Iulian Fota desființează așa-zisa politică de securitate a candidatului AUR la prezidențiale: "Când ai această nouă realitate regională, dar ținând cont și de lecțiile recente ale istoriei, cum poți să afirmi că neajutând Ucraina ajuți securitatea României? Sacrificiile poporului ucrainean protejează și Republica Moldova și România!"


Iulian Fota desființează așa-zisa politică de securitate a candidatului AUR la prezidențiale: "Când ai această nouă realitate regională, dar ținând cont și de lecțiile recente ale istoriei, cum poți să afirmi că neajutând Ucraina ajuți securitatea României? Sacrificiile poporului ucrainean protejează și Republica Moldova și România!"

Expertul în securitate Iulian Fota - fost consilier prezidențial în acest domeniu, respectiv fost secretar pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului de Externe, scoate în relief cât este de eronată abordarea candidatului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, de a se poziționa împotriva sprijinirii Ucrainei în lupta contra invadatorilor ruși. Amintim că AUR s-a opus în Parlament față de susținerea Ucrainei cu un sistem defensiv de rachete sol-aer Patriot, liderul partidului cu pricina, George Simion, susținând că astfel demonstrează că îi pasă cu adevărat de securitatea României. 

Ce a spus George Simion pe 3 septembrie: "Faptul că suntem singurul partid care se împotrivește donării sistemului Patriot către Ucraina nu arată decât un singur lucru: suntem singurul partid îngrijorat de securitatea românilor".

Analizând în mod particular această afirmație, Iulian Fota explică motivele pentru care votul dat de AUR în Parlament împotriva sprijinirii Ucrainei cu un sistem Patriot este unul pro-Rusia și pe contrasens cu interesele securitare ale României. 

Totodată, Iulian Fota reiterează faptul că Rusia poartă în prezent un război atât contra poporului ucrainean, cât și împotriva românilor de pe teritoriul Republicii Moldova, dar de natură hibridă. "Sacrificiile poporului ucrainean protejează Republica Moldova" de un război cald, subliniază expertul în securitate. Această realitate scoate și mai mult în evidență abordarea pro-rusă a prezidențiabilului AUR George Simion. 

"Votul împotriva donației către Ucraina a fost un vot pro-Moscova. Să explic de ce.  

Ucrainenii sunt în aceeași situație ca românii din Republica Moldova, în 1992. Nu știu câți ani avea George Simion în 1992, dar cineva ar trebui să-i explice că primul război pe care Moscova îl întreprinde în zonă a fost împotriva românității din Republica Moldova. Un război artificial, pe care rușii îl încep atât pentru a obstrucționa funcționarea, independența noului stat, cât și pentru a contesta romanitatea (latinitatea) majorității populației noii republici.  

Războiul împotriva romanității continuă până în ziua de azi, cu amendamentul că el este, cel puțin pentru moment, unul hibrid. Hibrid dar intens, de la hărțuirea școlilor de limba română până la groteștile acuzații de 'românizare' ale Zaharovei. Kremlinul nu neagă numai existența poporului ucrainean, el neagă și existența poporului român pe teritoriul Republicii Moldova. La o scară mult mai mare și cu altă intensitate bieții ucraineni trec prin ce au trecut bieții români din Basarabia acum 33 de ani, agresorul fiind același.

Este adevărat, acum 33 de ani, în Republica Moldova, ucrainenii au greșit față de români, fiind mai degrabă de partea rușilor. Cum au greșit și când, pentru mulți ani, au considerat România adversarul lor principal. Dar cum în viață importantă nu este greșeala, ci perseverența în greșeală, Ucraina de azi este mult diferită de cea din trecut. Am depășit momentul. Nu am fi putut rezolva chestiunea așa-zisei limbi 'moldovenești' fără ajutorul Kyivului, dincolo de contribuția importantă a Chișinăului. Avem o trilaterală importantă și care merge foarte bine, București-Chișinău-Kyiv, cooperare ce sunt convins displace profund Rusiei. Nu în ultimul rând cooperarea dintre Republica Moldova și Ucraina este tot mai bună. Plecând și de la evidența faptelor, sacrificiile poporului ucrainean protejează și Republica Moldova și România. Cum spunea președintele Iohannis la Varșovia, securitatea Ucrainei este și a României.

Și atunci, când ai această nouă realitate regională, dar ținând cont și de lecțiile recente ale istoriei, cum poți să afirmi că neajutând Ucraina ajuți securitatea României?", punctează Iulian Fota într-o postare publicată pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.