Un nou protest „Fără fraudare! Vrem renumărare”, în Piața Victoriei / Candidații USR afirmă răspicat că alegerile de la S 1 și S 2 au fost furate! Mihaiu: „Au dispărut 1345 buletine de vot, au dispărut ștampile de vot. Aflăm că au fost scoase din secții și ștampile de control” / Armand: „Sunt 110 procese verbale cu chei care nu se închid”


Un nou protest „Fără fraudare! Vrem renumărare”, în Piața Victoriei / Candidații USR afirmă răspicat că alegerile de la S 1 și S 2 au fost furate! Mihaiu: „Au dispărut 1345 buletine de vot, au dispărut ștampile de vot. Aflăm că au fost scoase din secții și ștampile de control” / Armand: „Sunt 110 procese verbale cu chei care nu se închid”

Un nou protest „Fără fraudare! Vrem renumărare!”, propus inițial de mai mulți tineri autonomi de pe Reddit, neafiliați politic (vezi pozele și imaginile video ale protestului de joi, surprinse de la Podul și postate pe pagina de Facebook a publicației noastre), are loc vineri, 14 iunie, în Piața Victoriei.

Revendicările au legătură cu suspiciunile temeinice de fraudare a alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie mai ales la Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde, cu o înverșunare cel puțin dubioasă din partea autorităților, situația nu a fost limpezită nici până azi, după mai bine de cinci zile în care au curs acuzații și dovezi clare ale unor erori (reclamanții au fost de acord să accepte că, pe fondul oboselii accentuate, reprezentanții secțiilor de votare au greșit neintenționat procesele verbale). Unele dintre erori au fost deja corectate astfel că, la Sectorul 2, diferența dintre candidați era, vineri dimineață de doar 300 de voturi (potrivit rezultatevot.ro), iar la Sectorul 1 diferența este un pic mai mare, de aproximativ 600 de voturi.

CITEȘTE ȘI: Candidații USR de la Sectoarele 1 și 2 au reușit să recupereze, cu mari eforturi, câteva sute din voturile furate. Consilier local Sector 2: „Diferența de voturi rămasă este de sub 200 de voturi în favoarea PSD și scade cu fiecare secție renumărată. Mai sunt 30 de secții cu probleme”

Alte greșeli, reclamații etc, precum și dispariția a mii de buletine de vot nu au fost însă soluționate. 

Primarul Radu Mihai a postat, vineri dimineață, un mesaj în acest sens pe pagina sa de Facebook: 

„Peste 60 de ore de când BES (biroul electoral de sector) ne ignoră. Nici măcar secțiile unde au dispărut voturi nu le-au luat în discuție. Să nu mai vorbim că în Sectorul 2 au dispărut 1345 buletine de vot, au dispărut ștampile de vot. Aflăm că au fost scoase din secții și ștampile de control. 

Au dispărut toate piesele de care aveau nevoie pentru a-și construi o secție paralelă. 

Problemele sunt incredibil de grave. Chiar azi noapte au mai încercat să închidă o secție (248 - după 4 zile!) în care aveau voturi în plus. Au fost din cele descoperite preștampilate în ziua votului sau au provenit din secția care se putea construit din tot ce a dispărut din sector??

Președinta BES trebuie să înainteze speța către parchet. Sesizează și ei fraudarea alegerilor. 

Totuși, presiunea pusă de PSD încă din prima noapte când au înconjurat gardurile cu oameni care să vocifereze încă ține adevărul ascuns. 

Am cerut un lucru simplu: renumărarea voturilor unde sunt suspiciuni grave. De 3 zile nu ni se răspunde. Se încearcă mușamalizarea fraudei. 

Nu o vom lăsa așa”.

Clotilde Armand a precizat, la rândul ei, următoarele, în cursul serii zilei de joi: „Sunt 110 procese verbale cu chei care nu se închid. Numărul buletinelor votate plus numărul buletinelor care sunt nule nu este egal cu numărul oamenilor care au venit să voteze. Din pix sunt voturi care dispar. Înseamnă peste 2000de voturi care se evaporă și despre care nu știm ce se întâmplă. S-a furat enorm și vor plăti toți cei care au participat la asta. Renumărați!”

Revendicările protestului din 14 iunie au fost făcute publice pe pagina de Facebook a organizației Corupția Ucide: 

Vă chemăm la protest în Piața Victoriei, vineri - 14 iunie, începând cu ora 19:00!

De ce?

Pentru că votul nostru nu a fost respectat de către cei care au organizat alegerile locale și europarlamentare comasate!!

Procesele verbale nu reflectă realitatea; au fost raportate atât de către alegători, cât și de către observatori situațiile în care lipseau cu desăvărșire voturile lor, sau buletinele de vot erau ascunse în dulapurile din secțiile de votare, procese verbale semnate în alb ș.a.

Ieșim în stradă să cerem:

Renumărarea voturilor, preferabil la Biroul Electoral Central, nu local, pentru secțiile unde sunt partide politice sau independenți cu zero voturi, dar există votanți care declară ca au votat pentru un astfel de partid sau candidat independent.

Verificarea amănunțită a voturilor nule în toate secțiile unde procentul acestora depășește 5%, și obligatoriu în cele cu procente între 10-20% voturi nule. Procentele atât de mari de voturi nule par suspecte și e nevoie să se reanalizeze acele buletine de vot.

Renumărarea voturilor în secțiile unde se constată diferențe între numărul de buletine de vot distribuite inițial și suma dintre buletinele utilizate și cele anulate. Orice diferență nenulă indică probleme și impune renumărarea.

Renumărare și în secțiile unde numărul total de alegători care s-au prezentat la vot diferă de suma dintre voturile valabil exprimate și cele nule.

Aceste neconcordanțe sugerează erori în procesul de vot ce trebuie elucidate!

 Considerăm aceste verificări esențiale pentru a ne asigura de corectitudinea și legitimitatea rezultatelor alegerilor.

 Cerem Biroului Electoral Central să dispună urgent aceste reverificări, în spiritul transparenței și pentru a elimina orice suspiciune care planează asupra procesului electoral!

 De asemenea, cerem organelor competente să ancheteze cu celeritate toate situațiile care au fost reclamate prin plângeri penale cu privire la posibile fraude!”

Foto: Angi Șerban/Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.