Militar originar din Chișinău, activ pe fronturile din Ucraina: ”Camarazii ucraineni mă tot întreabă de ce nu se UNESC R.Moldova cu România. UNIREA e unica soluție pentru ca R.Moldova să intre în UE și NATO!”


Militar originar din Chișinău, activ pe fronturile din Ucraina: ”Camarazii ucraineni mă tot întreabă de ce nu se UNESC R.Moldova cu România. UNIREA e unica soluție pentru ca R.Moldova să intre în UE și NATO!”

Bloggerul moldovean Igor Belostecinic, cunoscut în R.Moldova pentru campaniile sale umanitare și de sprijin a armatei Ucrainei, a realizat un interviu cu Alex Kubov, un ucrainean originar din Chișinău stabilit în Ucraina și care apără de peste doi ani statul ucrainean pe front. 

Igor Belostecinic, care gestionează canalul de Telegram dacsever (detalii AICI), prin intermediul căruia colectează inclusiv donații umanitare pentru apărătorii Ucrainei (și ai R.Moldova), este printre cei mai activi promotori în limba rusă ai dezideratului Unirii Republicii Moldova cu România, acesta menționând constant pe rețelele de socializare cât de important este ca valorile unioniste și occidentale să fie promovate și prezentate corect și accesibil numeroșilor vorbitori de limba rusă din Chișinău și din toată Basarabia noastră. 

În cadrul interviului cu format de podcast, primul de acest fel realizat de Belostecinic, cei doi au abordat mai multe subiecte, printre care renașterea culturii ucrainene în Ucraina, a celei românești în R.Moldova, situația etno-politică din stânga Prutului, neutralitatea și dezideratului Unirii R.Moldova cu România, provocările luptei anticorupție în statele post-sovietice și sprijinul acordat de România pentru rezistența Ucrainei. 

Conform lui Alex Kubov, până în 2014, adică până la Revoluția Demnității (Euromaidan) și plecarea pro-rusului Viktor Yanukovich la Rostov-pe-Don, în Ucraina nu a existat cu adevărat o armată națională, ucraineană, modernă, aceasta fiind o reminiscență sovietică: “Era pur și simplu un “SOVOK” (termen peiorativ pentru URSS – n. red.). Din 2014, totul a fost construit de la zero”. 

Fiind întrebat cum este văzută România de către militarii ucraineni, Alex Kubov a declarat că Țara noastră se bucură de respect și admirație, iar asta inclusiv ca urmare a sprijinului umanitar, logistic și militar acordat Ucrainei: “Vreau să mulțumesc personal României pentru sprijinul constant acordat, inclusiv pentru donarea unui sistem Patriot”. 

Kubov a remarcat și faptul că ucrainenii cunosc și înțeleg foarte bine că pe malul stâng și drept al Prutului locuiește același popor, dar și că unicul drum către dezvoltarea și securitatea R.Moldova este prin Unirea cu România: “Camarazii mă mai întreabă uneori de ce încă nu v-ați unit cu România! În ultimă instanță, soluțiile pe care le are R.Moldova sunt aderarea la NATO sau Unirea cu România. Ultima ne-ar aduce automat în UE și NATO”. 

CITEȘTE și SURSE: Ucraina susține UNIREA R.Moldova cu România! Kyivul așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să aibă inițiativa și să solicite retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa “Transnistria” la viitoarele negocieri de pace și securitate vizând estul Europei

Fiind originar din Chișinău, Alex Kubov a remarcat caracterul cosmopolit și multilingv al capitalei Basarabiei românești și al chișinăuienilor, dar și limitele lor: 

“Aici n-ai cum să fii discriminat pentru că ești vorbitor de limba rusă. Eu am urmat instituții de învățământ rusești în Chișinău și am trăit mereu în cercuri în care limba rusă era arhiprezentă. Nu am întâlnit cazuri sau situații în care să fii cumva marginalizat, discriminat pentru limba rusă în Chișinău. Totuși, dacă ești vorbitor de limba rusă și faci fanfaronade publice din acest lucru… nu e bine, pentru că, practic, în cazul R.Moldova, ești ca un oaspete în acel stat și în general este lipsă de respect să nu cunoști limba statului în care trăiești. După ce m-am stabilit în Ucraina, deși știam limba rusă, am ținut neapărat să învăț și limba ucraineană”

Referindu-se la așa-zisa ”neutralitate” constitutională a R.Moldova, Alex Kubov a remarcat că statul moldovean nu poate răspunde nevoilor unei neutralități adevărate, precizând că doar Unirea înseamnă salvarea: “Vă pot spune sincer că R. Moldova nu-și poate permite o neutralitate. Cel puțin, este evident că nu și-o poate permite într-o vreme ca asta, de război. Tancurile rusești ar merge, dacă ar putea, peste această neutralitate. Trebuie să faci tot posibilul pentru a avea un aliat puternic alături. Acest lucru se poate face prin aderarea la NATO sau Unirea cu România. Acestea sunt singurele două variante ale R.Moldova. Dacă se va pune chestiunea Unirii, eu voi fi doar în favoarea ei.

“Există un mare scepticism în societate, inclusiv în privința actualei guvernări care are toată puterea în stat de câțiva ani. Schimbări nu prea au loc, vedem doar summituri frumoase. Oamenii se plâng de corupția endemică din țară, poliție, medici, șpăgi, procesele judiciare care se tot tergiversează cu anii etc. Reformele stagnează. Nu știm cât ar mai putea rezista Ucraina. Și dacă nu ar mai rezista, iar noi nici nu vom intra în UE, NATO și nu vom face nici Unirea, ce ar opri-o pe Rusia să vină aici și să invoce chestii de genul: “Chișinăul îi supără pe vorbitorii de limba rusă, pe rușii din Tiraspol, ucrainenii din Edineț sau pe găgăuzii din Congaz… Din punctul meu de vedere, ar trebui să facem Unirea cu România. State bogate, cu tradiții îndelungate de neutralitate precum Suedia și Finlanda au intrat în NATO, iar noi, săraci, fără sisteme de apărare antiaeriană, vrem să rămânem neutri. Unirea înseamnă piață mai mare, înseamnă în mod automat securitate, teritoriu mai mare, nu înțeleg de ce autoritățile se tem să vorbească despre Unire. Ei se limitează doar la declarații precum popoare înfrățite, o cultură, o limbă”, a adăugat Igor Belostecinic. 

Observând și înțelegând foarte bine care este starea lucrurilor în stânga Prutului (politică, etno-socială și geopolitică), Igor Belostecinic și invitatul său au remarcat cât de importantă este informarea populației, inclusiv în campaniile electorale sau în preajma unui referendum atât de important precum cel pentru aderarea la UE, care a avut loc pe 20 octombrie curent:  

“Am fost șocat. Credeam că va exista o majoritate zdrobitoare care să voteze în favoarea aderării la UE. Urmărind rezultatele în timp real, aflându-mă pe poziții în regiunea rusă Kursk, mi-a fost frică pentru R.Moldova. Dar lipsa informării, lipsa comunicării între autorități și oameni și-au spus cuvântul. Mulți dintre cei care au votat împotriva UE au făcut-o din frică. Lor li se spune că UE înseamnă atragerea lor în război. Este rezultatul informării incorecte, e rezultatul propagandei ruse. Totuși, eu cred că într-un alt context, în care nu ar fi fost un război la graniță și nu ar fi fost această frică, moldovenii care iubesc Europa și care, din păcate, au votat contra, ar fi votat în favoarea UE”, a subliniat Alex Kubov.

“Cu vorbitorii de limba rusă din R.Moldova ar trebui să se lucreze constant, autoritățile moldovenești ar trebui să o facă. Pentru că dacă n-o vom face noi, o va face Rusia, iar ea face asta în prezent. Uitați-vă la nordul R.Moldova și la comunitățile ucrainene de acolo care au viziuni pro-rusești”, a avertizat Igor Belostecinic. 

Vizionați AICI întregul interviu+podcast (în limba rusă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.