Etnologul Gheorghiță Ciocioi detonează minciunile împroșcate de unii ierarhi ruși și de ”istorici” ai Bisericii FSB-iste Ruse. Ce a însemnat așa-zisa ”dragoste țaristă” pentru Basarabia noastră


Etnologul Gheorghiță Ciocioi detonează minciunile împroșcate de unii ierarhi ruși și de ”istorici” ai Bisericii FSB-iste Ruse. Ce a însemnat așa-zisa ”dragoste țaristă” pentru Basarabia noastră

Etnologul și autorul Gheorghiță Ciocioi spulberă fără drept de apel, pe Facebook, o serie de minciuni sfruntate și de falsuri istorice invocate din ce în ce mai des de ierarhi și așa-ziși ”istorici” ai Bisericii FSB-iste Ruse, țintele acestor lumpeni fiind Patriarhia Ecumenică de la Chișinău, Mitropolia Basarabiei, BOR, românii și România în general (de pe ambele maluri ale Prutului). 

De asemenea, Gheorghiță Ciocioi amintește ce a însemnat în realitate așa-zisa ”dragoste țaristă” față de Basarabia noastră (care, adăugăm, a fost urmată de ”dragostea sovietică”: dezmembrarea României, deportări, foamete organizată, genocid, detenție politică, execuții sumare, rusificare brutală ș.a.m.d.).

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă comentariile domnului Gheorghiță Ciocioi: 

”Unii ierarhi și istorici ai Bisericii Ruse invocă faptul că Biserica din Basarabia nu făcea parte, în 1808, din Biserica Ortodoxă Română, autocefalia noastră fiind obținută abia peste câteva decenii, ținutul dintre Prut și Nistru nefiind pomenit în Tomosul primit de Constantinopol. 

În scrisoarea de recunoaștere a autocefaliei rusești din partea Patriarhiei Ecumenice să fie recunoscută Basarabia ca parte a Bisericii Ruse? Avea Moscovia teritoriul canonic până la Prut? Nici pomeneală! Era unul atât de restrâns și aflat destul de departe de spațiul românesc. Au fost întrebați credincioșii Mitropoliei Moldovei, recunoscută din 1401 de Constantinopol, dacă dau dreptul armatei ruse să creeze o eparhie țaristă pe teritoriul canonic constantinopolitan ce ținea de Iași? Nici atât...

Dragostea țaristă față de Biserica din Basarabia... În prima perioadă de funcționare a Seminarului Teologic de la Chișinău, fondat în 1813, din 25 de profesori doar unul singur a fost român. Din 1840, singura limbă de predare la Seminar a fost rusa”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.