O analiză realizată de BBC concluzionează că Ucraina, care se confruntă cu o corupție endemică chiar din primele zilei ale independenței sale din 1991, a făcut progrese remarcabile în lupta anticorupție, pe care nu a neglijat-o nicio clipă, deși se află prinsă într-un război dramatic.
Potrivit BBC, oficiali guvernamentali, dar și activiști independenți sunt de părere că lupta cu flagelul infracțional din instituțiile publice este esențială pentru a câștiga războiul existențial purtat cu Rusia.
În vreme ce România a înregistrat progrese nesemnificative sau chiar a stagnat, în ultimii ani, în privința Indicelui de Percepția a Corupției (care reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state), Ucraina înregistrează, la nivelul lui 2024, cea mai bună poziționare din 2006 până în prezent, aflându-se pe locul 104 din cele 180 de țări în privința IPC calculat de Transparency International.
„Majoritatea instituțiilor anticorupție ucrainene arată rezultate destul de bune", a declarat pentru BBC Andriy Borovyk, directorul executiv al Transparency International Ucraina.
Potrivit acestuia, un astfel de rezultat este și arestarea șefului Curții Supreme de atunci, Vsevolod Knyazev, acuzat de luare de mită în mai 2023.
„Situația (lui Knyazev) poate determina o reacție de autoprotecție, deoarece dacă vezi pe cineva arestat, te vei gândi de două ori înainte de a săvârși un act de corupție", a spus el.
Au existat și alte arestări la nivel înalt, printre care ministrul Agriculturii Mykola Solsky și un ofițer al serviciului de informații SBU, Artem Shylo.
Toți trei neagă orice infracțiune și au fost eliberați pe cauțiune. Ancheta în cazul lor este în curs de desfășurare.
O etapă importantă a avut loc în 2015, când o platformă digitală numită Prozorro a contribuit la reducerea corupției în achizițiile publice, salvând aproape 6 miliarde de dolari (4,7 miliarde de lire sterline) din fondurile publice ale Ucrainei în doar patru ani, mai arată BBC.
Sarcina Ucrainei este acum să se concentreze pe eradicarea corupției din serviciile fiscale și vamale, precum și pe îmbunătățirea supravegherii financiare, spune dl Borovyk.
„O mulțime de bani vin în Ucraina dinspre Occident și, bineînțeles, Vestul se întreabă dacă există un control adecvat asupra acestor bani", adaugă el.
Pe lângă faptul că a secătuit puținele resurse ale Ucrainei, corupția a împiedicat în ultimii ani fluxul de ajutor extern. Donald Trump a invocat preocupări legate de corupție atunci când a fost chestionat cu privire la întârzierea asistenței acordate Ucrainei pe vremea când era președintele SUA.
Corupția a fost, de asemenea, un obstacol major în calea recrutării mai multor oameni pentru războiul cu Rusia. Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski i-a demis pe toți oficialii regionali însărcinați cu recrutarea militară, pe fondul preocupărilor legate de mită. De asemenea, mii de ucraineni au recurs la mită pentru a ieși din țară și pentru a evita să fie trimiși la război.
Se întâmplă lucruri la care anchetatorii nici nu visau acum câțiva ani
Andriy Synyuk, adjunctul șefului Serviciului specializat de urmărire penală anticorupție, susține că rapoartele frecvente privind oficialii ucraineni acuzați de corupție sunt un semnal binevenit.
„Acest lucru nu înseamnă că se comit mai multe infracțiuni. Aceasta înseamnă că am devenit mai buni în a ne face treaba", arată el.
„Nu mai există persoane sau posturi în Ucraina pe care agențiile anticorupție să nu le poată atinge", a declarat Synyuk pentru BBC. „Aceasta este, probabil, principala noastră realizare, pentru că acum câțiva ani nici nu puteam visa la așa ceva".
Dmytro Kalmykov, șeful departamentului de politici anticorupție din cadrul Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, o agenție guvernamentală, spune că șpaga a fost aproape eliminată în unele dintre cele mai afectate domenii - de exemplu, serviciile guvernamentale precum eliberarea pașapoartelor, a permiselor și licențelor.
El mai spune că s-au făcut progrese semnificative în reformarea educației și poliției.
Unde mai sunt probleme încă nerezolvate
Kalmykov admite însă că guvernul a avut mai puțin succes în eradicarea corupției în utilizarea resurselor naturale (de exemplu, în minerit și silvicultură), în reglementarea monopolurilor și în marile proiecte de infrastructură.
„Progresul a fost cel mai lent acolo unde se întâlnesc interesele mari și marii jucători", spune el.
Potrivit acestuia, „în următorii cinci-zece ani, guvernul ar trebui să se concentreze pe curățarea sistemului judiciar, ceea ce va face ca sistemul general al administrației publice să fie mai sănătos".
Militanții anticorupție sunt de acord că guvernul ucrainean a devenit mult mai activ în lupta împotriva corupției.
„Ceva s-a produs în mintea lor iarna trecută, atitudinea lor s-a schimbat cu adevărat, iar asta este cu atât mai important cu cât s-a produs la vârf", spune Iuri Nikolov, un jurnalist ucrainean proeminent în domeniul luptei anticorupție.
„Poate că și-au dat seama că lucrurile mergeau foarte prost", sau guvernul de la Kiev a fost supus unor presiuni din partea donatorilor occidentali, arată Nikolov la BBC. Cert este, continuă el, că „organele abilitate și-au intensificat operațiunile".
Ce motive esențiale determină Ucraina să ia măsuri radicale anticorupție?
Vitaly Shabunin, președintele consiliului de administrație al Centrului de Acțiune Anticorupție, un ONG ucrainean, crede că este o combinație de presiune din partea publicului ucrainean și a donatorilor străini.
„Indiferent dacă guvernul dorește sau nu să lupte împotriva corupției și indiferent de cine se află în guvern, ca urmare a presiunii publice și eficienței societății civile și a mass-media niciun guvern nu mai poate ignora corupția", arată Shabunin.
Ca exemplu, ong-istul menționează o remaniere a guvernului ucrainean în 2023, care a urmat unor acuzații privind faptul că oficiali din domeniul apărării ar fi achiziționat produse alimentare pentru armata ucraineană la prețuri exagerate.
„Scandalul a determinat schimbări instituționale în achizițiile din domeniul apărării, ceea ce înseamnă că nu va mai exista corupție acolo nici după schimbarea ministrului", spune el pentru BBC. „Scandalurile de corupție pot forța instituțiile statului să se schimbe în bine".
Shabunin respinge îngrijorările că asistența militară occidentală acordată Ucrainei poate fi deturnată. „Toate armele furnizate de aliații occidentali ajung în mâinile trupelor ucrainene, care le folosesc în mod eficient. Este imposibil să furi arme occidentale".
Dar experții spun că guvernul ucrainean trebuie să facă mai mult pentru a eradica corupția. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de război, spune jurnalistul Iuri Nikolov.
„Corupția ne ucide. Dacă vreți să rămâneți fără muniție, dacă vreți să rămâneți fără bani cu care să cumpărați muniție, dacă vreți să primiți ocupanții la Kiev, atunci da, închideți ochii la corupție. Dar credeți-mă, primul lucru pe care îl vor face odată ce vom fi ocupați, este să ne împuște pe toți. De aceea, lupta împotriva corupției este azi o chestiune ce ține de supraviețuire”, afirmă răspicat jurnalistul.