VIDEO Ministrul de Externe al Ucrainei, la București: "Rog partenerii noștri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele și rachetele rusești în apropiere de spațiul aerian românesc. Aceste rachete și drone trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina și pot fi extrem de periculoase!". Discursul complet susținut de înaltul oficial ucrainean


VIDEO Ministrul de Externe al Ucrainei, la București: "Rog partenerii noștri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele și rachetele rusești în apropiere de spațiul aerian românesc. Aceste rachete și drone trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina și pot fi extrem de periculoase!". Discursul complet susținut de înaltul oficial ucrainean

Efectuând în data de 18 septembrie, la București, prima vizită externă în calitate de ministru de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha a mulțumit României pentru sprijinul multidimensional oferit forțelor ucrainene în războiul contra hoardelor ruse. În acest context, Sybiha a mulțumit în mod special pentru decizia României de a oferi Ucrainei un sistem defensiv Patriot, care are menirea, printre altele, de a proteja infrastructura energetică ucraineană în preajma iernii. 

În ceea ce privește sprijinul suplimentar necesar pentru consolidarea securității regionale, Andrii Sybiha a adresat României rugămintea de a analiza posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spațiul aerian românesc, așadar înainte ca aceste ținte să ne intre în țară. Argumentând rugămintea formulată, ministrul ucrainean de Externe a atras atenția că rachetele și dronele rusești trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina, ceea ce este foarte periculos. Astfel, un efort defensiv din partea României, de a le intercepta atunci când se află în apropierea spațiului aerian românesc, ar securiza semnificativ regiunea, conform celor punctate de Andrii Sybiha. Evidențiem faptul că România încă nu a luat o decizie pe acest subiect. 

Vedeți secvența de la minutul 32:55: 


Amintim că ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat recent, într-un interviu acordat pentru BBC Radio 4, că Polonia are dreptul de a intercepta rachetele și dronele rusești deasupra Ucrainei dacă acestea amenință centralele nucleare. 

"Imaginați-vă dacă o dronă sau o rachetă rusă deviază de la cursul ei și lovește una din centralele nucleare ale Ucrainei în loc să zboare spre Polonia sau România așa cum s-a întâmplat adineauri (spațiul aerian al României a fost încălcat recent de dronele rusești - n.red.). Cred că ar trebui să ajutăm Ucraina să-și protejeze centralele nucleare de astfel de rachete rusești rătăcite", a subliniat ministrul polonez. 

Când a fost întrebat despre posibilitatea ca echipamentele poloneze să intercepteze țintele rusești deasupra Ucrainei, Sikorski a răspuns: "Aceasta este părerea mea că am avea dreptul legal la autoapărare. Dar nu au fost luate decizii în acest sens". (sursa: AICI)

Nu este prima oară când ministrul polonez face astfel de declarații. Sikorski declarase anterior că, în pofida reticenței NATO, Polonia și alte țări care împart granița cu Ucraina "au datoria" să doboare rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian.

"Consider că atunci când rachetele inamice se îndreaptă spre spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărare (să le lovim -n.red.), deoarece odată ce ajung în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ", a spus Sikorski, potrivit Financial Times.

Ministrul polonez a subliniat că apartenența la NATO nu exonerează țările de responsabilitatea lor de a-și apăra spațiul aerian.

MAI MULTE DETALII: Propunerea ministrului Sikorski ca Polonia și România să doboare țintele rusești care zboară în proximitate, respectiv în spațiul aerian al Ucrainei, a stârnit controverse la Varșovia. Clarificările formulate de Ministerul de Externe al Poloniei / Opoziția exprimată de un oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării

Nu în cele din urmă, ministrul ucrainean de Externe a reiterat propunerea Ucrainei de a sprijini România în gestionarea efectelor inundațiilor devastatoare din ultimele zile. 

MAI MULTE DETALII: Ucraina sare în ajutorul statelor afectate de inundații, printre care România și R. Moldova. Sprijinul pe care-l pune la dispoziție

Declarațiile invocate mai sus au fost făcute de ministrul ucrainean de Externe pe parcursul unei conferințe de presă comune cu ministra de resort de la București, Luminița Odobescu. Redăm declarațiile ministrului ucrainean în integralitate: 

Andrii Sybiha‎: Mă bucur să fiu astăzi la București. Pentru mine este o mare onoare și vreau să vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Este prima mea vizită externă ca ministru de Externe. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, m-a trimis în România pentru a sublinia hotărârea noastră de a consolida relațiile bilaterale. Mulțumim pentru susținerea pe care Guvernul României și poporul român o acordă ucrainenilor încă din primele zile ale războiului. României e singura țară cu care Ucraina și-a propus să atingă nivelul parteneriatului strategic în timpul războiului. 

În urma discuțiilor de astăzi sunt convins că acest parteneriat va funcționa în continuare în beneficiul ambelor popoare. Deja am început să lucrăm asupra documentelor privind parteneriatul strategic. 

În ultimele zile, România a fost lovită de inundații catastrofale și suntem solidari cu poporul român. Președintele Zelenski a propus părții române ajutorul nostru pentru gestionarea efectelor inundațiilor.

Apreciem foarte mult susținerea politică a României, precum și susținerea practică privind consolidarea capacităților de apărare ale țării noaste. Aș dori să subliniez încă o dată importanța crucială a deciziei României de a dona Ucrainei un sistem Patriot. Încă o dată, mulțumesc! Acest lucru va spori considerabil capacitatea noastră de a apăra orașe, viețile civililor și infrastructura critică de atacurile teroriste rusești devastatoare. 

Este extrem de important că avem viziuni similare. Războiul declanșat de Rusia trebuie să se încheie doar cu victoria Ucrainei, cu stabilirea unei păci juste în baza normelor dreptului internațional, respectiv cu pedepsirea reală a statului agresor. 

Apreciez foarte mult sprijinul României pentru formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski ca singură bază reală pentru stabilirea păcii juste. Am avut un schimb de opinii cu doamna ministru pentru tragerea la răspundere a statului agresor, pentru luarea de măsuri suplimentare cu scopul de a sancționa Rusia și pentru consolidarea politicii de izolare a Rusiei în cadrul organizațiilor regionale și internaționale. 

Am discutat și despre securitatea în Marea Neagră. România și Ucraina consolidează împreună și vor consolida securitatea acestei regiuni și vom continua să lucrăm împreună ca Marea Neagră să devină un spațiu de circulație liberă. Trebuie să reluăm transportul maritim în Marea Neagră. Săptămâna trecută a fost o lovitură de rachetă asupra unei nave civile. Războiul este mai aproape decât pare.

Am stabilit ca împreună cu colegii din Moldova să depunem eforturi pentru a nu permite Rusiei să destabilizeze Moldova și regiunea în general. Vom susține integrarea Moldovei în UE. 

Am vorbit și despre deschiderea unui punct comun de trecere a frontierei, cu control comun. Avem o frontieră comună foarte mare. 

Am informat-o pe doamna ministru privind necesitățile pe care le au militarii noștri pe câmpul de luptă. După cum știți, în dimineața aceasta, pentru mine a fost cumva neobișnuit să nu aud sunetul sirenelor pe care noi le auzim practic în fiecare zi. Primul lucru pe care l-am făcut este de a-mi suna familia să întreb dacă sunt în regulă. Încă o dată vreau să vă mulțumesc pentru decizia de a ne furniza un sistem Patriot. 

Continuăm operațiunea în regiunea Kursk. După cum știți, Ucraina s-a adresat săptămâna aceasta ONU și Crucii Roșii pentru a participa la eforturile umanitare în Kursk. Și vreau să mulțumesc ONU pentru răspunsul la cererea noastră.

Mulțumim României pentru sprijinul în tranzitul cerealelor pe piețe mondiale. Acum 2 ani am creat un tandem puternic care ne-a permis să asigurăm securitatea alimentară în lume. 

Ne bazăm pe participarea României la reconstrucția Ucrainei prin implicarea unor afaceri din România în regiunile ucrainene care au suferit cel mai mult din pricina agresiunii ruse. De asemenea, am propus părții române să preia sub patronaj una din regiunile ucrainene în acest context. 

Ucraina continuă să facă progrese constante în ceea ce privește aderarea deplină la UE și NATO. Apreciem faptul că România rămâne un prieten de nădejde în acest parcurs. Drumul nostru către UE e ireversibil. Împreună cu doamna ministru Odobescu am convenit să optimizăm cooperarea în domeniul integrării europene și mulțumim României pentru disponibilitatea de a oferi din experiența sa.

Totodată, sunt recunoscător României pentru susținerea noastră fermă în parcursul euro-atlantic. România și aliații săi sunt pe deplin conștienți că Ucraina contribuie de fapt la securitatea colectivă a Europei, apără democrația și libertatea pe câmpul de luptă. Trebuie să facem un pas istoric în ceea ce privește parcursul Ucrainei către aderarea la NATO.

Ucraina și România trebuie să dezvolte colaborarea în toate domeniile strategice. Avem foarte multe proiecte în domeniul energetic, în cel al transportului, respectiv infrastructură. Aceste proiecte funcționează în beneficiul cetățenilor din ambele țări. 

Am convenit să extindem prezența consulară în România și vreau să mulțumesc pentru sprijinul pe acest subiect și pentru disponibilitatea de a consolida reprezentarea diplomatică a Ucrainei în România. 

De asemenea, am discutat despre posibilitatea unei ședințe comune a guvernelor statelor noastre pentru a discuta toate aspectele referitoare la relațiile bilaterale.

Am convenit să funcționăm în spiritul respectului reciproc și al standardelor internaționale în ceea ce privește apărarea drepturilor minorităților naționale. 

Reporter: Ați menționat faptul că statul român s-a angajat să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Predecesorul dvs. a făcut recent un apel către statele aliate care au făcut asemenea promisiuni, de a livra cât mai repede aceste sisteme Patriot. Care este situația acum? Mențineți acest apel? Și care e situația legată de România, atât cât puteți vorbi despre asta? 

Andrii Sybiha‎: În primul rând, vă suntem recunoscători pentru această decizie istorică. E foarte importantă pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa. Avem cazuri numeroase de încălcare a spațiului aerian al statelor NATO de către dronele și rachetele rusești. Acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacitatea de apărare. Ne apără infrastructura energetică. După cum vedeți eforturile Rusiei sunt acum concentrate pe a ne împiedica să producem energie electrică în preajma iernii. De aceea astfel de pași sunt foarte, foarte importanți și ne ajută să ne consolidăm capacitățile. Aș vrea să mai spun încă ceva. Aceste rachete și drone trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina şi pot fi extrem de periculoase. De aceea vreau să rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.