Avem de-a face cu un haos generalizat la nivelul statului român, iar asta se reflectă și prin poziționările exprimate de instituții în legătură cu platforma TikTok. În cursul zilei de joi, 28 noiembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, for condus de președintele Klaus Iohannis, a semnalat că platforma TikTok l-a avantajat pe candidatul pro-rus Călin Georgescu în campania pentru alegerile prezidențiale. În schimb, vicepreședintele penelist al ANCOM, Pavel Popescu - care ieri cerea suspendarea platformei TikTok - a venit astăzi cu un comunicat prin care își retrage propunerea.
Comunicatul CSAT: "Din analiza documentelor a reieșit că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia".
Pavel Popescu, în postarea publicată astăzi pe Facebook: "Vreau să fac simplu, o clarificare: mânat de dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situații delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluție EXAGERATĂ: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opina exprimată a fost una strict personală.
Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară.
Voi continua să semnalez, așa cum am făcut-o de ani de zile, problemele grave identificate în modul de funcționare a platformelor social media, căutând soluții.
Vă rog, pe toți cei care citiți acest mesaj, în numele aceleași libertăți de exprimare, să comentați, să criticați și să mă judecați, dar să nu mă amenințați cu moartea pe mine sau pe cei din familia mea.
Le mulțumesc celor din societatea civilă pentru excelenta discuție de astăzi. ANCOM nu poate și nu va suspenda TikTok".