Regizorul francez Thomas Jolly s-a referit în precizările sale asupra controverselor iscate de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice la apariția zeului Dionis – acel personaj în albastru acoperit doar de o ghirlandă care cântă lungit pe un platou floral – respingând categoric ideea că ar fi imaginat, parodiat și s-ar fi inspirat din celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci, Cina cea de taină.
Doar că momentul „incriminat” de creștinii care s-au simțit lezați de presupusa parodiere a Cinei lui Hristos s-a produs, de fapt, cu aproximativ 50 de minute înaintea celui cu Dionis, mai exact la momentul 1h 55 min al ceremoniei. Vezi capturile de mai jos și VIDEO la finalul textului.
„Dionis” apare abia abia la momentul 2h și 38 de minute al ceremoniei, așa cum a fost transmisă ea LIVE de Eurosport pe Youtube. În concluzie, timorat de reacția globală, regizorul a oferit explicații îndoielnice, mințind prin omisiune, iar impresia că a batjocorit o imagine creștină simbol rămâne astfel nealterată de precizările lui aiuritoare.
Ce a afirmat exact Jolly când a fost invitat să răspundă acuzațiilor și controverselor: „Nu a fost sursa mea de inspirație (Cina cea de taină creștină). Pe această masă sosește Dionis (Philippe Katerine pictat în albastru). Se află acolo pentru că este zeul sărbătorii în mitologia greacă. Este zeul vinului, băutură emblematică a Franței. Și tatăl zeiței Sequana, zeița fluviului Sena. Ideea de bază a fost de a crea un festival păgân avându-i în prim plan pe zeii Olimpului. Nu veți găsi niciodată la mine vreo dorință de a batjocori sau de a denigra pe cineva. Am vrut să creez o ceremonie care să repare și să reconcilieze. Și, de asemenea, să reafirme valorile Republicii noastre: libertate-egalitate-fraternitate. (…) Ar fi un mare păcat dacă am folosi munca noastră, într-un moment de unitate globală, pentru a alimenta diviziunea și ura”. PODUL A SCRIS AICI
Că a fost vorba despre Cina cea de taină cu travestiți o afirmă chiar publicații franceze importante în detaliile oferite publicului mai puțin familiarizat cu simbolistica spectacolului lui Jolly în ziua de după ceremonia de deschidere, înainte ca spațiul public să fie acaparat de mesajele de revoltă ale creștinilor. Or astfel de explicații nu puteau proveni decât de la organizatori cu acordul și știința lui Thomas Jolly care a imaginat întreaga derulare a momentelor de pe Sena. De asemenea, mai multe din așa numitele „drag queens” (travestiți) care apar în scena respectivă au confirmat pentru presă că a fost vorba despre reproducerea „Cinei” lui da Vinci.
Foto sus: capturi dintr-un video explicativ postat pe Le Parisien pe Facebook la scurt timp după ceremonia de deschidere a JO 2024
Cina cea de taină și Zeul Dionis au fost montate pe Passerelle Debilly care este un pod istoric cu arc ce traversează fluviul Sena, aproape de Turnul Eiffel. Considerat unul din monumentele istorice ale Parisului, podul este destinat în prezent doar pietonilor și bicicliștilor. Are 120 de metri lungime și a fost construit în 1900 pentru Expoziția Mondială, devenind un pod permanent după ce a fost deplasat puțin față de poziția inițială.