Ucraina sare în ajutorul statelor afectate de inundații, printre care România și R. Moldova. Sprijinul pe care-l pune la dispoziție


Ucraina sare în ajutorul statelor afectate de inundații, printre care România și R. Moldova. Sprijinul pe care-l pune la dispoziție

Ucraina oferă asistență mai multor țări afectate de inundații, printre care și România, a anunțat ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha. În același timp, și regiunea ucraineană Odesa se confruntă cu efectele condițiilor meteo severe, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

"Ucraina este solidară cu vecinii săi care suferă de pe urma inundațiilor devastatoare", a subliniat Sybiha.

Sybiha a explicat că, la instrucțiunile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și sub coordonarea premierului Denys Shmyhal, Ministerul de Externe a oferit asistență mai multor țări, printre care: 

1. Moldova

2. Polonia

3. România 

4. Slovacia

5. Ungaria

6. Republica Cehă 

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a anunțat mai devreme, în cursul zilei de astăzi, că Ucraina a oferit asistență umană și materială serviciilor de urgență ale Cehiei. Lipavský va prezenta propunerea Kyivului într-o reuniune de urgență a Guvernului.

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Ucraina poate trimite unități din cadrul Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei pentru a ajuta țările menționate să gestioneze efectele inundațiilor. 

Ce a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski: "A existat și un raport cu privire la situația cauzată în regiunea Odesa de vremea severă. Sunt ploi abundente în aceste zile, respectiv inundații în regiunea Odesa. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, cel regional, autoritățile locale sunt toate implicate.

Din păcate, există situații critice și în țările noastre vecine din cauza acestor ploi extreme.

La instrucțiunile mele, ministrul de Externe al Ucrainei Andrii Sybiha a oferit asistență din partea SES (Serviciul de Stat de Urgență - n.red.) al Ucrainei țărilor afectate din partea noastră a Europei". 

O reacție față de acest ajutor a venit și din partea Poloniei. Premierul polonez Donald Tusk a menționat că omologul ucrainean Denys Shmyhal și-a transmis solidaritatea față de Polonia și a spus că Ucraina este pregătită să trimită 100 de angajați din cadrul personalului său de intervenție în caz de urgență, alături de echipamente speciale.

"Este foarte emoționant", a conchis Tusk. (sursa: RBC-Ukraine, Ukrainska Pravda, AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.