Problema absenteismului basarabenilor cu cetățenie română la alegerile din România. Mulți români din Basarabia nu se simt reprezentați de partidele tradiționale românești care ocolesc subiectul Unirii. În plus, acestora le repugnă rusofilia, anti-europenismul și propaganda anti-ucraineană afișate de AUR, care a parazitat discursul unionist


Problema absenteismului basarabenilor cu cetățenie română la alegerile din România. Mulți români din Basarabia nu se simt reprezentați de partidele tradiționale românești care ocolesc subiectul Unirii. În plus, acestora le repugnă rusofilia, anti-europenismul și propaganda anti-ucraineană afișate de AUR, care a parazitat discursul unionist

Problema absenteismului basarabenilor (care și-au redobândit cetățenia română) la alegerile din România este una recurentă, fiind sesizată la toate ciclurile electorale care au loc în dreapta Prutului. 

De fiecare dată, experții și analiștii politici (fie din România, fie din Basarabia) au încercat să găsească anumite explicații pentru acest dezinteres politic aproape sfidător afișat de românii basarabeni pentru procesul electoral. Basarabenii au fost și sunt acuzați că, în ciuda faptului că aproape 1 milion și jumătate dintre ei și-au redobândit deja cetățenia română, care le aparține istoric și de drept, aceștia aproape că nu participă la alegerile din România, fie că vorbim de cele europarlamentare, fie de cele prezidențiale, parlamentare, sau, mai rar, locale. 

România le oferă românilor din Basarabia toate condițiile necesare pentru a-și exercita dreptul la vot, ei având posibilitatea să voteze inclusiv prin corespondență, deci, inclusiv din Diaspora, fără a fi necesar să se afle pe teritoriul R.Moldova. În perioada pandemiei, pentru a evita cozile de la secțiile de vot, care oricum nu erau prea mari, unii români basarabeni de acasă au ales să voteze prin corespondență la alegerile din dreapta Prutului. 

Așadar, în privința condițiilor și organizării alegerilor românești în Basarabia NU au fost și nici nu pot exista probleme. Absenteismul electoral al basarabenilor ține exclusiv de felul în care acești alegători se raportează la discursurile politice ale partidelor tradiționale românești. Să ne înțelegem: atât basarabenii, cât și politicienii de la București înțeleg foarte bine că oricine ar fi la guvernare în dreapta Prutului, susținerea necontenită și asistența dezinteresată a României pentru Basarabia noastră NU se va schimba.

Totuși, falsele narațiuni despre o așa-zisă “integrare europeană” a R.Moldova ca stat separat(ist), deci, fără Reunirea cu partia-mamă România, repetate papagalicește de unii oficiali din România, deși nici măcar ei înșiși nu cred în această poveste de adormit nu atât copii, cât alegători, nu fac decât să descurajeze electoratul din stânga Prutului (detalii AICI). 

Mai mult, partidele tradiționale românești se încăpățânează să bage în programele lor electorale această minciună irealizabilă (integrarea R.Moldova în Laponia, pardon, în UE) în timp ce, alături de falșii unioniști de la AUR, pun tot felul de piedici în Camera Deputaților și Senat unor proiectele legislative concrete, care pot apropia efectiv Basarabia de România – detalii AICI

În ceea ce îi privește pe George Simion și tovarășii săi din AUR, basarabenii au înțeles demult ce hram poartă. Deși aceștia reușiseră să-i tragă pe sfoară în modul cel mai cinic și manipulator pe foarte mulți basarabeni, iată că, între timp, mincinoșii de la AUR și-au dat arama pe față, afișându-și pe față simpatiile dictatoriale neo-ceaușiste și pro-ruse, rusofilia, anti-europenismul și propaganda anti-ucraineană, adică exact ceea ce românii-basarabeni și unioniștii autentici NU pot tolera. Mai mult, AUR a reușit cumva să paraziteze și să spurce întreg discursul unionist din politica mare, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru societatea românească. 

Din păcate, trebuie spus că unioniștii și românii-basarabeni NU sunt reprezentați de nimeni în peisajul politic din dreapta Prutului, rămânând cumva pe cont propriu. Dar această problemă nu o întâlnim doar în politică, ci și în presă, de exemplu. Dacă vrem să vorbim despre soluții, românilor-basarabeni și unioniștilor din dreapta și stânga Prutului nu le rămâne decât să-și unească eforturile și să încerce să demonopolizeze subiectul unionist, scoțându-l din ghearele pro-rușilor de la AUR și de sub conformismul și tăcerea mormântală a politrucilor separatiști de la Chișinău și București. Avem nevoie ca de aer, la București, de o platformă unionistă veritabilă, de o Alianță pentru Unirea Unioniștilor care să îi coaguleze și reprezinte în Parlamentul României pe toți unioniștii și românii-basarabeni de bună credință, fie că aceștia locuiesc în dreapta și în stânga Prutului sau Diaspora. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.