EXCLUSIV. Ministerul Apărării Naționale (MApN): “Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a modificat paradigma de securitate în Europa”. Ce spune MApN despre Basarabia noastră


EXCLUSIV. Ministerul Apărării Naționale (MApN): “Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a modificat paradigma de securitate în Europa”. Ce spune MApN despre Basarabia noastră

Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția, într-o serie de răspunsuri oferite exclusiv pentru Podul.ro, cu privire la impactul internațional pe care îl are războiul de ocupație al Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit MApN, prin acest război, Rusia a modificat fundamental și pe termen lung paradigma de securitate a Europei.

România se angajează să devină un nucleu al coeziunii interaliate la Marea Neagră. Măsurile luate deja, dar și cele pe care statul român le va întreprinde, inclusiv în contextul războiului rusesc de la granițe, vizează stabilitatea și securitatea Pontului, pe care Rusia vrea să îl transforme într-un așa-zis “lac rusesc”. 

În același timp, România va sprijini R.Moldova, cel de-al doilea stat românesc, în eforturile acesteia de a-și moderniza forțele armate și reziliența securitară, esențiale pentru a face față provocărilor și încercărilor destabilizatorii ale Rusiei. Acest sprijin se va acorda atât prin cooperarea bilaterală, cât și prin programele desfășurate la nivelul UE. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsurile MApN. 

Podul.ro: Având în vedere contextul geopolitic actual, cât de importantă este cooperarea româno-ucraineană în sfera apărării, în special prin asistența oferită de către România statului ucrainean?

MApN: Situația de securitate din regiune este una complexă și în continuă schimbare, marcată de provocări geopolitice și militare. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a modificat fundamental, pe termen lung, paradigma de securitate din Europa. România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. 

Ca stat aliat cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România a fost în prima linie a eforturilor specifice, în vederea asigurării deciziilor şi măsurilor necesare consolidării prezenței colective de descurajare şi apărare la Marea Neagră. 

În ceea ce privește asistența pentru Ucraina, contribuim la consolidarea securității, prin acordarea de sprijin multidimensional Kyivului, inclusiv prin activitățile Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei și în cadrul Coalițiilor de Capabilități. România a transferat unul dintre sistemele sale PATRIOT Ucrainei și contribuie la instruirea militarilor ucraineni, ca parte a misiunii EUMAM și INTERFLEX. De asemenea, Centrul European de Instruire F-16 de la Borcea este pe deplin operațional, iar piloții ucraineni participă la programe de pregătire. 

Podul.ro: Dincolo de multe alte considerente, această asistență acordată Ucrainei reprezintă și o garanție pentru securitatea și siguranța R.Moldova și a cetățenilor săi?

MApN: Republica Moldova se confruntă cu multiple provocări la adresa securității sale, inclusiv încercări de destabilizare, parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse. În aceste vremuri dificile, trebuie să fim uniți și să ne sprijinim partenerii, în special pe cei mai vulnerabili, pentru ca aceștia să devină rezilienți, capabili să se apere și să gestioneze riscurile și provocările de securitate cu care se confruntă. 

Republica Moldova este parte a familiei europene și salutăm faptul că a devenit prima țară care a semnat un Parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE (la 21.05.2024). Totodată, sprijinul financiar oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace este esențial pentru modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova. Este important ca UE să continue sprijinul cuprinzător pentru securitatea, stabilitatea și reziliența Republicii Moldova. Totodată, împreună cu Republica Moldova, România a jucat un rol esențial în facilitarea exportului de milioane de tone de cereale ucrainene, care a fost esențial în consolidarea eforturilor globale de securitate alimentară. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.