Consilier prezidențial eston: Estonia ia în considerare "serios" să trimită trupe în Ucraina!


Consilier prezidențial eston: Estonia ia în considerare "serios" să trimită trupe în Ucraina!

Madis Roll, consilierul Președintelui Estoniei în domeniul Securității Naționale, a afirmat că Guvernul eston discută "serios" despre posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei.

Într-un interviu acordat pentru portalul Breaking Defense, Roll a transmis că Guvernul eston ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a permite forțelor ucrainene să se concentreze pe lupta efectivă. 

Pe de altă parte, Estonia speră ca desfășurarea de trupe în Ucraina să fie efectuată ca parte a unei misiuni complete a NATO. Pe de altă parte, nu este exclus ca Estonia să acționeze în cadrul unei coaliții internaționale mai restrânse.

"Discuțiile sunt în desfășurare. Trebuie să luăm în considerare toate opțiunile. Nu trebuie să ne limităm legat de ceea ce putem face", a precizat consilierul prezidențial eston. 

Totodată, acesta nu a exclus scenariul ca alți membri NATO să fie convinși să procedeze într-un mod similar în viitor.

De asemenea, în cadrul unui interviu acordat în urmă cu câteva luni tot pentru Breaking Defense, comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, generalul Martin Herem, a spus că armata a discutat despre trimiterea de trupe în vestul Ucrainei pentru a îndeplini sarcini precum serviciul medical, logistica sau apărarea aeriană.

Mai mult, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul Estoniei, Marko Mihkelson, a declarat pentru Breaking Defense că națiunile europene "trebuie să înceapă să se gândească la o coaliție a celor dispuși" să ajute mai direct Kyivul, eventual cu forțe de luptă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.