Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat pentru The Telegraph că este „gata” să trimită trupe britanice terestre în Ucraina pentru a contribui la garantarea securității acesteia, ca parte a unui acord de pace.
Încercând să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să fie implicate direct în negocierile privind încheierea conflictului, premierul Starmer a mai precizat că asigurarea unei „păci durabile” în Ucraina este „esențială dacă dorim să îl descurajăm agresiunile viitoare ale lui Putin”.
Declarația șefului guvernului britanic a fost făcută cu doar câteva ore înainte de summit de urgență cu liderii europeni de la Paris, Starmer subliniind că Regatul Unit este pregătit să contribuie la garantarea securității Ucrainei prin „trimiterea trupelor noastre acolo dacă va fi necesar”. „Nu spun asta cu ușurință”, a mai precizat el. „Simt foarte profund responsabilitatea pe care o implică posibila punere în pericol a militarilor britanici”.
Premierul a adăugat: „Orice rol în a contribui la garantarea securității Ucrainei contribuie la garantarea securității continentului nostru și a securității acestei țări.”
Sfârșitul războiului Rusiei cu Ucraina „atunci când se va întâmpla, nu poate fi doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”, a mai afirmat Keir Starmer.
Trupele britanice ar putea fi desfășurate alături de soldați din alte țări europene de-a lungul graniței dintre teritoriile controlate de ucraineni și cele ocupate de ruși.
Anunțul lui Sir Keir vine după ce fostul șef al armatei, Lord Dannatt, a declarat pentru BBC că armata britanică este „atât de degradată” încât nu ar putea conduce nicio viitoare misiune de menținere a păcii în Ucraina.
Premierul a mai sugerat anterior doar că trupele britanice ar putea fi implicate în protejarea Ucrainei după o încetare a focului.
Starmer, care urmează să se întâlnească cu președintele Donald Trump la Washington la sfârșitul acestei luni, a apreciat că o „garanție de securitate din partea SUA este esențială pentru o pace durabilă, deoarece numai SUA îl pot descuraja pe Putin să atace din nou”.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, urmează să se întâlnească cu oficiali ruși în Arabia Saudită în zilele următoare, au arătat mai mulți oficiali americani.
O sursă guvernamentală ucraineană de rang înalt a declarat duminică pentru BBC că Kievul nu a fost invitat la discuțiile dintre SUA și Rusia.
De asemenea, dâmbătă, trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, a precizat că liderii europeni vor fi consultați doar în privința negocierilor și nu vor lua parte la discuțiile dintre SUA și Rusia.
La începutul acestei săptămâni, Trump anunța că a avut o lungă conversație telefonică cu Vladimir Putin și că negocierile pentru a opri „războiul ridicol” din Ucraina vor începe „imediat”. Ulterior, Trump l-a sunat și pe Zelenski pentru a-l pune la curent cu planul său.
Duminică, Trump a declarat că se așteaptă ca Zelenski să fie implicat în discuții, adăugând că va permite națiunilor europene să cumpere arme americane pentru Ucraina.
Întrebat de BBC cu privire la calendarul său pentru încetarea luptelor, Trump a spus doar că „lucrăm pentru a reuși” și a arătat că războiul a fost provocat de politicile administrației anterioare în privința Ucrainei.
Starmer a mai declarat pentru The Telegraph că „pacea nu poate veni cu orice preț” și că „Ucraina trebuie să se afle la masa negocierilor, pentru că orice altceva ar însemna acceptarea poziției lui Putin conform căreia Ucraina nu este o națiune reală”.
El a adăugat: „Nu putem avea un nou Afganistan, unde SUA a ales să negocieze direct cu talibanii, eliminând guvernul afgan” - făcând referire la un acord negociat în prima administrație a lui Trump, care a fost ulterior promulgat de administrația Biden.
„Sunt sigur că președintele Trump va dori să evite și acest lucru”, a opinat premierul britanic.
El a mai spus că drumul Ucrainei către aderarea la NATO este „ireversibil”, iar națiunile europene „trebuie să crească cheltuielile de apărare și să ne asumăm un rol mai important” în alianță.
Regatul Unit cheltuiește în prezent aproximativ 2,3 % din PIB pentru apărare și s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la o pondere de 2,5 % din economie, fără a oferi un calendar pentru aceasta.
Trump a cerut ca membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, în timp ce secretarul general al NATO, Mark Rutte, a sugerat că aliații ar trebui să aloce mai mult de 3%.
Lordul Dannatt - care a fost șeful armatei din 2006 până în 2009 - a declarat pentru BBC că până la 40.000 de soldați britanici ar fi necesari prin rotație pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina, arătând că „pur și simplu nu avem acest număr disponibil”.
La reuniunea de urgență de la Paris, convocată pentru luni de președintele francez Emmanuel Macron, alături de Starmer se vor afla lideri din Germania, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca, împreună cu președinții Consiliului European și Comisiei Europene și Mark Rutte, secretarul general al NATO.