Suedia anunță oficial un ajutor militar uriaș pentru Ucraina, în valoare de 7 miliarde de dolari. Premierul Ulf Kristersson: „Cauza pentru care luptă Ucraina este și cauza Suediei. Vă vom susține până la capăt!” / Dezvăluirile alarmante ale șefului armatei suedeze despre intențiile războinice ale lui Putin în Marea Baltică


Suedia anunță oficial un ajutor militar uriaș pentru Ucraina, în valoare de 7 miliarde de dolari. Premierul Ulf Kristersson: „Cauza pentru care luptă Ucraina este și cauza Suediei. Vă vom susține până la capăt!” / Dezvăluirile alarmante ale șefului armatei suedeze despre intențiile războinice ale lui Putin în Marea Baltică

Suedia a convenit asupra unui plan de ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina, în valoare de 6,5 miliarde de euro (7 miliarde de dolari), a anunțat premierul suedez Ulf Kristersson pe pagina sa oficială de X (Twitter), la 22 mai. 

Ajutorul este planificat să se deruleze pe parcursul a trei ani, din 2024 până în 2026, dar șeful guvernului suedez a asigurat Ucraina de suportul său atât timp cât va fi nevoie. 

Fondurile vor fi cheltuite pentru donații pe termen lung de echipamente militare suplimentare și pentru achiziționarea de noi echipamente pentru livrări directe către Ucraina, a mai declarat Kristersson.

De la invazia la scară largă a Rusiei, Suedia a oferit Ucrainei 15 pachete de ajutor militar, a mai spus Kristersson într-un video în care s-a adresat direct ucrainenilor. 

Tot ieri o informație mai puțin îmbucurătoare era difuzată de numeroase canale media: Putin ar fi pus ochii pe insula suedeză Gotland, dar și Insulele Atland (provincie autonomă, demilitarizată). Detalii mai jos.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns pe X, declarându-se profund recunoscător. Sunt recunoscător premierul Ulf Kristersson și întregului popor suedez pentru sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina. Decizia de astăzi cu privire la un nou cadru de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, în valoare totală de 7 miliarde de dolari în următorii trei ani, demonstrează solidaritatea practică a Suediei cu Ucraina în lupta noastră pentru libertate.  Ucraina luptă nu numai pentru ea, ci și pentru securitatea și stabilitatea întregii noastre Europe. Pentru a asigura succesul cauzei noastre comune, avem nevoie exact de acest tip de sprijin predictibil și pe termen lung”. 

Ministerul suedez de Externe a anunțat, de asemenea, alocarea a 105 milioane de coroane suedeze (9,8 milioane de dolari) pentru susținerea și protecția copiilor din Ucraina și Republica Moldova. În plus, Suedia a decis să aloce 30 de milioane de coroane suedeze (2,8 milioane de dolari) pentru activitatea organizației internaționale Salvați Copiii în Ucraina, a mai precizat Kristersson.

Ucraina și Suedia au început la 21 mai negocierile pentru încheierea unui acord bilateral de cooperare în domeniul securității.

Declarația video a lui Ulf Kristersson (sursa originală AICI): „Dragi ucraineni, mă numesc Ulf Kristersson și sunt premierul Suediei. Astăzi mă adresez vouă direct, pentru că voi luptați nu doar pentru propria libertate și securitate, ci și pentru ale noastre. De la invazia rusească pe scară largă am asigurat 15 pachete de ajutor militar care au inclus sisteme de apărare aeriană, vehicule de luptă, tancuri, sisteme de artilerie, arme anti-tanc, nave de luptă și echipamente de deminare. Și odată ce Ucraina va învinge, Suedia va fi alături de voi pentru a ajuta la reconstrucția de după. Astăzi am mai făcut un pas: guvernul suedez și alții săi din Parlament au fost de acord în privința unui ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina, în valoare de 6,5 miliarde de euro, care va fi acordat între 2024 și 2026. (…) Cauza pentru care lupta Ucraina este și cauza Suediei. Vă vom susține până la capăt. Slava Ukraini!”.

Tot în cursul zilei de miercuri o altă declarație a unui oficial suedez se răspândea în presă stârnind îngrijorări serioare. Este vorba despre precizările generalul Micael Bydén, comandantul-șef al forțelor armate suedeze, care a avertizat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să controleze Marea Baltică și „are ambii ochi” pe insula Gotland, importantă din punct de vedere strategic.

Generalul Bydén a declarat pentru site-ul de știri RND din Germania: „Au fost momente în care ne-am redus prezența militară în Gotland în așa măsură încât am avut acolo doar o forță de apărare voluntară de casă. Acele vremuri pașnice s-au încheiat. Războiul din Ucraina a schimbat situația politică din Europa și a trebuit să reînarmăm masiv Gotland.”

După două secole de neutralitate, Suedia s-a alăturat NATO în martie ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și a efectuat exerciții militare în Gotland în luna următoare. Finlanda a aderat la NATO în aprilie anul trecut.

Insula este la fel de importantă pentru restul NATO ca și pentru Suedia, deoarece ocuparea ei ar oferi Rusiei o bază pentru sisteme anti-navă și antiaeriene pentru a susține un atac asupra statelor baltice.

„Oricine controlează Gotland controlează Marea Baltică”, a declarat Bydén „În acest moment, suntem noi aceia. Noi apărăm Gotland și putem folosi insula și pentru operațiuni ofensive, dacă este necesar. Avem un mare interes să menținem deschisă ruta maritimă și să controlăm ceea ce se întâmplă deasupra și sub suprafață.”

„De la Gotland, putem ajuta alte state NATO din Marea Baltică să trăiască în siguranță. Dar dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice.”

Potrivit lui Bydén (foto jos), este probabil ca Putin să urmărească îndeaproape și Insulele Aland, o regiune autonomă a Finlandei care se află între Finlanda și Suedia, la intrarea în Golful Botnia.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a intensificat lupta anticorupție, iar rezultatele sunt remarcabile. „Ceva s-a produs în mintea lor iarna trecută, atitudinea s-a schimbat cu adevărat”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.