VIDEO. Cum se vede de la Moscova ofensiva ucraineană din regiunea Kursk / Nikolai Patrușev, aliat vechi și loial al tiranului de la Kremlin: „operațiune criminală planificată de NATO” / Putin îi întrerupe cu severitate pe oficialii ruși care vorbesc despre avansul ucrainenilor în teritoriul rusesc


VIDEO. Cum se vede de la Moscova ofensiva ucraineană din regiunea Kursk / Nikolai Patrușev, aliat vechi și loial al tiranului de la Kremlin: „operațiune criminală planificată de NATO” / Putin îi întrerupe cu severitate pe oficialii ruși care vorbesc despre avansul ucrainenilor în teritoriul rusesc

Ofensiva Ucrainei în regiunea rusească Kursk, aflată în imediata apropiere a graniței,a fost planificată cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale şi a fost determinată de conştientizarea de către Kiev a colapsului său iminent, a declarat consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev, citat de TASS, agenție controlată de statul rus.

„Occidentul a fost cel care a adus junta criminală la putere în Ucraina. Ţările NATO au trimis arme şi instructori militari în Ucraina, ei continuă să le furnizeze informaţii secrete şi controlează acţiunile grupurilor neonaziste", a afirmat el într-un interviu acordat cotidianului Izvestia.

„Operaţiunea din regiunea Kursk a fost planificată şi cu participarea serviciilor speciale NATO şi occidentale”, spune Patrușev, citat de news.ro.

„Această acțiune criminală a fost determinată de conştientizarea de către regimul neo-nazist de la Kiev a prăbuşirii sale iminente”, a adăugat oficialul.

„Este obişnuit ca Statele Unite să spună un lucru şi să facă exact opusul. Fără participarea şi susţinerea lor directă, Kievul nu ar fi îndrăznit niciodată să pună piciorul pe teritoriul Rusiei", a adăugat Patrușev.

Despre Patrușev, acest vechi colaborator loial al lui Vladimir Putin pe care o reputată jurnalistă din Marea Britanie îl considera „adevăratul arhitect al planului de subjugare a Ucrainei”, PODUL a scris AICI

Aliații cheie ai Ucrainei din Occident au susținut că nu au fost informați cu privire la incursiunea militară pe care Statul Major de la Kiev urma să o declanșeze în Kursk, însă Mihailo Podoliak, unul din cei mai influenți consilieri ai lui Zelenski, a lăsat de înțeles că Ucraina nu s-ar fi hazardat să lanseze o astfel de operațiune fără aprobarea marilor cancelarii occidentale care îi furnizează armament și alte echipamente militare.

„Există anumite lucruri care trebuie făcute cu elementul surprizei și acestea trebuie să se întâmple la nivel local”, a declarat consilierul lui Zelenski pentru The Independent. „Însă au existat discuții cu forțele partenere, doar că nu la nivel public”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat miercuri că administrația de la Washington nu a fost informată cu privire la atacul iminent pe teritoriul Rusiei. Când a fost întrebată de jurnaliști explicit despre acest lucru și dacă SUA au participat la planificarea incursiunii ucrainene, ea a răspuns: „Absolut, nu”.

Forţele ucrainene au început, așadar, un atac major asupra regiunii Kursk pe 6 august. De atunci au fost emise în mod repetat avertismente de atac cu rachete în regiune, iar guvernul rus a declarat stare de urgenţă la nivel federal în regiune. Majoritatea locuitorilor au fost relocaţi temporar din zonele de frontieră şi sunt acum în afara pericolului, a declarat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă. Peste 720 de persoane au fost evacuate doar în ultima zi, potrivit ministerului.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, la 15 august, capturarea completă a orașului Sudja, din regiunea Kursk.

Comandantul-șef Oleksandr Sîrskîi a raportat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 80 de localități din regiunea Kursk în timpul operațiunii aflate în desfășurare, a mai spus Zelensky, citat de presa ucraineană. Ar fi vorba despre un teritoriu de aproximativ 1000 de km pătrați.

Kievul ar urma să înființeze o administrație militară în orașul Sudja, a adăugat liderul de la Kiev.

Anterior, generalul Sîrskîi afirmase că Ucraina a stabilit prima administrație militară în părțile controlate de ucraineni din regiunea rusă Kursk, care va fi condusă de generalul Eduard Moskaliov, fost comandant al forțelor comune.

Veridica.ro scrie, citând surse oficiale rusești, dar mai ales independente, că „autoritățile ruse încearcă să mențină aparența că evenimentele din Kursk nu sunt decât un fel de calamitate naturală ordinară, într-o regiune îndepărtată, nu un război pe teritoriul Rusiei”. 

Publicul a avut acces la aproximativ 30 de minute dintr-o ședință ținută de Vladimir Putin cu mai mulți oficiali regionali și guvernamentali. Îndată ce Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, a început să vorbească despre înaintarea armatei ucrainene, Putin l-a întrerupt - despre aceasta vor raporta militarii (nu în public), vorbiți despre ajutoarele pentru populație. Conform cifrelor „civile” raportate de Smirnov, situația este înfiorătoare. În zona de evacuare se află 180.000 de civili. Autoritățile nu știu nimic de soarta a doua mii de oameni.

Veridica.ro mai scrie că, potrivit VERSTKA, militarii în termen evacuați din regiunea Kursk sunt forțați să încheie contracte, ca să fie din nou trimiși în prima linie: soldaților care au supraviețuit incursiunii ucrainene li se promit plăți „pentru participarea în lupte”, iar cei care refuză sunt amenințați cu judecata. Două mame ale soldaților evacuați din regiunea Kursk au povestit pentru Verstka cum aceștia sunt forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării. După cum afirmă ele, aproximativ 150 de tineri recruți se află în una din unitățile militare din regiunea Kursk, acestora li se spune că „veți merge în spatele trupelor de asalt și veți curăța teritoriul” și li se promit înlesniri și plăți „pentru luptă” de 4 – 4,5 mii de ruble pe zi (40 de euro) „[…] Dacă nu veți fi de acord, veți fi judecați, oricum mergeți pe front, nu aveți încotro. Adică, oricum ei au de gând să-i trimită acolo. Încearcă să-i preseze moral, îi trimit pe copiii noștri în hăul acela”, a povestit pentru Verstka Elena, mama unui recrut. […] Sunt trimiși în prima linie soldați care făceau lucrări auxiliare și nu au pregătire militară.  […] Marina a povestit că fiul ei a fost transferat în Kursk din regiunea Belgorod, iar după incursiunea ucrainenilor de la 6 august nu a putut lua legătura cu el patru zile. „Președintele nostru a spus că militarii în termen nu trebuie să participe la SVO (operațiunea specială). Deci, fiul meu nu trebuia să se afle în zona luptelor, de ce s-a întâmplat astfel?” , spune femeia. […] În timpul ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, comandanții i-au părăsit, practic, pe soldații în termen în zona de lupte, fără arme și instrucțiuni. Nu se știe nimic de soarta a zeci de tineri recruți. […]

Vă invităm să urmăriți și podcastul realizat de colaboratorul nostru Nicolae Chicu pe tema ofensivei ucrainene din regiunea Kursk:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.