Norvegia, în alertă! Activitățile spionajului rus au crescut în anvergură într-o zonă-cheie a țării, unul din obiective fiind pregătirea de acte de sabotaj. Un șef dintr-un serviciu de securitate norvegian lansează un apel către populație de a contribui la demascarea agenților Rusiei


Norvegia, în alertă! Activitățile spionajului rus au crescut în anvergură într-o zonă-cheie a țării, unul din obiective fiind pregătirea de acte de sabotaj. Un șef dintr-un serviciu de securitate norvegian lansează un apel către populație de a contribui la demascarea agenților Rusiei

Un șef al Serviciului de Securitate al Poliției din Norvegia (PST) a declarat că activitățile spionajului rus au crescut în anvergură în vestul țării în ultima perioadă, unul din obiectivele agenților Rusiei fiind pregătirea actelor de sabotaj.  

Agenții ruși operează în special în zona unde se află Haakonsvern, care este cea mai mare bază navală a Europei de Nord, precum și instalații importante pentru petrol și gaze precum Mongstad, Kollsnes și Sture, a declarat Torgils Lutro, șeful PST West, într-un interviu acordat pentru agenția de presă de stat norvegiană NRK.

Torgils Lutro a spus că serviciul de securitate norvegian are o imagine de ansamblu asupra activității serviciilor ruse de informații și că au fost descoperiți mai mulți agenți ai Rusiei, dar nu a dezvăluit numărul acestora, chiar dacă se știe, de pildă, că de la începerea războiului din Ucraina autoritățile norvegiene au expulzat peste 15 angajați de la ambasada Rusiei în Norvegia, suspectați de spionaj. 

Însă, faptul că unii dintre agenții serviciilor ruse de informații nu sunt ruși face descoperirea lor mai complicată. 

"Nu ne este ușor să aflăm cine sunt acești agenți. Ei se amestecă în mulțime. Asta este misiunea lor. Ei nu au neapărat cetățenia rusă, dar pot fi motivați să acționeze în numele Rusiei, de exemplu, prin bani sau amenințări", a explicat șeful PST West.

"Agenții de informații ai rușilor lucrează împotriva diferitelor ținte, cum ar fi infrastructura critică și vulnerabilă, respectiv instalațiile militare. Ei au, de asemenea, un obiectiv clar de a descoperi rutinele norvegiene de pregătire pentru situații de urgență", a adăugat Lutro.

Totodată, Lutro a precizat că "este clar că unul dintre scopurile Rusiei este și să ne pună într-o lumină proastă. Ei vor încerca să arate că nu avem control asupra noi înșine sau că nu ne putem ajuta aliații în potențiale situații viitoare".

"Când Rusia are astăzi o relație atât de tensionată cu noi, ei sunt dispuși să-și asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a colecta tot ceea ce poate fi folosibil pentru ei în viitor", a completat șeful PST West. 

Șeful PST West a lansat pe final un apel către populație pentru a raporta activitățile suspecte, dat fiind faptul că unele informații primite astfel au fost de folos în descoperirea unor urme ale serviciilor ruse.

"Nu putem descoperi totul în orice moment și depindem de faptul că oamenii sunt vigilenți și ne oferă sfaturi", a conchis Lutro. (sursa: NRK)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.