Analiză. O UNIRE a R.Moldova cu România va include și Tiraspolul, Tighina și raioanele moldovenești din stânga Nistrului. Ucraina susține Unirea celor două state românești în granițele lor recunoscute internațional


Analiză. O UNIRE a R.Moldova cu România va include și Tiraspolul, Tighina și raioanele moldovenești din stânga Nistrului. Ucraina susține Unirea celor două state românești în granițele lor recunoscute internațional

Trebuie să o spunem franc: o eventuală Unire a R.Moldova cu România va include și Tiraspolul, Tighina și toate raioanele din stânga Nistrului. Teritoriile constituționale, dar necontrolate ale R.Moldova din stânga Nistrului sunt deja interconectate economic cu România, Basarabia și Uniunea Europeană. 

Contrar supozițiilor vehiculate anterior, precum că România și R.Moldova ar trebui “să sacrifice” așa-zisa “Transnistria” de dragul a ceva, adică să renunțe de comun acord la raioanele nistrene – un astfel de scenariu nu este deloc plauzibil, în special în cercurile politice, militare și diplomatice de la Kyiv. 

Ucraina NU va accepta niciodată să aibă un Kaliningrad în propria coastă, capabil în orice moment să arunce în aer situația în teritoriile sale sud-estice, Odesa, Nikolaev și Bugeac. Obsesia pentru extirparea acestui pericol va fi și mai mare la Kyiv după încheierea războiului în curs, pentru că ucrainenii nu vor mai admite alte vărsări de sânge și provocări rusești pe viitor. Să fie foarte clar: nici Ucraina, nici aliații și partenerii săi NU vor admite alte pierderi teritoriale din trupul Ucrainei.

Statul ucrainean are nevoie de o Românie puternică și consolidată nu până la Nistru, ci după Nistru. În cazul inadmisibilității Ucrainei în NATO, ci doar în UE, și cu concesii teritoriale extrem de dureroase făcute Rusiei genocidare (cu ridicarea unei noi Cortine de Fier pe actualele linii de confruntație), iar acest scenariu pare a fi cel mai realist după încheierea războiului rusesc de agresiune, Kyivul dorește măcar o proximitate a Alianței defensive Nord-Atlantice de Odesa și Bugeac, bastioanele ei de ieșire la Marea Neagră (detalii AICI).

Unirea României și R.Moldova în granițele recunoscute internațional ale celor două state românești ar reprezenta și un pas în direcția prevenirii transformării Mării Negre într-un “lac rusesc”. Să nu uităm că despre pericolul transformării Pontului într-un “lac rusesc” vorbesc cu insistență aliații noștri americani, britanici, europeni și turci. SUA, Marea Britanie, NATO, UE, Ucraina și Turcia vor fi primii care vor sprijini Unirea pentru că nimeni nu este interesat ca Marea Neagră să ajungă un lighean în care dictatorii ruși își vor spăla picioarele și mâinile însângerate. 

În plus, nu ar trebui uitat că în preajma Unirii de la 1918, atât Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), cât și România, au renunțat la Tiraspol și restul teritoriilor etnice românești din stânga Nistrului după retragerea forțelor aliate din Odesa și odată cu revenirea bolșevicilor ruși. Abandonarea fraților noștri din stânga Nistrului a avut consecințe dezastruoase atât pentru România, cât și pentru Basarabia. Peste numai 6 ani, Moscova a născocit prin crimă ceea ce se numește azi așa-zisa “Transnistria”, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM), un cap de pod pentru ulterioara reanexare a Basarabiei noastre în 1940 și începerea comunizării forțate a României ciuntite în 1948(detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.