Cât de semnificativ vor fi afectate planurile hoardelor ruse dacă Ucraina va primi undă verde să efectueze lovituri adânc în teritoriul Rusiei cu armamentul occidental


Cât de semnificativ vor fi afectate planurile hoardelor ruse dacă Ucraina va primi undă verde să efectueze lovituri adânc în teritoriul Rusiei cu armamentul occidental

Posibilitatea forțelor ucrainene de a efectua lovituri cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune asupra țintelor situate adânc în teritoriul Rusiei va putea schimba semnificativ situația de pe frontul ucrainean.  

Amenințarea pentru bazele aeriene ruse aflate la mai puțin de 300 de kilometri de granița ruso-ucraineană va forța mutarea lor în interiorul Rusiei, ceea ce va face ca mai mult de 80% din aviația de luptă rusă să nu mai poată efectua misiuni în spațiul aerian al Ucrainei, conform observatorului militar Oleksandr Kovalenko.

"Dacă s-ar afla în baze aeriene din afara zonei de 300 de kilometri, avioanele Su-25 și elicopterele de atac Ka-52 și Mi-25 nu ar putea să își îndeplinească misiunile de luptă pe teritoriul Ucrainei din cauza razei lor de acțiune limitate", a menționat Kovalenko pentru Kyiv 24.  

Este nevoie de câteva săptămâni pentru ca o astfel de amenințare să apară, dar după reducerea drastică a numărului de aeronave tactice rusești - atât avioane, cât și elicoptere - doar avioanele Su-34 și Su-35 vor mai fi prezente în spațiul aerian al Ucrainei.  

"Asta înseamnă că puterea de foc asupra pozițiilor noastre va fi redusă semnificativ", a mai explicat Kovalenko.  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în repetate rânduri permisiunea de a utiliza rachete americane în interiorul teritoriului Rusiei, dar a fost refuzat de fiecare dată. Cu toate acestea, pe 12 septembrie, au apărut informații potrivit cărora Statele Unite ar putea permite utilizarea de rachete pentru lovituri asupra instalațiilor militare ale forțelor armate ruse, de pe teritoriul Rusiei. Dar există o nuanță aici: ar putea fi acordată permisiunea de a fi utilizate rachetele britanice Storm Shadow și cele franceze Scalp pentru a lovi ținte situate pe teritoriul Rusiei, iar acest lucru ar necesita sprijin din partea Regatului Unit și al Franței. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.