Istoria nu putea să pedepsească mai crunt popoarele învecinate sau apropiate de Rusia decât prin a le expune teritoriile estice la veșnicele ocupații și crime rusești. Acestea au fost succesive și iată că rămân de actualitate.
E doar o chestiune de timp până când Rusia, după baia de sânge din Ucraina, va răpune teritoriile estice ale unui alt popor, cu tot cu oamenii de acolo. Amenințări de intervenție și ocupație militară de la Moscova au curs și curg în spațiul post-sovietic, când în adresa R.Moldova, prin invocarea și agitarea teritoriilor ocupate de ruși în stânga Nistrului, când în adresa Kazachstanului, și nu doar.
În 2020, rușii au fost foarte-foarte aproape să muște fățiș Belarusul, cel mai rusificat stat aflat în sfera de dominație și influență rusească, al cărui popor a îndrâznit să ridice un pic capul. Dacă dictatorul mancurt Aleksandr Lukașenko ar fi pierdut atunci toată puterea, și nu doar la Minsk, ci în toată țara, Kremlinul ar fi pus imediat piciorul în prag și ar fi intervenit militar, exact ca în Ucraina în 2014 (detalii AICI).
Planul lui Putin nici măcar nu era un secret pentru nimeni, dictatorul rus fiind pregătit în orice moment să atace Belarusul din.... estul Belarusului. Rusia a atacat România în 1940 tot din est, prin Basarabia românească, iar Finlanda a fost atacată în același an, tot din est, prin Karelia finlandeză. În 1918, Rusia bolșevică a atacat Estonia, și a făcut-o tot din est, prin Narva estoniană, ocupând-o și declanșând teroarea (detalii AICI).
Aceiași bolșevici ruși au atacat Lituania, ocupând un timp orașul Zarasai aflat în....estul Lituaniei. Letonia a fost într-o situație și mai gravă, pierzându-și capitala Riga, precum și regiunea estică Latgale. Fără sprijinul militar german, estonian și polonez, Letonia ar fi rămas sfâșiată pe veșnicie de bolșevicii ruși. Să ne gândim și la câtă moarte a adus Rusia, prin războiul sovieto-polonez, din estul Poloniei până la Varșovia, între 1919 și 1921.
Estul Ucrainei și est-ucrainenii trec astăzi prin cele mai mari tragedii din istoria lor contemporană, supuși fiind concomitent la război, genocid, ocupație, deznaționalizare și la o rusificare tot mai brutală (detalii AICI).
Ca și cum nu erau suficiente războiul sovieto-ucrainean din 1917-1921, Holodomorul, cel De-al Doilea Război Mondial și deportările staliniste care au lovit cel mai crunt și în primul rând estul Republicii Populare Ucrainene (ulterior așa-zisa RSSU) și est-ucrainenii. Iată că Putin repetă crimele și monstruozitățile lui Stalin, iar pe unele dintre ele chiar le și depășește ca amploare.
Astăzi, când se vorbește tot mai mult despre cedări și compromisuri din partea Ucrainei, ca și cum le-ar face din contul Rusiei și nu din contul său, și mai nimic despre responsabilizarea și tragerea la răspundere a dictatorului de la Kremlin, a militarilor și generalilor ruși, cu toții criminali de război, a aprobatoarei societăți rusești, înțelegem cel mai limpede că esticii poartă în sine acest destin tragic al istoriei în care au fost mereu sacrificați, nedreptățiți și iată, abandonați.