Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 74% afirmă că se simt cetățeni ai UE. Procentul încrederii în NATO este și mai ridicat


Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 74% afirmă că se simt cetățeni ai UE. Procentul încrederii în NATO este și mai ridicat

Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică, peste media cetățenilor din celelalte state membre ale UE, evidențiază datele unui sondaj Eurobarometru cu date colectate în perioada 10-30 octombrie și care, la nivel european, relevă cel mai ridicat nivel de încredere în Uniunea Europeană din 2007 și cel mai ridicat nivel de sprijin pentru moneda euro din toate timpurile, transmite publicația caleaeuropeană.ro

Încrederea în UE este la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani, astfel că 51% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, cel mai ridicat rezultat din 2007. Încrederea în UE este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (59%). În plus, mai mult de șase din zece cetățeni ai UE (61%) sunt, de asemenea, optimiști cu privire la viitorul UE.

În ceea ce privește România (datele disponibile aici), 56% dintre respondenții din țara noastră au încredere în UE, peste media cetățenilor europeni de 51%. În ceea ce privește optimismul cu privire la viitorul Uniunii Europene, românii se situează, de asemenea, peste media UE, 67% dintre cetățeni fiind optimiști.

Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) spun că se simt cetățeni ai UE, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii. În același timp, 44% dintre cetățenii UE continuă să aibă o imagine pozitivă a UE, în timp ce 38% au o imagine neutră și 17% au o imagine negativă a UE.

În România, 53% dintre cetățeni au o imagine pozitivă asupra UE, 32% o imagine neutră și 13% o imagine negativă.

Referitor la atașamentul față Uniunea Europeană, 64% dintre români au răspuns afirmativ, față de media UE de 63%.

68% dintre români sunt atașați în general de Europa, față de media UE de 70%.

În ceea ce privește NATO, 61% dintre români au încredere în NATO, față de media europeană de 56%. (Pagina 87 din raportul integral disponibil aici).

Aproape șapte din zece respondenți (69%) sunt de acord că UE are suficientă putere și instrumente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială. În mod similar, 69% sunt de acord că Uniunea Europeană este un loc de stabilitate într-o lume tulbure.

Potrivit europenilor, securitatea și apărarea (33%) ar trebui să fie principalul domeniu prioritar de acțiune al UE pe termen mediu, urmat de migrație (29%), economie (28%), climă și mediu (28%) și sănătate (27%). În același timp, 44% dintre cetățenii europeni și 32% dintre români consideră că asigurarea păcii și stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor pe termen scurt, urmată de asigurarea aprovizionării cu alimente, sănătate și industrie în UE și gestionarea migrației (ambele 27%).

Pentru români, cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în acest moment sunt războiul din Ucraina, situația internațională și creșterea prețurilor, iar cele mai importante probleme cu care se confruntă România sunt creșterea prețurilor, situația economică, sănătatea.

SURSA: Calea Europeană

FOTO. Paula Erizanu/Twitter

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.