"Pică" unul câte unul: șeful biroului politic al grupării teroriste Hamas a fost eliminat de forțele israeliene, în timp ce un înalt oficial al Hezbollah ar fi avut parte de aceeași soartă! Autocratul turc Erdogan condamnă reușitele Israelului împotriva teroriștilor


  • ACP
  • Jul 31, 2024 13:30
  • 702
"Pică" unul câte unul: șeful biroului politic al grupării teroriste Hamas a fost eliminat de forțele israeliene, în timp ce un înalt oficial al Hezbollah ar fi avut parte de aceeași soartă! Autocratul turc Erdogan condamnă reușitele Israelului împotriva teroriștilor

Șeful biroului politic al grupării Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în noaptea de marți spre miercuri, în patul său, pe parcursul unui atac aerian israelian care a vizat o reședință din capitala iraniană, Teheran.  

O sursă iraniană a declarat că Haniyeh a fost ucis de o rachetă sol-sol trasă dintr-o altă țară, spre deosebire de rapoartele anterioare care sugerau că a fost lansată din interiorul Iranului, conform canalului israelian I 24 news.

În aceeași clădire, care aparține Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), se aflau și secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad Nakhalah și delegația sa, dar la un alt etaj.  

Hamas a emis imediat un comunicat în care deplânge uciderea șefului grupării, Mujahid Ismail Haniyeh, în reședința de la Teheran, "după ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului președinte iranian". Televiziunea de stat iraniană a raportat moartea lui Haniyeh, menționând că o anchetă asupra asasinatului este în desfășurare și că rezultatele vor fi anunțate în curând, în timp ce Israelul nu a făcut niciun anunț cu celeritate cu privire la incident. (sursa: AICI)

De asemenea, marți seara a fost lovit într-un atac aerian și un sediu Hezbollah din suburbiile capitalei libaneze Beirut, ținta fiind un comandant al Hezbollah - Fu'ad Shukr - despre care Israelul susține că este responsabil pentru atacul cu rachetă de sâmbătă, efectuat asupra orașului Majdal Shams din Înălțimile Golan, în urma căruia au fost uciși 12 copii. Shukr ar fi jucat un rol important și în atacul cu bombă din Beirut, din 1983, împotriva trupelor americane, atac în care au fost uciși 241 de militari americani.

În timp ce rapoartele inițiale au pus la îndoială faptul că Shukr a fost ucis, rapoartele din presa arabă au confirmat eliminarea acestuia. În cazul în care este așa, Shukr e cel mai înalt oficial al Hezbollah ucis de la începutul războiului, în data de 8 octombrie 2023, atunci când Hezbollah a început să lanseze atacuri împotriva Israelului în solidaritate cu Hamas, ca o continuare a atacului brutal efectuat de hamasiști pe 7 octombrie asupra Israelului. 

Cum era de așteptat, Iranul și grupările Hamas și Hezbollah au lansat imediat, după cele mai recente atacuri, comunicate furioase în care au vorbit despre "escaladarea" israeliană și au amenințat că vor răspunde cel puțin la fel de dur.  

Și președintele turc Erdogan s-a arătat solidar cu această axa a răului.  

"Condamn cu fermitate și blestem asasinatul perfid comis la Teheran împotriva șefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh", a spus Erdogan pe X.  

Erdogan a subliniat că acest asasinat oglindește atacurile anterioare asupra unor figuri palestiniene, precum șeicul Ahmed Yassin și Abdul Aziz al-Rantisi, și a cerut o atitudine unită a lumii islamice pentru a pune capăt opresiunii din Gaza. Erdogan a reafirmat angajamentul Turciei de a sprijini înființarea unui stat palestinian suveran cu capitala în Ierusalimul de Est și a încheiat cu o rugăciune pentru Haniyeh, transmițând condoleanțe familiei sale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.