Fostul fotbalist pro-rus Mikheil Kavelașvili a depus, duminică, jurământul în calitate de nou președinte al Georgiei. Predecesorul său, pro-occidentala Salome Zurabișvili, a părăsit palatul prezidențial din Tbilisi (Palatul Orbeliani), în uralele mulțimii, afirmând că este „singurul președinte legitim” al țării.
„Vă mulțumesc că ați venit astăzi aici... Acolo este pustiu, aici este poporul. Acolo - închiși înăuntru. Noi - am ieșit pentru că nu ne temem de nimic.....
Acum șase ani, am depus jurământul cu mâna pe Constituție. Dar am jurat, de asemenea, loialitate țării mele și dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care mă aflu astăzi aici, iar această loialitate nu se va schimba, indiferent dacă mă aflu în Palat sau nu. Voi ieși de aici, voi ieși la voi și voi fi cu voi.
Nimeni nu deține această clădire. Această clădire a fost un simbol atâta timp cât aici a existat un președinte legitim. Iau legitimitatea cu mine, iau steagul cu mine, iau încrederea voastră cu mine. Și trebuie să dăm acest Palat înapoi lui Orbeliani - le aparține.....
Parodia care se întâmplă acum în Parlament... Este o adevărată parodie, acest stat nu merită astfel de parodii”, a afirmat Zurabișvili, înainte de a ieși din palat pentru a se amesteca cu susținătorii ei.
Zurabișvili și zecile de mii de protestatari care se află în stradă de mai bine de o lună afirmă că putinistul Kavelașvili nu a fost ales în mod corespunzător, deoarece parlamentarii care l-au desemnat președinte au fost aleși în cadrul unor alegeri furate masiv de către Visul Georgian, formațiunea pro-rusă aflată la putere. Partidele de opoziție din Georgia susțin categoric acesta acuzații care sunt considerat întemeiate și de către observatorii internaționali care au participat la alegeri.
Kavelașvili este considerat un loial al lui Bidzina Ivanișvili, un fost prim-ministru miliardar retras din lumina reflectoarelor, dar care este considerat liderul de facto al Georgiei.
Vineri, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Ivanișvili, afirmând că acesta a fost vârful de lance al actualei tendințe antioccidentale și pro-ruse a Georgiei.
„Sub conducerea lui Ivanișvili, Visul Georgian a impus interesele Kremlinului, deraind traiectoria euro-atlantică a Georgiei, în contrast clar cu viziunea poporului georgian și a Constituției georgiene”, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
UE nu a impus sancțiuni asupra liderilor visului Georgian, fiindcă măsura a fost blocată de Ungaria și Slovacia.
Visul Georgian a oprit procesul de aderare a Georgiei la UE și a apropiat țara de Rusia. Georgia, țară post-sovietică, a fost invadată de Rusia în 2008. Două regiuni separatiste din nordul țării, Abhazia și Osetia de Sud, mențin legături profunde cu Rusia.
Aflați la guvernarea țării, cei din Visul Georgian au impus legi pe model rusesc, cel mai notabil o lege a agenților străini și una împotriva comunității LGBTQ.
Georgienii au ieșit în stradă să protesteze alegerile fraudate, însă demonstrațiile au atins un nou nivel după ce Visul Georgian a anunțat că va suspenda negocierile de aderare la UE.
Kavelashvili, un fost fotbalist profesionist care a jucat pentru scurt timp ca atacant pentru Manchester City, a acuzat în repetate rânduri agențiile de informații occidentale că complotează pentru a împinge Georgia în război cu Rusia vecină.