Închiderea tranzitului de gaze naturale rusești prin teritoriul ucrainean este una dintre „cele mai costisitoare înfrângeri” suferite de Moscova, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.
Ucraina a decis să pună capăt tranzitului de gaze naturale rusești prin teritoriul său la 1 ianuarie, după patru decenii de flux neîntrerupt.
Kievul a avertizat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul atunci când acesta expiră la finalul anului 2024, întrucât nu dorește să finanțeze războiul Rusiei.
Potrivit lui Kirby, decizia Ucrainei va priva Rusia de venituri anuale de aproximativ 6,5 miliarde de dolari din vânzarea de gaze către Europa.
Oficialul american a adăugat că SUA se străduiesc, de asemenea, să facă Rusia să sufere pierderi prin sancțiuni și restricții la export.
Între timp, Washingtonul încearcă să crească livrările de energie către Europa, în special de gaze naturale lichefiate (LNG). Potrivit lui Kirby, în prezent, 50% din importurile europene de GNL provin din SUA.
Purtătorul de cuvânt a menționat că în urmă cu 25 de ani, când președintele rus Vladimir Putin a preluat funcția, peste 130 de miliarde de metri cubi de gaz erau transportați în Europa prin Ucraina, iar astăzi această cifră este zero.
În urma încetării de către Ucraina a transportului de gaze rusești prin teritoriul său, prețul gazelor în Europa a crescut cu 4,3%, ajungând la aproape 51 de euro pe megawatt-oră. Această creștere este cea mai mare din octombrie 2023 și vine înaintea temperaturilor scăzute prognozate în cea mai mare parte a Europei.
Moscova se chinuie să inducă ideea că încetarea tranzitului de gaze prin Ucraina ar afecta și așa-zisa Transnistria (teritoriu aparținând, de fapt, R.Moldova, dar ocupat de Rusia), însă în realitate penuria de gaze din regiuena transnistreană are legătură cu o decizie a Gazprom care a invocat o datorie fictică acumulată de Chișinău pentru a lăsa aproximativ 400.000 de cetățeni, unii dintre ei ruși, în frig, pe întuneric și fără apă caldă.