Liberalul Ilie Bolojan, campionul administrației publice locale din România și președinte interimar al PNL, a acordat un interviu pentru Europa FM în care a punctat mai multe lucruri importante: greșelile partidelor din coaliție în alegerile parlamentare și prezidențiale, data alegerilor prezidențiale și posibila sa candidatură la Cotroceni, în contextul în care partidele pro-europene afirmă că sunt gata să susțină un candidat comun. Video integral la finalul textului!
Întrebat despre intenția de a susține un candidat comun PSD-PNL-USR-UDMR, Bolojan a răspuns:
„Un lucru eronat care s-a făcut în acest an de către partidele de la guvernare a fost pe de-o parte faptul că la un moment dat au candidat împreună, dacă vă aduceți aminte, la europarlamentare. Cred, și așa mi s-a spus acum, că au discutat și de candidat comun la prezidențiale, dar din diferite motive nu s-a mai întâmplat această chestiune. Și aduceți-vă aminte cum s-a degradat atmosfera pe partea parcursul perioadei preelectorale și cea electorală.
Și atunci, asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor. Există voturile anti-sistem – le știm – indiferent cine va candida din această zonă va pleca cu un pachet de voturi consistent.
Și există voturile, să spunem, care ar putea să vină din zona României stabile, România care înțelege că partidele nu sunt perfecte, dar fără ele totuși lucrurile se vor complica, pentru că asta este democrația noastră, trebuie să punem o presiune socială pe ele să schimbe abordările. Și, din nou, o împărțire de candidați… riscăm ca în turul doi să ajungă tot așa candidați care nu sunt capabili să genereze mobilizare”.
Despre posibila dată a alegerilor prezidențiale:
„Vom avea în primăvară alegeri, din nou. Din punctul meu de vedere, există două posibilități – asta spun un punct de vedere personal, pentru că această chestiune se va discuta în a doua etapă, după ce vom avea la final de anul nou guvern. Dar treuie să discutăm deschis: cred că pe data de 25 aprilie este atât Paștele ortodox, cât și Paștele catolic. Ar fi impropriu ca înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paște – când toți creștinii vor să-și vadă de viața lor – să venim noi cu mizeriile lumii politice. Deci, cred că din punct de vedere social, nu pot fi organizate alegeri în această perioadă.
Și atunci, sunt două etape:
Sau varianta să fie organizate până la începutul lunii aprilie, martie, final de martie, început de aprilie, dar nu mai târziu de prima săptămână din aprilie turul doi.
Sau să fie undeva organizate, să spunem, în luna mai, în așa fel încât campania să înceapă după Paște și spre finalul lunii mai se fac ambele tururi. Asta e o chestiune de a ține cont de o realitate…”
Despre funcția de premier
„Dacă PSD vrea să își asume postul de premier, nimeni nu îi poate contesta acest drept.
Aceste aspecte legate de cine este premier contează, și când un om politic ia niște decizii care îl privesc pe el trebuie să își facă o analiză privind rezerva de combustibil electoral și de autoritate privind o funcție. E o decizie pe care o ia fiecare partid. Nu pot să fac acest lucru (să îl refuz pe Ciolacu - n.red.) pentru că oricum e greu să facem o coaliție din patru partide.
În situația în care PSD nu își asumă (poziţia de premier - n.red.), în consecință PNL și-ar putea lua în calcul o astfel de asumare.”
Despre candidatura sa la președinție:
„Nu îmi doresc această chestiune, vă spun foarte deschis, pentru că nici pe cea de președinte de partid nu mi-am dorit-o, dar efectiv m-am gândit că voi fi un senator în Parlament și voi susține județul Bihor – și vreau să le mulțumesc bihorenilor pentru votul masiv pe care mi l-au dat la alegerile parlamentare, am luat un scor mare, asta înseamnă că asta a fost forma lor de mulțumire pentru anii pe care i-am lucrat în serviciul orădenilor și al bihorenilor. Și am ajuns președinte de partid, am nimerit într-un fel de iad din ăsta politic”.
Nu… Asta, cum să vă spun… Aici nu e vorba de dorințe. Eu cred că este o chestiune foarte importantă să avem un candidat care garantează că România este o țară predictibilă, subliniez, stabilă și una de încredere. E foarte important asta pentru noi. Nu e neapărat cine este persoana respectivă. Ci să ajungă președinte – și de asta am susținut în turul doi, dintre doi candidați, noi am optat ferm să susținem candidatul care garanta această direcție pro-europeană din această dorință.
Pentru că în condițiile în care la nivelul statului, președinte, premier, coaliție de guvernare introduci instabilitate și lipsă de predictibilitate… știți ce înseamnă asta? Înseamnă probleme foarte mari. Dacă am fi o țară fără deficite, în care totul este bine, ne-am putea permite niște lucruri, dar nu ne permitem în această parte de lume cu un război la graniță, cu o situație bugetară foarte complicată să nu avem o stabilitate. Altfel, primii unde vor fi probleme va fi zona de mediu de afaceri, asigurare de plăți de pensii și așa mai departe și o instabilitate pe care nu ne-o dorim”.