INTERVIU EXCLUSIV. Tiberius Filip, tânărul liberal care candidează pentru a scăpa comuna Islaz de catastrofala administrație tipică PSD Teleorman. Cât de disperat e primarul Ionel Geară să obțină încă un mandat: "A instaurat un climat de teamă și manipulare! Folosește diverse tertipuri, de la șantaj și promisiuni deșarte la amenințări, pentru a menține controlul asupra masei electorale"


INTERVIU EXCLUSIV. Tiberius Filip, tânărul liberal care candidează pentru a scăpa comuna Islaz de catastrofala administrație tipică PSD Teleorman. Cât de disperat e primarul Ionel Geară să obțină încă un mandat: "A instaurat un climat de teamă și manipulare! Folosește diverse tertipuri, de la șantaj și promisiuni deșarte la amenințări, pentru a menține controlul asupra masei electorale"

Comuna Islaz din județul Teleorman este mai mult decât un simplu punct pe hartă. Chiar dacă inițial a fost cunoscută mai degrabă drept locul copilăriei infractorului Liviu Dragnea, trecutul controversat al fostului președinte al PSD nu trebuie să eclipseze potențialul localității. Islazul reprezintă un loc cu un potențial turistic și piscicol vast, situat în inima luncii comune a Oltului și a Dunării. 

Cu toate acestea, sub conducerea primarului pesedist Ionel Geară, promisiunile de dezvoltare au rămas neîmplinite, neexistând nici măcar un sistem bine pus la punct de apă potabilă, iar pe cale de consecință încrederea în administrație a ajuns la un minim istoric. Drept răspuns la nemulțumirile legitime ale cetățenilor, PSD Teleorman recurge la ceea ce știe mai bine să facă, încă de pe vremea infractorului Liviu Dragnea, respectiv să-i amenințe și șantajeze în varii forme pe localnicii care doresc schimbarea, avertizează candidatul PNL Tiberius Filip, care, în pofida coaliției naționale dintre liberali și social-democrați, a decis să meargă pe o linie diferită, ducând o campanie proactivă contra catastrofalei administrații pesediste a comunei Islaz. 

Într-un interviu acordat publicației noastre, candidatul liberal Tiberius Filip a detaliat planurile pe care le are pentru dezvoltarea comunei Islaz, vorbind totodată despre deficitara administrație pesedistă. 

Podul.ro: Domnule Filip, ce v-a determinat să luați decizia de a candida pentru funcția de primar al comunei Islaz, respectiv împotriva PSD, deși la nivel național avem în continuare în picioare coaliția formată dintre liberali și social-democrați?

Tiberius Filip: Am decis să candidez la funcția de primar al Islazului deoarece consider că este momentul oportun pentru a aduce schimbările necesare comunității noastre. În cei 36 de ani de viață, am acumulat experiență în diverse domenii, inclusiv în învățământ, presă, administrație publică și sectorul privat. Această diversitate de experiențe mi-a oferit o viziune amplă asupra nevoilor și aspirațiilor locuitorilor, iar acum simt că este momentul să dau înapoi comunității fiecare strop de energie, de experiență și de înțelepciune adunate.

Podul.ro: Care sunt principalele probleme pe care le-ați identificat în privința mandatului actualului primar, care de altfel administrează comuna de aproape 20 de ani? 

Tiberius Filip: Printre cele mai stringente probleme se numără lipsa sistemului de canalizare și starea precară a infrastructurii rutiere. În plus, există o insuficientă promovare culturală și turistică a zonei noastre din lunca comună a Oltului și a Dunării. Aceste neajunsuri afectează calitatea vieții locuitorilor și necesită intervenții urgente. Actualul primar promite de fiecare dată, la fiecare 4 ani, gaze și canalizare, dar aceste promisiuni nu se concretizează niciodată, ceea ce a dus la o lipsă de încredere în administrația actuală.

Podul.ro: Ce inițiative politico-administrative propuneți pentru rezolvarea acestor probleme?

Tiberius Filip: În primul rând, îmi propun să asigur accesul la utilitățile de bază pentru toți locuitorii. Prioritatea mea va fi implementarea unui sistem eficient de apă potabilă, pun aici accentul pe "potabilă", și de canalizare, luptând în tot acest timp împotriva birocrației și accesând fonduri europene. De asemenea, modernizarea drumurilor reprezintă un aspect esențial.

Nu promit marea cu sarea. Mai exact, nu-mi permit să vin în fața cetățenilor și să-i mint cu nerușinare că aduc gazele în localitate. Indiferent cât de aproape ar fi magistrala de Islaz, costurile sunt foarte mari și nu am acum o imagine a ratei de colectare a taxelor și impozitelor, astfel încât să știu dacă este fezabilă o contribuție financiară din partea unității teritorial-administrative. Cu alte cuvinte, la un asemenea proiect, prin accesarea de fonduri guvernamentale, statul îți oferă o parte din bani, iar localitatea trebuie să vină cu o altă parte, mult mai mare. Nu cred în acest proiect pentru viitorul apropiat. Iar eu, așa cum spuneam, nu mă joc cu vorbele. Cred că oamenii au nevoie de sinceritate din partea viitorul primar.

Educația și sănătatea sunt, totodată, priorități majore ale mandatului meu. Sunt foarte legat de școală, mai ales că am și profesat în Islaz. Îmi doresc ca între primărie și școală să existe un parteneriat real și o relație corectă de colaborare. Fără educație, nu există progres. În ceea ce privește sistemul medical, este foarte important să cream condiții optime pentru a atrage cel puțin încă un medic de familie în comună. Ideal este ca în satul Moldoveni să se reînființeze un dispensar medical, astfel încât și cei de acolo, marginalizați din mai multe puncte de vedere, să beneficieze de acces la servicii medicale de bază, fără a fi nevoiți să se deplaseze în satul Islaz sau la orașul cel mai apropiat, Turnu Măgurele, pentru o trimitere sau o rețetă medicală.

Tot în Moldoveni, crearea unei piețe, cât de mică ar fi, este un lucru important. Activitatea de bază a locuitorilor satului Moldoveni o reprezintă agricultura. Oamenii au solarii și toată producția o vând pe piețele mari din București sau din alte zone ale țării. O promovare pe măsură a rezultatelor muncii lor i-ar ajuta enorm.

Iar cheia unei guvernări locale normale pentru era în care trăim o reprezintă accesarea de fonduri europene. Atât pentru administrația publică, cât și pentru cetățeni. Se impune, deci, crearea unui birou de fonduri europene la Islaz. Angajarea unor oameni specializați în așa ceva care să ofere și consultanță publicului larg este un alt lucru pe care vreau să-l pun în aplicare. De problemele legate de titlurile de proprietate și cărțile funciare nu mai zic. Prea mult timp a trecut pentru noi.

Promovarea localității noastre pe multiple paliere este, la rândul ei, o prioritate.

Sunt foarte multe de făcut în Islaz și pentru islăzeni. Le ofer pe 9 iunie șansa de a descoperi că se poate și altfel.

Podul.ro: Există vreun proiect specific pe care îl promovați intens în campanie?

Tiberius Filip: Da, problema lipsei sistemului de canalizare este una dintre prioritățile mele majore. Actualul primar a menținut comuna Islaz ca membră a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Teleormanul" fără niciun beneficiu real pentru islăzeni, în timp ce parte din fondurile locale sunt direcționate către această asociație. Voi explora și implementa alternative de finanțare directă pentru proiectele de infrastructură, cum ar fi programele naționale de investiții și alte inițiative guvernamentale care permit accesarea de fonduri fără intermediari, dar și, din nou o spun, fondurile europene. Îmi propun să accesez fonduri europene atât pentru autorități, cât și pentru a sprijini cetățenii în acest demers.

Podul.ro: Cum descrieți, pe scurt, situația actuală a comunei Islaz sub administrația PSD?

Tiberius Filip: Actuala administrație a instaurat un climat de teamă și manipulare. Se folosesc de diverse tertipuri, de la șantaj și promisiuni deșarte la amenințări, pentru a menține controlul asupra masei electorale. Mai mult, resubliniez că, de fiecare dată, la fiecare 4 ani, se promit gaze și canalizare, dar aceste promisiuni nu sunt niciodată respectate. Oamenii nu mai cred în aceste promisiuni deșarte și vor o schimbare reală. Este clar că această abordare nu este benefică pentru comunitatea noastră și că avem nevoie de o schimbare semnificativă.

Podul.ro: Cum decurge campania propriu-zisă?

Tiberius Filip: Este evident că actuala conducere se teme de schimbare și de dorința reală a oamenilor pentru o alternativă. Campaniile de defăimare și de denigrare la adresa mea reprezintă o dovadă în plus a disperării lor de a-și menține pozițiile. Este trist că în loc să se concentreze pe a îmbunătăți viața oamenilor, ei aleg să răspândească informații false și să încerce să mă discrediteze. Eu rămân ferm în angajamentul meu de a aduce schimbarea de care Islazul are nevoie și nu voi lăsa aceste atacuri să mă distragă de la obiectivul meu principal: bunăstarea locuitorilor comunei.

Podul.ro: Ați vorbit despre un climat de teamă și manipulare, situație întâlnită la scară largă în județul Teleorman care a căpătat notorietate la nivel național mai ales sub regimul de tristă amintire PSDragnea. Ce le transmiteți localnicilor care se tem în continuare de repercusiuni în cazul în care își exprimă deschis dorința de schimbare?

Tiberius Filip: Înțeleg foarte bine aceste temeri și sunt conștient de presiunile la care sunt supuși oamenii. Am fost abordat de mulți locuitori care mi-au spus că sunt amenințați subtil sau direct să nu fie activi pe rețelele sociale sau să nu se afișeze public ca fiind de partea mea. Aceasta este o tactică inacceptabilă și arată cât de mult se teme actuala conducere de schimbare. Le transmit locuitorilor că nu sunt singuri și că este important să își facă auzită vocea! Schimbarea este posibilă doar dacă ne unim și ne susținem unii pe alții.

Schimbarea vine la pachet cu ambiția generației tinere de a avea un primar care să comunice deschis și care să nu guverneze prin aroganță și sfidare la adresa cetățenilor. După aproape 20 de ani, e nevoie de o alternativă pentru a oferi șansa și altcuiva de a demonstra ce poate. Împreună suntem puternici și doar împreună putem aduce schimbarea de care avem nevoie. Haideți să ne unim forțele și să creăm un viitor strălucit pentru comuna noastră!

Alegerile locale din acest an, desfășurate în Islaz, nu sunt doar despre partide politice, ci despre oameni și alternative la actuala conducere a administrației publice locale. Sondajele locale, atât ale puterii, cât și ale opoziției, indică foarte clar că oamenii vor să schimbe primarul, chiar dacă acesta susține că cifrele sunt în favoarea sa. Într-o comună în care promisiunile neîmplinite au devenit o obișnuință, locuitorii au acum șansa de a alege un lider dedicat schimbării reale și progresului. Sunt gata să aducă Islazul în secolul XXI prin proiecte concrete și o administrație transparentă. Alegerile din 9 iunie pot marca începutul unei noi ere pentru Islaz, una în care cuvântul dat va fi și cuvântul respectat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.