VIDEO. A murit Helmut Duckadam! „Dumnezeu să te odihnească, ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea”


VIDEO. A murit Helmut Duckadam! „Dumnezeu să te odihnească, ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea”

Helmut Duckadam, fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit luni dimineață la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București.

Anunțul a fost făcut de fostul mijlocaș Marcel Pușcaș, într-o filmare pe pagina sa de Facebook: „Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni, un fost foarte bun coleg, un fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guinness Book, la doar 65 de ani. S-a stins Helmut, Helmut Duckadam. 

Cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptămână, Helmut. Erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene! Dumnezeu să te odihnească, ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea când ai putut. Drum lin, prietene, drum lin!”.

Fostul președinte de imagine al clubului de fotbal FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.

Duckadam primea de la Ministerul de Interne o rentă viageră pentru câștigarea Cupei Campionilor și o indemnizație de revoluționar. Pentru că a câștigat Cupa Campionilor Europeni, acesta încasa de la stat 6240 de lei lunar.

„Eu am avut treabă cu armata doar trei ani în perioada în care am fost fotbalist la Steaua, acolo unde am avut și grad militar, dar de 34 de ani nu mai am nicio treabă cu Armata și nu primesc nicio pensie de la Ministerul Apărării Naționale", spunea el recent.

Helmut Duckadam era născut la 1 aprilie 1959, localitatea Semlac⁠ din județul Arad.

Tatăl său, Josef Duckadam, era de loc din Șagu German, județul Arad. Mama sa, Elisabeth Kálmán, era originară din Semlac, care este și locul nașterii lui Helmut Duckadam. În timpul copilăriei a fost educat în special de bunica sa maternă, Elisabeth Kálmán (născută Schmidt, Germania).

După încheierea activității de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliția de frontieră în localitatea de naștere, Semlac, din județul Arad. A ocupat funcția de maior în cadrul Poliției. S-a pensionat însă pe caz de boală.

În finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos, având o contribuție enormă la câștigarea trofeului de către Steaua București. Performanța reușită de Helmut Duckadam pe stadionul "Sanchez Pizjuan" din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.[4] O săptămână mai târziu a înscris un gol din penalty, într-un meci de cupă cu Progresul Vulcan, câștigat de Steaua cu scorul de 5-1.

În același sezon în care a reușit cea mai bună performanță a unei echipe românești, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.

În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite ale Americii, și s-a stabilit alături de prima soție, Ildiko, și de fiica lor, Brigitte, în orașul Phoenix, Arizona, în toamna aceluiași an, dar a revenit după doar un an în țară.

În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generație, fiind ales ca vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad.

La data de 25 martie 2008, Duckadam a fost decorat de către Președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut în câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în 1986.

Din 2010 până în 2020, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la FCSB. În 2017 i s-a decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului București.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.