unei posibile păci cu Rusia de la Riad, dar și de amânarea semnării acordului care le-ar fi permis, în forma dorită de echipa lui Trump, americanilor accesul la toate resursele naturale subterane ale Ucrainei fără vreo garanție de securitate, Trump a lansat, marți, de la reședința sa din Mar-a-Lago, o tiradă de narative rusești privind războiul ruso-ucrainean și felul în care s-ar putea încheia acesta. 

„Îmi place de Zelenski ca om, dar în această situația nu contează personalitatea lui. Îmi pasă de felul în care și-a îndeplinit sarcinile. A permis ca acest război să continue, război care nici nu ar fi trebuit să înceapă”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, susținând că Zelenski ar avea o rată de încredere de doar 4% în rândul ucrainenilor. În realitate însă, chiar dacă în 2024 a mai scăzut față de 2023, încrederea ucrainenilor față de liderul de la Kiev era, potrivit unor sondaje din decembrie 2024, de aproximativ 52%. 

Trump a mai spus că și-ar dori ca în Ucraina să aibă loc alegeri, întrucât Ucraina ar fi devenit un „șantier în plină demolare” sub conducerea lui Zelenski, afirmând că asta ideea, neinfluențată de Kremlin. 

„Liderul ucrainean are 4% susținere din partea publicului, iar orașele sunt distruse. Ei [Rusia] nu au făcut asta Kievului pentru că nu au vrut să irosească prea multe rachete. Au lovit doar 20% (din oraș), dar dacă o fac 100%, [distrugerea Kievului] se va întâmpla foarte repede”, a afirmat Trump adăugând „asta (alegerile) nu este o chestiune rusească. Este ceea ce doresc eu, dar și multe alte țări”. VIDEO mai jos

Însă propaganda Kremlinului este cea care promovează constant ideea că Zelenski ar fi un lider ilegitim, bazându-se pe faptul că primul său mandat prezidențial trebuia să se încheie la 20 mai 2024. Afirmația falsă ignoră faptul că constituția ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale, care a intrat în vigoare după ce Rusia a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Întrebat de un reporter dacă are vreun mesaj pentru „ucrainenii care, după trei ani de lupte, s-ar putea simți trădați sau dezamăgiți că nu au un loc la aceste discuții inițiale din Arabia Saudită?”, Trump a răspuns oțărât: „Au avut un loc timp de trei ani și chiar mult mai mult timp înainte de asta. Se putea rezolva foarte ușor. Și un negociator mediocru ar fi putut rezolva situația cu ani în urmă. ... Se plâng că nu au fost invitați… Ei bine, ați fost acolo timp de trei ani. Trebuia să o încheiați de trei ani. Nu ar fi trebuit să începeți acest război niciodată. Ați fi putut face o înțelegere”. 

Pentru a înțelege mai bine iritare lui Trump și motivele pentru care acesta preia pur și simplu narativele odioase rusești, vă recomandăm analiza lui Armand Goșu - După Munchen, Riad. Nori negri pe cerul Ucrainei. Europa amenințată de apropierea dintre Putin și Trump – în care reputatul specialist în spațiul ex-sovietic explică, cu multe amănunte, cum au a vrut delegația americană de la Munchen să-l determine pe Zelenski să semneze un acord ticălos privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei. (Goșu: „Textul este în așa fel redactat -The Telegraph care a analizat draftul crede că e redactat de avocați privați, specializați în licențe de exploatări, nu de Departamentul de Stat-, încât americanii dobândesc controlul aproape total asupra materiilor prime și resurselor ucrainene. Zelenski a refuzat să-l semneze și pregătit un sens de observații, urmând ca discuția cu americanii să fie reluată la Munchen, în marja conferinței pentru securitate. Episodul este relevant pentru a înțelege cum funcționează noua administrație americană. În timp ce lumea adunată la Munchen se dezmeticea cu greu din șocul discursurilor demnitarilor din administrația Trump, americanii i-au dat un ultimatum lui Zelenski care aștepta întâlnirea cu J.D. Vance. Ori semnezi acordul și cedezi jumătate din bogățiile subsolului, ori nu mai discutăm cu tine!”).



 

În ce privește discuțiilor SUA-Rusia de la Riad, Trump s-a arătat foarte încântat și încrezător.

„Discuțiile au fost foarte bune”, a spus el. „Rusia vrea să facă ceva. Vor să oprească barbaria”, a precizat el, adăugând „cred că am puterea de a pune capăt acestui război”.

Întrebat despre propunerea ca țările europene să trimită trupe în Ucraina, Trump a spus: „Dacă vor să facă asta, este grozav, sunt total de acord. Dacă vor să facă asta, cred că ar fi bine. Adică, știu că Franța a menționat asta, alții au menționat asta, Marea Britanie a menționat asta”.

Tot marți, înaintea declarațiilor aberante de mai sus, la Riad, capitala Arabiei Saudite, s-au întâlnit pentru cea dintâi rundă de discuții, față în față, de la debutul invaziei rusești, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, și secretarul de stat al SUA, Marco Rubio. Alături de cei doi înalți oficiali au mai participat Steve Witkoff, trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, și Mike Waltz, consilier pentru securitate națională al SUA, precum și consilierul prezidențial rus Iuri Ușanov și Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei.

Subliniind că Moscova nu va fi de acord ca forțele de menținere a păcii din țările NATO să fie prezente în Ucraina în cadrul oricărui acord de pace, Lavrov a declarat: „Orice apariție a unor forțe armate sub un alt steag nu schimbă nimic. Este, desigur, complet inacceptabil”.

El a afirmat că SUA și Rusia au stabilit numirea unor ambasadori pentru a elimina „obstacolele misiunilor diplomatice”, desemnarea reprezentanților pentru a începe procesul de a ajunge la un acord de pace în Ucraina, respectiv crearea condițiilor pentru a relua cooperarea între țările lor.

„A fost o conversație foarte utilă. Ne-am ascultat și ne-am auzit reciproc”, a spus Lavrov, reiterând poziția anterioară a Rusiei potrivit căreia orice extindere a alianței de apărare NATO - și aderarea Ucrainei la aceasta - ar reprezenta o „amenințare directă” la adresa Rusiei.

La rândul său, Rubio s-a declarat „convins” că Rusia este „dispusă să se angajeze într-un proces serios” pentru a pune capăt conflictului.

„Trebuie să existe concesii făcute de toate părțile. Nu vom prestabili care sunt acestea”.

„Astăzi este primul pas al unei călătorii lungi și dificile, dar una importantă”, a adăugat el.

Rubio a declarat că Uniunea Europeană va trebui „să se așeze la masă la un moment dat, deoarece și ei au sancțiuni care au fost impuse” (în sensul că ridicarea acestora ar trebui să se întâmple cât mai curând posibil).



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.