Raport îngrozitor: BBC dezvăluie un raport secret iranian care arată cum a fost agresată sexual și ucisă o adolescentă de forțele de securitate ale regimului de la Teheran


  • ACP
  • Apr 30, 2024 12:05
  • 1316
Raport îngrozitor: BBC dezvăluie un raport secret iranian care arată cum a fost agresată sexual și ucisă o adolescentă de forțele de securitate ale regimului de la Teheran

BBC a intrat în posesia unui document secret care arată cum a fost agresată sexual și ucisă o adolescentă din Iran, Nika Shakarami, în vârstă de 16 ani, de către elemente subordonate forțelor de securitate iraniene, în timpul protestelor împotriva regimului de la Teheran din 2022. Documentul (marcat „foarte confidențial”) rezumă o audiere privind cazul adolescentei, organizată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), totodată incluzând numele ucigașilor ei și ale comandanților care au încercat să ascundă adevărul. 

De asemenea, sunt descrise detalii tulburătoare ale momentelor de când a fost răpită, apoi transportată într-o duba nemarcată, timp în care a fost bătută cu bastoanele de cei trei care o păzeau și apoi molestată sexual.

Familia ei a găsit cadavrul într-o cameră mortuară la mai bine de o săptămână după ce adolescenta dispăruse din mijlocul unui protest, dar autoritățile iraniene au negat că moartea ei a fost legată de demonstrație și, după ce au condus propria lor anchetă, au declarat că fata s-a sinucis. 

Despre dispariția și moartea Nikei Shakarami s-a vorbit mult în Iran și în afara țării, iar numele ei a fost strigat de mulțimile furioase din cauza regulilor stricte ale regimului islamist privind vălul islamic obligatoriu, în timp ce fotografia ei a devenit sinonimă cu lupta femeilor din Iran pentru mai multe libertăți. 

Conform BBC, Nika a fost filmată în seara zilei de 20 septembrie lângă parcul Laleh din centrul Teheranului, dând foc hijaburilor, în timp ce alți protestatari din jurul ei scandau „moarte dictatorului” – referindu-se la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei – fără să știe că că tânără era urmărită, după cum arată raportul clasificat. 

Protestul a fost monitorizat cu mai multe unități de securitate sub acoperire, iar una dintre acestea - Echipa 12 - a suspectat-o pe adolescentă că ar fi una dintre cele care conduceau protestul, „din cauza comportamentului ei neconvențional și a apelurilor repetate cu telefonul mobil”. Conform raportului, un agent sub acoperire a fost trimis în mulțime pentru a confirma că Nika era într-adevăr una dintre liderele demonstrației, iar acesta a chemat echipa sa pentru a o aresta. Nika a reușit să fuga și abia după o oră a fost văzută din nou, reținută și urcată într-o dubă frigorifică nemarcată, cu care se deplasa echipa sub acoperire. 

Între timp ea își sunase o mătușă să îi spună că e urmărită de agenții regimului islamist. În dubă a fost ținută în compartimentul din spate de trei membri ai echipei 12 - Arash Kalhor, Sadegh Monjazy și Behrooz Sadeghy, iar liderul lor, Morteza Jalil, stătea în față cu șoferul. Echipa a încercat apoi să găsească unde să o predea, dar o tabără temporară de poliție din apropiere i-a respins pentru că era deja supraaglomerată, așa că au mers către un alt centru de detenție, aflat la 35 de minute de mers cu mașina, al cărui comandant a fost inițial de acord să o admită pe Nika, dar apoi s-a răzgândit. 

„În acel moment, la secție mai erau 14 femei deținute și percepția mea era că le poate agita pe celelalte. M-am îngrijorat că va provoca o revoltă”, a spus Morteza Jalil, care a contactat încă o dată sediul său IRGC pentru indicații. 

Pe drum către cunoscuta închisoare Evin din Teheran, unde au fost îndrumați până la urmă, Jalil a spus că au început să se audă zgomote venind din compartimentul din spate al dubei, iar Behrooz Sadeghy, care stătea cu Nika în spate, a spus că, de îndată ce a fost dusă înapoi în dubă după ce a fost respinsă de centrul de detenție, Nika a început să țipe și să înjure. 

"Arash Kalhor i-a îndesat șosetele, în gura (ca să o facă să tacă –n. red.), apoi Sadegh Monjazy a băgat-o în congelator și s-a așezat pe ea. Situația s-a calmat", se precizează în raport. 

"Nu știu ce s-a întâmplat, dar după câteva minute a început să înjure. Nu vedeam nimic, auzeam doar lupte și loviri", a spus șoferul.

Din cabina dubei, Morteza Jalil i-a ordonat șoferului să oprească, apoi a deschis ușa din spate și a descoperit corpul neînsuflețit al Nikei. Jalil a recunoscut că nu a încercat să afle ce s-a întâmplat:„Mă gândeam doar cum să o transfer și nu am pus întrebări nimănui. Am întrebat doar: Respiră? Cred că Behrooz Sadeghy a fost cea care a răspuns: Nu, este moartă”. 

Jalil a sunat pentru a treia oară la cartierul general al IRGC, iar de acesta data a vorbit cu un ofițer de rang mai înalt, cu numele de cod „Naeem 16”, care i-a spus că sunt deja mai mulți morți în stațiile lor și nu vor ca numărul acestora să crească la 20”. 

„Aducerea ei la bază nu ar fi rezolvat nicio problemă”, a spus ofițerul, așa că i-a spus lui Jalil să „o arunce pe stradă”. Jalil a raportat că a lăsat trupul Nikei pe o stradă liniștită, de sub autostrada Yadegar-e-Emam din Teheran. 

Raportul concluzionează că o agresiune sexuală a provocat lupta în compartimentul din spate al dubei și că loviturile Echipei 12 au provocat moartea Nikei. 

„Au fost folosite trei bastoane și trei tasere. Nu este clar care dintre lovituri a fost cea fatală”, se mai spune în raportul secret. 

La aproape o lună de la înmormântarea adolescentei, televiziunea de stat a difuzat rezultatele anchetei oficiale, care spunea că Nika a s-a sinucis sărind de pe o clădire. 

Toți membrii Echipei 12 - care sunt enumerați în raport fac parte dintr-un grup paramilitar iranian, Hezbollah, fără legătură cu grupul libanez cu același nume. Membrii săi sunt folosiți de IRGC, dar uneori operează în afara jurisdicției sale, spune BBC. „Întrucât persoanele de mai sus aparțineau forțelor Hezbollah, nu a fost posibilă urmărirea acestui caz dincolo de obținerea angajamentelor și garanțiilor de securitate necesare”, se precizează în raport. Singurul sancționat de autoritățile iraniene a fost ofițerul IRGC Naeem 16, care a primit o mustrare scrisă – sursa BBC

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.