Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că armata poloneză NU e suficient de pregătită pentru a apăra țara


Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că armata poloneză NU e suficient de pregătită pentru a apăra țara

Majoritatea polonezilor consideră că armata poloneză nu este suficient de pregătită pentru a apăra țara în cazul unei agresiuni împotriva teritoriului Poloniei, conform unui sondaj comandat de RP.pl și realizat de SW Research.

Aproximativ 55,4% dintre cei cărora li s-a adresat o întrebare privind această chestiune au considerat că armata poloneză nu este bine pregătită pentru scenariul unei agresiuni externe. În cazul respondenților cu studii superioare, procentul este și mai mare, ajungând la 60%.

Doar 1 din 5 polonezi (22,5%) consideră contrariul, spunând că armata poloneză este bine pregătită. 22,1% dintre respondenți nu au nicio opinie cu privire la acest subiect. 

Aceste rezultate vin în pofida deciziei luate de Guvernul de la Varșovia, pe fondul războiului dus de Rusia contra Ucrainei, de a cheltui până la 4% din PIB pentru Apărare, ceea ce plasează Polonia în topul țărilor Alianței Nord-Atlantice. De asemenea, pe parcursul ultimilor doi ani, au fost semnate numeroase acorduri-cadru și contracte care prevăd achiziții semnificative de armament, inclusiv din SUA, Coreea de Sud și Suedia, pe lângă alte țări. 

Nu în cele din urmă, guvernul anterior, condus de Partidul Lege și Justiție, a anunțat extinderea armatei la 300 de mii de soldați, care în prezent are mai puțin de 200.000 de soldați. Inițiativa este susținută de actualul guvern de la Varșovia, condus de premierul Donald Tusk. (sursa: The Warsaw Voice

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.