VIDEO. Generalii-mafioți. Foștii șefi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au părăsit DNA după 15 ore de audieri. Ambii au fost plasați sub control judiciar pentru fapte grave de corupție. Omul de afaceri care i-a denunțat: „Am fost ameninţat că o să-mi explodeze o bombă în faţă"


VIDEO. Generalii-mafioți. Foștii șefi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au părăsit DNA după 15 ore de audieri. Ambii au fost plasați sub control judiciar pentru fapte grave de corupție. Omul de afaceri care i-a denunțat: „Am fost ameninţat că o să-mi explodeze o bombă în faţă"

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, și acolitul său, fostul general SRI Dumitru Dumbravă, au fost plasați sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, vineri dimineață, surse judiciare pentru diverse canale media.

Aceleași surse au mai precizat că, în cazul lui Coldea a fost stabilită și o cauțiune de 500.000 de lei.

Coldea a ieşit vineri din sediul DNA după mai bine de 15 ore de audieri, fără a face declaraţii presei care l-a așteptat în fața sediului Direcției Anticorupție până în zorii zilei de vineri.

Tot sub control judiciar a fost plasat şi avocatul Doru Trăila.

Cei trei sunt acuzați, într-un dosar instrumentat de DNA, de trafic de influență și spălare de bani.

Denunțătorul este un om de afaceri cu probleme penale, Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare într-un dosar al Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene la achiziții efectuate în pandemie.

Conform surselor G4Media, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg le-ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțită între Coldea și Dumbravă.

Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

În timp ce generalii SRI se aflau la DNA, Cătălin Hideg a declarat același lucru și joi, într-o intervenţie la Antena 3: că aceștia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină opedeapsă cu suspendare, în dosarul în care are o condamnare în primă instanţă de patru ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene. Ba mai mult, unul dintre acoliții acestuia, omul de afaceri Dan Tocaci, l-ar fi amenințat chiar cu moartea. Detalii mai jos.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus ca aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: 'Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul", a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis "optimizarea problemelor sale din justiţie", adică să primească o pedeapsă cu suspendare.

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani", a spus Hideg.

Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei.

El a recunoscut că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu "probe clare" împotriva celor care l-au ameninţat.

Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI.

LA sediul DNA s-a aflat și Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei și membru provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei de salubritate Romprest.

Denunţătorul generalilor SRI a detaliat, pentru Antena 3, cum a decurs operaţiunea prin care i s-a cerut 600.000 de euro pentru a scăpa de dosarul penal pentru fraudă.

Hideg a fost la cabinetul avocatului Trailă unde i s-au cerut 700.000 euro, dar apoi au convenit asupra sumei de 600.000 de euro.

„În momentul în care am intrat pe fond, după ce am terminat camera preliminară, imediat am încheiat contractul cu domn Trăila, la sugestia celor doi generali care mi l-au recomandat pe dânsul, și în acest moment am ajuns să zic captiv unui singur avocat care nu voia să aibă martori, ce face, cum face, când face. Efectiv au făcut ca un fel de cast în care eu nu aveam voie să vorbesc cu nimeni. Domnul avocat Trăilă a spus că domnii generali i-au spus la început să-mi ceară 700.000 euro, plus TVA. Eu am spus că este o sumă foarte mare, că nu pot să plătesc asemenea sume, plus că în afară de asta insistau foarte mult să plătesc și prejudiciu pentru că voiau să o facă și pe doamna Kovesi foarte fericită că plătesc 3 milioane plus penalizări", a mai spus afaceristul la Antena 3.

„În momentul în care am văzut 4 ani vă dați seama că am fost şocat şi m-am dus și i-am întrebat. M-am dus la domnul Dumbravă. Atunci am luat hotărârea să înregistrez și să înțeleg care a fost filozofia, care a fost sensul acestei promisiuni pe care n-au executat-o sau n-au realizat-o de fapt".

Întrebat ce i-a spus Dumbravă când a mers să-i ceară explicaţii, afaceristul a răspuns: „Mi-a spus că haideți, totuși, că domnul judecător, care este studentul domnului Trăilă și care i-a fost un student foarte bun și credincios, totuși v-a dat o decizie bună, iar la Curtea de Apel vom scădea cu voioșie acești 4 ani și veți primi o condamnare favorabilă. În acel moment mi-a dat seama că e o farsă, că sunt niște oameni care își bat joc de oamenii de afaceri. Mi-au spus că patru ani este o sentință bună, puteam să primesc și zece ani că așa voia „madam”, adică „madam” se referea la doamna Kovesi”.

„Mi-a spus (Tocaci - n.red.) că o să îmi explodeze o bombă în față, că el se va omorî, se aruncă în fața mașinii pentru frații lui, pentru prietenii lui, domnul Coldea și domnul Dumbravă, că el se aruncă de la etaj, că o să facă criză de nervi și că o să am mari probleme", a dezvăluit Hideg.

„A mai fost o persoană care m-a chemat la o cafea și să-mi spună că ar fi bine totuși să nu fac acest demers. Atunci m-am speriat pentru că știam că acea persoană nu e în România. Am înțeles ulterior că a venit special pentru mine. E vorba de Dan Moldoveanu, cel care a fost șeful serviciilor secrete pe vremea domnului Traian Băsescu la Cotroceni", a acuzat afaceristul.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.