Invazia rusească din Ucraina a adus profituri record pentru filiala din Luxemburg a Gazprombank / Cum a reușit „banca lui Putin” din inima Europei să scape de sancțiuni / „Schemele Roldugin” în care este implicat violoncelistul-naș al lui Putin, personaj cheie în ascunderea averii secrete a tiranului de la Kremlin


Invazia rusească din Ucraina a adus profituri record pentru filiala din Luxemburg a Gazprombank / Cum a reușit „banca lui Putin” din inima Europei să scape de sancțiuni /  „Schemele Roldugin” în care este implicat violoncelistul-naș al lui Putin, personaj cheie în ascunderea averii secrete a tiranului de la Kremlin

GPB International, o filială a băncii ruse Gazprombank, funcționează în Luxemburg de peste un deceniu. A supraviețuit sancțiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei, iar invazia la scară largă a Ucrainei a adus băncii profituri record. 

Siteul independent Meduza al unor excepționali jurnaliști ruși, opozanți ai regimului de la Kremlin (aflați în exil), a expus pe larg modul în care GPB International a reușit să continue să facă bani, în timp ce Rusia este supusă unor sancțiuni occidentale tot mai severe.

Deși are sediul în Luxemburg, GPB International nu este o bancă europeană obișnuită: este o filială deținută în totalitate de Gazprombank din Rusia, printre ai cărei coproprietari se numără persoane din cercul intim al lui Vladimir Putin.

Gazprombank a fost oficial supusă sancțiunilor americane încă din primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, dar nu face obiectul restricțiilor de blocare. Aceasta înseamnă că societățile americane pot face în continuare afaceri cu banca, cu condiția să respecte sancțiunile americane. Nici Uniunea Europeană nu a impus sancțiuni de blocare asupra băncii, permițându-i să continue să utilizeze sistemul SWIFT și să efectueze plăți internaționale. (Anumite bănci rusești au fost excluse din SWIFT în martie 2022).

Statutul special al Gazprombank este o consecință a dependenței Europei de resursele energetice rusești, în primul rând de gaz. Având în vedere că plățile pentru aprovizionarea cu energie rusească se fac prin intermediul Gazprombank, Occidentul a decis de la bun început să nu impună măsuri restrictive, a declarat economistul Serghei Aleksashenko de la Stanford International Working Group on Russian Sanctions. O altă sursă familiarizată cu discuțiile privind sancțiunile a oferit același raționament.

În același timp, GPB International, cu sediul în Luxemburg, este o verigă esențială în tranzacțiile Gazprombank cu cumpărătorii europeni de gaze, deoarece aici Gazprombank deține contul corespondent pentru tranzacțiile în euro.

„Schemele Roldugin”

GPB International și-a primit licența la sfârșitul anului 2013 și a început să deservească clienții la începutul anului 2014. Planul era ca filiala Gazprombank să devină un centru financiar prin intermediul căruia entitățile Gazprom și clienții corporativi ruși ai băncii să poată efectua tranzacții în euro.

Luxemburg este o jurisdicție convenabilă pentru multe operațiuni financiare: legislația țării facilitează deschiderea de societăți, iar sistemul său fiscal este avantajos pentru investitori (de exemplu, impozitarea favorabilă a dividendelor). Multe bănci și organizații financiare rusești, atât de stat, cât și private, au profitat de asta, a declarat pentru Meduza un fost angajat al unei bănci rusești. De exemplu, societatea-mamă a Alfa-Bank, ABH Holdings SA, este înregistrată în Luxemburg. Oamenii de afaceri Mikhail Fridman și Petr Aven controlează banca prin intermediul acestei entități.

Un expert de pe piața bancară rusă a declarat pentru Meduza că Gazprombank a avut probabil obiective suplimentare atunci când și-a deschis sucursala din Luxemburg. Banca are de mult timp legături cu cercul intim al lui Vladimir Putin, iar Luxemburgul este adesea văzut ca un "paradis bancar offshore" în inima Europei. „Diverse "afaceri Roldugin" (detalii mai jos despre acest personaj cheie în ascunderea averii secrete a tiranului de la Kremlin, n.red.) ar fi putut fi efectuate prin intermediul acesteia", sugerează sursa.

Oficial, filiala luxemburgheză a Gazprombank nu a fost niciodată legată public de cercul intim al președintelui. Aceasta nu a apărut în nicio scurgere de documente de profil înalt sau în vreo anchetă a agențiilor europene. Cu toate acestea, „tranzacții Roldugin" au fost efectuate în cel puțin una dintre sucursalele străine ale Gazprombank.

În martie 2023, un tribunal din Zurich l-a găsit vinovat pe directorul general al Gazprombank Elveția, Roman Abdulin, și pe alți trei angajați pentru neîndeplinirea obligațiilor de diligență (nu au verificat corespunzător conturile deschise pe numele unui violoncelist rus, prieten din copilărie cu Vladimir Putin, pentru a se asigura că acesta este adevăratul deținător al sumelor depuse între 2014-2016) și le-a aplicat, printre altele, amenzi uriașe. 

Context. În 2014, cei patru bancheri au deschis conturi pe numele violoncelistului Serghei Roldugin, presupunând că acesta nu era o „persoană semnificativă din punct de vedere politic", chiar dacă acest lucru ar fi fost ușor de verificat la momentul respectiv. 

Într-un interviu acordat în 2000 jurnalistei Nataliya Gevorkyan pentru o carte despre Vladimir Putin, de exemplu, violoncelistul și-a amintit: "[Putin] ne-a vizitat și am ajuns să ne cunoaștem. Asta s-a întâmplat în 1977, cred. Ne-am întâlnit și nu ne-am mai despărțit. El este ca un frate pentru mine". Roldugin și soția sa, Ira, sunt nașii de botez ai Mariei, Mașa, fiica mai mare a lui Vladimir Putin (foto jos). The Guardian scria, în 2016, că muzicianul i-ar fi făcut cunoștință lui Putin cu Liudmila, singura soție oficială a liderului de la Kremlin (de care acesta a divorțat oficial în 2014).

Cazul împotriva angajaților filialei elvețiene a Gazprombank a fost inițiat cu mult înainte de războiul din Ucraina: în 2016, scurgerile Panama Papers au dezvăluit companiile offshore ale lui Roldugin. În urma investigației jurnaliștilor, Roldugin a fost supranumit "portofelul lui Putin", deoarece societățile legate de violoncelist au dobândit active care păreau să fie peste posibilitățile acestuia. Autoritatea elvețiană de reglementare financiară a început o revizuire și a raportat pentru prima dată îngrijorări cu privire la filiala Gazprombank în 2018. Acest lucru a generat o investigație complexă.

Potrivit biroului procurorului elvețian, aproximativ 30 de milioane de franci elvețieni (peste 31 de milioane de dolari) au trecut prin două dintre conturile lui Roldugin de la Gazprombank Elveția între 2014 și 2016. Procuratura a concluzionat că violoncelistul a acționat, cel mai probabil, în calitate de intermediar. În octombrie 2022, sucursala elvețiană a anunțat în mod independent că își va înceta activitatea, invocând o "analiză strategică aprofundată" ca motiv al deciziei de a părăsi Elveția.

Spre deosebire de omologul său elvețian, GPB International din Luxemburg nu s-a confruntat cu anchete locale și nu a suferit de pe urma sancțiunilor și a izolării economice care au lovit Rusia după invazia Ucrainei din 2022. 

Dimpotrivă, GPB International a obținut profituri record.

Conform raportului său anual din 2022, profitul net după impozitare al băncii s-a ridicat la 61,4 milioane de euro (peste 65,7 milioane de dolari). Prin comparație, în cel mai profitabil an al său anterior, 2019, GPB International a câștigat de trei ori mai puțin. Chiar și profiturile sale combinate pentru perioada 2018-2021 au fost mai mici decât cele obținute doar în 2022.

GPB International a obținut rezultate financiare record în primul an al invaziei la scară largă datorită unui „amestec unic de circumstanțe externe", potrivit unui raport financiar al băncii. Care au fost aceste "circumstanțe" nu a fost specificat.

Creșterea bruscă nu este în sine surprinzătoare, explică un finanțist care a lucrat în Rusia. Multe bănci și investitori care operează cu rubla au putut profita din plin de fluctuațiile cursului de schimb, care a devenit extrem de volatil din cauza sancțiunilor și a măsurilor restrictive luate de Banca Centrală a Rusiei. Toți cei care lucrează cu valută și-au majorat brusc ratele - în unele cazuri, de zece ori - și și-au extins spread-urile (diferența dintre ratele de cumpărare și vânzare), a declarat sursa pentru Meduza. Ca urmare, mulți au obținut "marje uriașe".

În comparație cu alți jucători, Gazprombank și filiala sa din Luxemburg au avut un avantaj semnificativ. Prin decretul lui Vladimir Putin, plățile pentru exporturile de gaze furnizate U.E. prin conducte au fost efectuate exclusiv prin Gazprombank, unde companiile europene fiind obligate să deschidă conturi speciale. Banca a rămas unul dintre puținele canale pentru tranzacțiile în euro, beneficiar fiind nu numai Gazprom, ci și alte companii rusești care operează pe piața europeană, potrivit unui expert bancar.

În plus, până la începutul anului 2023, Gazprombank a păstrat posibilitatea de a efectua plăți în dolari. Băncile corespondente americane JPMorgan Chase și Bank of New York Mellon au rupt legăturile cu Gazprombank abia la sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut. Acestea nu au explicat de ce au luat această decizie sau de ce aceasta a fost luată la un an după începerea invaziei ruse la scară largă.

Cu toate acestea, GPB International nu a fost în măsură să reproducă în 2023 succesul financiar record din anul precedent. Profitul net a scăzut de zece ori până la șase milioane de euro (6,4 milioane de dolari). Potrivit raportului din 2023, portofoliul de credite pentru întreprinderi s-a redus la o treime din dimensiunea sa inițială și, din cauza sancțiunilor, banca a trebuit să rupă legăturile cu câteva zeci de clienți.

În ciuda acestui fapt, GPB International nu pare că intenționează să se închidă. 

Acționarii au injectat încă o dată fonduri suplimentare în capitalul băncii, iar conducerea intenționează să continue operațiunile în 2024, declarând: „Ne vom menține eforturile de a naviga prin evoluțiile politice și economice, deoarece aceste circumstanțe sunt mult dincolo de influența sau controlul nostru". Majoritatea celorlalte bănci europene cu rădăcini rusești nu au reușit astfel de manevre.

a 12 iunie 2024, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, menite să vizeze "infrastructura financiară fundamentală a țării și accesul la sprijinul țărilor terțe". Cea mai notabilă măsură a fost sancționarea Bursei din Moscova, care a dus la suspendarea tranzacțiilor în dolari și euro în Rusia. Pe lângă bursă, mai mult de o sută de persoane și entități ruse (împreună cu sucursalele lor străine) au fost adăugate pe lista neagră a SUA. Cu toate acestea, din nou, Gazprombank din Rusia și sucursala sa din Luxemburg nu au fost incluse.

De asemenea, Uniunea Europeană nu a impus nicio restricție asupra Gazprombank. Deși livrările de gaz prin conducte către Europa au scăzut semnificativ față de nivelurile de dinaintea războiului, acestea rămân foarte importante pentru unele țări europene. Dacă s-ar impune sancțiuni stricte împotriva Gazprombank, Rusia ar putea riposta prin oprirea totală a exporturilor de materii prime (de exemplu, oprirea completă a livrărilor către Europa), ceea ce ar duce la creșterea prețurilor. 

„Nu sunt sigur că Occidentul dorește acest lucru", a declarat economistul Serghei Aleksashenko.

Pentru moment, sancțiunile occidentale sunt de fapt în beneficiul Gazprombank și GPB International. După oprirea tranzacțiilor cu dolari și euro la Bursa din Moscova, acestea s-au aflat într-o poziție și mai avantajoasă. Băncile rusești cu conturi corespondente în SUA și Europa vor deveni acum actori-cheie pe piața rusă pentru monedele țărilor "neprietenoase", crede Aleksashenko, oferindu-le oportunități suplimentare de profit.

GPB International nu a avut probleme nici cu autoritățile din Luxemburg. 

În aprilie 2022, presa locală semnala faptul că filiala Gazprombank nu și-a publicat situațiile financiare pentru perioada 2019-2021 în registrul oficial din Luxemburg, așa cum prevede legea. Însă, după ce autoritatea de reglementare din Luxemburg a avertizat că banca riscă amenzi și chiar răspundere penală pentru această omisiune, toate documentele necesare au fost încărcate. De atunci, banca rusă nu a mai fost deranjată de autoritățile de reglementare.

În primăvara anului 2022, au avut loc proteste în fața biroului GPB International din cartierul de afaceri din Luxemburg. Aproximativ 20 de persoane s-au adunat, purtând steaguri ucrainene și pancarte. Protestatarii au îndemnat autoritățile să se „trezească" și să închidă urgent banca rusă, iar bancherilor le-au cerut să plece „acasă”. 

Puțini membri ai echipei internaționale (banca are angajați ruși, luxemburghezi și de alte naționalități) au dat însă curs apelurilor protestatarilor.

Cei câțiva angajați ai băncii care, potrivit profilurilor lor de pe LinkedIn, au demisionat după ce a început invazia la scară largă, au refuzat să vorbească cu Meduza. Un angajat străin, care a declarat în profilul său că a părăsit GPB International din cauza "circumstanțelor internaționale", a cerut chiar să nu-i fie menționat numele.

Nu au existat demisii în masă la GPB International din cauza războiului, potrivit unei cunoștințe a unuia dintre angajați. Cu toate acestea, atunci când mai mulți membri străini au părăsit consiliul de administrație al băncii, posturile lor au fost rapid ocupate de ruși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.