„Comandantul Suprem” Coldea și adjunctul său, Dumitru Dumbravă, sunt doar vârful aisbergului infracțional care „optimizează” procese, sentințe, licitații, achiziții etc. Ambasada SUA cunoaște în detaliu mafia generalilor români. „Toate contractele din pandemie sunt făcute cu oblăduirea și știința generalilor din sistem”


„Comandantul Suprem” Coldea și adjunctul său, Dumitru Dumbravă, sunt doar vârful aisbergului infracțional care „optimizează” procese, sentințe, licitații, achiziții etc. Ambasada SUA cunoaște în detaliu mafia generalilor români. „Toate contractele din pandemie sunt făcute cu oblăduirea și știința generalilor din sistem”

Omul de afaceri denunțător din dosarul generalilor SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, cercetați în prezent de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani, a detaliat întâlnirile, discuțiile și înțelegerile avute cu cei doi care, prin rețeaua de influență de care dispuneau în justiție, urmau să-i „optimizeze”, problemele penale în legătură cu dosarul său de corupție instrumentat de Parchetului European (EPPO, pentru fraude la achiziții efectuate în pandemie), aflat, în prezent, pe rol la Curtea de Apel. Mai exact, cei doi generali se angajaseră, contra unei sume colosale negociate la sânge, să obțină o reducere semnificativă a pedepsei care urma să fie stabilită în dosarul de fraudă al lui Cătălin Hideg (omul de afaceri denunțător).

Hideg a fost însă condamnat, în primă instanță, la patru ani de închisoare cu executare. El apelase la Coldea și Dumbravă înainte de a primi sentința de condamnare, iar eșecul celor doi, sumele foarte mari pretinse de aceștia și presiunile exercitate asupra sa l-ar fi determinat să-i înregistreze și să-i denunțe public.

 Într-o intervenție la Antena 3 (video AICI), Hideg a afirmat că Florian Coldea era implicat și în aranjarea de licitații pentru atribuirea de contracte publice, câștigate adesea de oameni de afaceri conectați cu „sistemul”, și că influența toxică a generalului SRI în rezervă era cunoscută în detaliu de către Ambasada Statelor Unite care s-ar fi sesizat și i-ar fi pus în vedere să înceteze. 

Modul de operare a lui Coldea și Dumbravă ar fi însă o practică obișnuită în cadrul serviciilor de informații, mai spune Hideg. „Toate contractele care au fost făcute în pandemie sunt făcute cu oblăduirea și știința acestor genuri de persoane. Nu cred că doar domnii Coldea și Dumbravă sunt implicați. E vorba despre foarte mulți așa-ziși generali care au încercat să-și optimizeze niște profituri în acea perioadă de tristă amintire”. 

CITEȘTE ȘI: Generalii-mafioți. Foștii șefi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au părăsit DNA după 15 ore de audieri. Ambii au fost plasați sub control judiciar pentru fapte grave de corupție. Omul de afaceri care i-a denunțat: „Am fost ameninţat că o să-mi explodeze o bombă în faţă"

Declarațiile lui Hideg pe larg: 

„Ne-am întâlnit la o terasă undeva în zona Nordului. Venise (Florian Coldea, n.red) să se întâlnească cu un prieten de-al meu din Emirate care participase la patru licitații în România foarte mari. El era un furnizor NATO foarte important și toate licitațiile i-au fost respinse. El nu înțelegea de ce în România există această mafie care acorda licitații pe bandă rulantă numai clientelei sau apropiaților. 

Un alt prieten, nu știu prin ce împrejurări, l-a adus pe domnul Coldea să se întâlnească cu prietenul meu, să-i explice ce nemulțumiri are vizavi de ….iar după ce a terminat de vorbit cu domnul Coldea, același prieten care îi făcuse legătura cu cel din Emirate m-a chemat afară când să plece domnul Coldea și m-a prezentat și i-a spus că eu sunt Cătălin Hideg, că eu am problemele respective cu dosarul EPPO (Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi). 

Domnul Coldea știa exact situația mea, știa exact cine sunt, ce probleme am în justiție și mi-a spus că am un mare noroc, că foarte multe cunoștinte comune i-au vorbit frumos de mine, m-au prezentat ca pe o persoană serioasă, o persoană de încredere…iar, după acea întâlnire, am fost primit de domnul Dumbravă (Dumitru Dumbravă, fost șef al direcției juridice a SRI, adjunct al lui Coldea, n.red.) care mi-a spus că a primit OK-ul de la domnul Coldea, de la FC-ul sau Florian cum îi spunea dânsul, să-mi „optimize” dosarul. Din cei 600.000 de euro plus TVA, le-am dat 100.000 de euro plus TVA”.

Potrivit Antena 3, într-una din înregistrările lui Hideg, generalul Dumbravă afirmă că FC-ul este foarte furios că nu s-au plătit toți banii. 

„Au fost foarte multe întâlniri în care îmi spunea că FC-ul sau Comandantul Suprem, cum îi spuneau, nu a primit toți banii, era furios că nu a primit banii și le cerea domnilor Dumbravă și Trăilă să încheie afacerile cu mine că nu sunt o persoană serioasă, că nu sunt o persoană care îmi respect contractul de asistență juridică, că ei nu fac afaceri în felul ăsta. Ulterior, când au aflat de acele înregistrări, m-au și amenințat. 

Domnul Dan Tocaci m-a chemat și mi-a spus că a aflat de la prietenii lui că aceste înregistrări au apărut la Ambasada Americană și că domnul ambasador (Hans Klemm, fostul ambasador al SUA în România – în realitate, actualul ambasador al SUA în România este, din decembrie 2022, dna Kathleen Kavalec, n.red.) se interesa de situația mea. 

A fost panică. M-am speriat și eu pentru că nu mă așteptam ca cei de la Ambasada SUA să-i spună domnului Coldea în doar două zile de la momentul în care am trimis aceste înregistrări pentru a le aduce la cunoștință ce fac acești doi generali în rezervă în România. 

Ăla a fost momentul în care am decis să închei colaborarea cu ei. Domnul Tocaci mi-a spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că el se va omorî, că se aruncă în fața mașinii pentru frații lui, pentru prietenii lui Coldea și Dumbravă, că se aruncă de la etaj, că o să facă criză de nervi și că o să am mari probleme…

A mai fost o persoană care m-a chemat la o cafea să-mi spună să nu fac acest demers. Atunci m-am speriat că știam că acea persoană nu e în România… E vorba de Dan Moldoveanu, cel care a fost șeful serviciilor secrete pe vremea domnului Traian Băsescu la Cotroceni. Chiar m-a rugat să las o zi – două să găsească o variantă să mă întâlnesc cu dânșii pentru a remedia sau pentru a reuși să ajungem la o înțelegere. Eu am fost prostul de serviciu. Numai compania mea a fost arătată cu degetul. Sunt foarte multe fraude făcute la acea vreme, atât la ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate), cât și la Unifarm despre care, culmea ironiei, nu s-a mai vorbit nimic pentru că toți sunt în spate cu grade și interse incredibile”.

Întrebat dacă crede că au fost „optimizate” acele dosare, Hideg a răspuns afirmativ. „Aproape toate. Toate contractele care au fost făcute în pandemie sunt făcute cu oblăduirea și știința acestor genuri de persoane. Nu cred că doar domnii Coldea și Dumbravă sunt implicați. E vorba despre foarte mulți așa-ziși generali care au încercat să-și optimizeze niște profituri în acea perioadă de tristă amintire”. 

Context explicativ. Cătălin Hideg a fost trimis în judecată în urma unui dosar instrumentat de EPPO, instituție europeană condusă de Laura Codruța Kovesi, privind o fraudă cu fonduri europene, în care a fost calculat un prejudiciu de 3 milioane de euro. Afaceristul susține că în ultimii doi ani a primit sfaturi, din diferite cercuri, potrivit cărora, dacă vrea să beneficieze de o soluție favorabilă în acest dosar, în instanță, trebuie să apeleze la generalul Florian Coldea. Cei doi s-au întâlnit, în final, prin intermediul unui amic comun, respectiv al omului de afaceri Dan Tocaci, un apropiat al grupului de interese din jurul companiei de salubritate Romprest. 

Tocaci ar fi apelat la sprijinul unui alt om de afaceri, care locuiește la Monaco, pe nume Bogdan Nenoni, un fost ofițer SRI, fiu de fost ofițer SRI și care ar deține, în acte, o vilă pe Coasta de Azur care i-ar aparține, în realitate, lui Florian Coldea, potrivit unor anchete de presă, și care a deținut funcții guvernamentale în timpul guvernului condus de Emil Boc, potrivit jurnalul.ro.

Nenoni ar fi luat legătura cu Florian Coldea, iar Florian Coldea l-a desemnat să se ocupe de „problema” lui Cătălin Hideg pe fostul său subaltern de la SRI, generalul Dumitru Dumbravă. 

În vara anului trecut, Dumbravă l-a invitat pe Cătălin Hideg (FOTO) să se prezinte la sediul casei de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru a  perfecta înțelegerea. Hideg povestește că acolo i s-a cerut să semneze un contract de asistență juridică, în care onorariul perceput era de 700.000 de euro, la care să se adauge TVA. Afaceristul a reclamat că nu a mai auzit de un astfel de onorariu, însă i s-ar fi replicat că judecătorul de la fond de la Tribunalul București, care a judecat dosarul lui Hideg, era un fost student al avocatului Doru Trăilă.

Omul de afaceri a cerut un termen de gândire, fiind din nou convocat la sediul casei de avocatură, unde a înaintat o ofertă de 500.000 de euro. În final, s-a ajuns la înțelegerea unei plăți de 600.000 de euro. Contractul s-a parafat în luna octombrie a anului trecut. 

Cătălin Hideg a achitat o primă tranșă de 100.000 de euro, urmând să mai achite 100.000 în scurt timp. Ăn 16 februarie 2024, la Tribunalul București, a primit însă o condamnare de patru ani de închisoare cu executare, moment în care Hideg a a ajuns la concluzia că este țepuit și a refuzat să mai cotizeze, gest care l-a scos efectiv pe Florian Coldea, după cum afirmă omul de afaceri. 

„Nu le-am dat decât 100.000, că nu am mai avut, pentru că îmi murea firma. Am băgat banii în firmă cât am mai putut, ca să plătesc salariile la 66 de oameni. După care zic: nu mai am bani să vă plătesc! Din momentul acela, Coldea a înnebunit! A început să-l amenințe și pe Dumbravă!”, a afirmat, recent, Hideg. 

Într-o altă înregistrare depusă la dosar, generalul Dumitru Dumbravă i-a transmis omului de afaceri: „Îți spun că se poate schimba situația la Curtea de Apel, dar eu sunt într-o situație nasoală față de avocat. Vizavi de plățile care trebuiau făcute și nu s-au mai făcut. E prima dată când se întâmplă așa ceva. Eu am încercat să spun: bă, nu e așa. O să facem tot posibilul. Am avut o analiză fix pe speța asta. Avem o speranță că se vor rezolva problemele”.

Cătălin Hideg se mai plânge de faptul că, după aceste discuții, a început să fie presat și șantajat să plătească restanțele către avocatul Trăilă și să achite prejudiciul de 3 milioane de euro din dosar. Asta în condițiile în care, în timpul urmăririi penale, el a vrut să achite respectivul prejudiciu, însă EPPO ar fi refuzat. Presiunile ar fi mers chiar mai departe, grupul Coldea-Dumbravă cerându-i să-și vândă afacerea unor cetățeni francezi, care dețin o companie concurentă celei patronate de el.

CITEȘTE ȘI: Generalii-mafioți. Foștii șefi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au părăsit DNA după 15 ore de audieri. Ambii au fost plasați sub control judiciar pentru fapte grave de corupție. Omul de afaceri care i-a denunțat: „Am fost ameninţat că o să-mi explodeze o bombă în faţă"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.