Propunerea ministrului Sikorski ca Polonia și România să doboare țintele rusești care zboară în proximitate, respectiv în spațiul aerian al Ucrainei, a stârnit controverse la Varșovia. Clarificările formulate de Ministerul de Externe al Poloniei / Opoziția exprimată de un oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării


Propunerea ministrului Sikorski ca Polonia și România să doboare țintele rusești care zboară în proximitate, respectiv în spațiul aerian al Ucrainei, a stârnit controverse la Varșovia. Clarificările formulate de Ministerul de Externe al Poloniei / Opoziția exprimată de un oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a stârnit controverse la Varșovia prin declarația făcută pentru Financial Times, prin prisma căreia a transmis că Polonia și alte țări care împart granița cu Ucraina, implicit și România, ar trebui să intercepteze rachetele rusești care zboară în proximitate, respectiv în spațiul aerian ucrainean, înainte ca acestea să pătrundă în spațiul NATO. 

Chiar un subordonat al ministrului Sikorski, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Paweł Wroński, a precizat că această abordare reprezintă doar o opinie personală, nefiind poziția oficială a Guvernului polonez. 

Sikorski declarase că, în pofida reticenței NATO, Polonia și alte țări care împart granița cu Ucraina "au datoria" să doboare rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian.

"Consider că atunci când rachetele inamice se îndreaptă spre spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărare (să le lovim -n.red.), deoarece odată ce ajung în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ", a spus Sikorski, potrivit Financial Times.

Ministrul polonez a subliniat că apartenența la NATO nu exonerează țările de responsabilitatea lor de a-și apăra spațiul aerian.

Ulterior, Ministerul polonez de Externe a venit cu o serie de precizări privitoare la declarațiile ministrului Sikorski. 

Purtătorul de cuvânt Paweł Wroński a explicat că deși Sikorski crede în utilizarea tuturor mijloacelor disponibile pentru a proteja cetățenii polonezi, decizia de a intercepta rachete deasupra Ucrainei ar necesita o evaluare atentă efectuată de către armata poloneză, de la caz la caz.

"Dacă avem o astfel de oportunitate și Ucraina este de acord cu ea, ar trebui să o folosim. Dar aceasta este opinia personală a ministrului", a afirmat Wroński. 

Anterior, viceministrul polonez al Apărării, Paweł Zalewski, a zis că Polonia nu va doborî drone sau rachete rusești deasupra Ucrainei. Zalewski a mai menționat că el consideră că "întărirea semnificativă a apărării aeriene a Ucrainei de către Occident ar trebui să fie suficientă". (sursa: Financial Times, Kresy.pl)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.