Măsuri drastice impuse de SUA pentru a submina capacitatea mașinăriei de război a Rusiei de a fenta sancțiunile prin intermediul unor țări terțe. Ucraina salută decizia Washingtonului: "Având în vedere strigătele puternice ale principalilor propagandiști ai regimului rus, aceste măsuri lovesc exact acolo unde doare"


Măsuri drastice impuse de SUA pentru a submina capacitatea mașinăriei de război a Rusiei de a fenta sancțiunile prin intermediul unor țări terțe. Ucraina salută decizia Washingtonului: "Având în vedere strigătele puternice ale principalilor propagandiști ai regimului rus, aceste măsuri lovesc exact acolo unde doare"

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a salutat noul pachet de sancțiuni impuse de SUA împotriva Rusiei și a tuturor celor care doresc să ajute Kremlinul în acțiunile sale militare.

Ministrul ucrainean a precizat că, "având în vedere strigătele puternice ale principalilor propagandiști ai regimului rus, aceste măsuri lovesc exact acolo unde doare".

"Salutăm, în mod special, măsurile dure impuse împotriva bazei industriale de apărare a Rusiei și a accesului acesteia în străinătate la tehnologie și resurse. Sufocarea mașinii de război a lui Putin este esențială pentru securitatea globală. Fiecare armă pe care Rusia nu o poate produce pe fondul acestor constrângeri reprezintă o viață salvată. Orice organizație care ajută Rusia în producția de armament ar trebui să fie supusă celei mai severe presiuni", a continuat Kuleba. 

"Rușii de rând trebuie să realizeze că problemele cu care se confruntă sunt rezultatul direct al deciziilor Moscovei. Începând cu războiul ilegal împotriva Ucrainei și terminând cu amestecul în treburile altor țări", a mai zis ministrul ucrainean într-o postare pe Twitter. 

Amintim că Trezoreria SUA a anunțat extinderea mecanismului de sancțiuni secundare împotriva Rusiei, precum și impunerea de sancțiuni contra a peste 90 de companii și persoane străine care ajută Moscova să fenteze sancțiunile.

Trezoreria SUA a identificat peste o duzină de scheme de fentare a sancțiunilor și a impus restricții asupra a peste 90 de persoane și companii străine, în principal din China și Turcia.

Trezoreria SUA a atras atenția asupra faptului că Rusia se bazează pe "lanțuri de aprovizionare transnaționale complexe" pentru a "alimenta mașina sa de război și a permite producția de materiale cu scopul de a-și susține efortul de război".

Instituția americană a enumerat peste 90 de persoane fizice și juridice din Rusia, Belarus, Insulele Virgine Britanice, Bulgaria, Kazahstan, Republica Kârgâză, China, Serbia, Africa de Sud, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Trezoreria SUA a descris, în mod special, două rețele de fentare a sancțiunilor ce activează prin intermediul Chinei și Turciei.

Rețeaua chineză include aproape 10 companii care au furnizat Rusiei circuite integrate electronice, mașini pentru prelucrarea metalelor, dispozitive semiconductoare, transformatoare ș.a.m.d. Companiile cu pricina au fost, în sfârșit, sancționate. 

Totodată, aproximativ 10 persoane juridice fac parte din rețeaua turcă care, în pofida sancțiunilor, a furnizat clienților din Rusia unelte pentru prelucrarea metalelor, circuite integrate electronice, echipamente de sudare, drone și alte lucruri în valoare de zeci de milioane de dolari. 

De asemenea, declarația Trezoreriei SUA menționează organizația rusă Silk Way Rally, care ar fi folosită de serviciile secrete ruse drept acoperire, respectiv doi cetățeni din Africa de Sud care au ajutat în 2013 la antrenarea teroriștilor din compania militară "privată" Wagner. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.