Ucraina a lovit, în premieră, o țintă de pe teritorul Rusiei cu rachete balistice ATACMS! Putin a semnat noua doctrină nucleară a Moscovei


Ucraina a lovit, în premieră, o țintă de pe teritorul Rusiei cu rachete balistice ATACMS! Putin a semnat noua doctrină nucleară a Moscovei

Pentru prima dată de la începutul războiului ruso-ucrainean, Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit teritoriul rus cu rachete balistice ATACMS. 

Ținta a fost lovită cu succes, a declarat pentru RBC-Ucraina o sursă informată din cadrul forțelor de apărare.

Potrivit sursei, lovitura a vizat o instalație militară din apropierea orașului Karachev din regiunea Briansk.

„Într-adevăr, pentru prima dată, am folosit ATACMS pentru a lovi teritoriul rus. Lovitura a fost efectuată împotriva unei instalații din regiunea Briansk și a fost realizată cu succes”, a raportat sursa.

Karachev este situat în apropiere de Briansk, la aproximativ 130 de kilometri de frontiera ucraineană.

Detalii privind atacul de lângă Karachev

În noaptea de 19 noiembrie, Arsenalul 67 al Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului rus al Apărării a fost atacat. 

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat incendii puternice la fața locului.

Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a raportat că au fost distruse munițiile de artilerie, inclusiv obuze nord-coreene. În plus, instalația militară conținea bombe aeriene ghidate, rachete antiaeriene și muniție pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

Obiectivul militar fusese deja vizat anterior. În octombrie, drone ucrainene au lovit această locație. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că astfel de lovituri creează probleme logistice inamicului și îi reduc potențialul ofensiv.

Marți, Statul Major General al Ucrainei a raportat, de asemenea, o lovitură asupra unei instalații de lângă Karachev, dar nu a specificat arma utilizată, iar în declarația oficială nu a apărut nicio refeire la ATACMS. După lovitură, au fost înregistrate 12 explozii secundare și detonări la depozitul de muniții.

„Distrugerea depozitelor de muniții ale armatei ruse pentru a pune capăt agresiunii armate împotriva Ucrainei va continua”, a comentat Statul Major ucrainean.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia TASS, susţine că şase rachete ATACMS au lovit în cursul nopţii teritoriul regiunii Briansk, dar cinci dintre ele ar fi fost doborâte de complexul de apărare antiaeriană Panţîr, iar o alta a fost avariată.

„În această noapte, la ora 03:25, inamicul a lovit o instalaţie de pe teritoriul regiunii Briansk cu şase rachete balistice. Potrivit datelor confirmate, au fost utilizate rachete operaţional-tactice ATACMS de fabricaţie americană. Ca urmare a unei lupte antirachetă duse de echipajele de luptă ale sistemelor S-400 şi Panţîr, cinci rachete au fost doborâte şi una a fost avariată", a afirmat Ministerul Apărării.

„Fragmentele sale (ale celei avariate - n.r.) au căzut pe teritoriul tehnic al unei instalaţii militare din regiunea Briansk, provocând un incendiu, care a fost stins imediat. Nu au existat victime sau pagube”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Putin a semnat noua doctrină nucleară

Marţi, liderul rus Vladimir Putin a aprobat prin decret doctrina nucleară actualizată a Rusiei, la două zile după ce presa americană a relatat că președintele SUA, Joe Biden,  ar fi permis Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu armament american. Detalii AICI

Potrivit doctrinei nucleare ruse actualizate, arma nucleară poate fi folosită dacă teritoriul rus este vizat de atacuri aeriene masive, inclusiv convenţionale, cu rachete balistice.

Liderul rus a avertizat SUA şi aliaţii săi europeni să nu permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei folosind arme occidentale de mare precizie cu rază lungă de acţiune, afirmând că acest lucru le-ar aduce în conflict direct cu ţara sa.

Rachetele ATACMS americane pot avea o rază de acţiune cuprinsă între 140 şi 300 km.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.