Candidatura la șefia NATO a lui Mark Rutte este susținută de aproape toate statele membre / Deși are șanse minime, Iohannis afirmă: „nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez”


Candidatura la șefia NATO a lui Mark Rutte este susținută de aproape toate statele membre / Deși are șanse minime, Iohannis afirmă: „nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez”

În cadrul reuniunii de miercuri a miniștrilor de externe ai statelor NATO s-a discutat asigurarea unui pachet de ajutor militar pe cinci ani pentru Ucraina, de până la 100 de miliarde de dolari, în încercarea de a proteja Kievul de „vânturile schimbărilor politice” care l-ar putea aduce din nou pe Donald Trump la președinția SUA, relatează The Financial Times, citat de Rador.

Premierul olandez Mark Rutte a obținut sprijinul tuturor membrilor NATO, mai puțin patru, pentru candidatura sa la funcția de secretar general al alianței, iar unii oficiali s-au declarat încrezători că el va putea obține sprijinul unanim până la Consiliul NATO din iulie.

Context: Șeful NATO Jens Stoltenberg se va retrage la toamnă din funcție după ce a ocupat-o un deceniu. Rutte, care a fost premier vreme de 14 ani, are sprijinul a 28 de state membre, între care SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Dar decizia de numire necesită unanimitate.

Cei 32 de miniștri de externe ai NATO vor discuta informal la Bruxelles despre șefia alianței. Rutte mai trebuie să obțină susținerea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României.

Primele trei state au nemulțumiri de ordin bilateral. Rutte a declarat în 2021, pe fondul unei confruntări UE-Ungaria pe tema unei legi anti-LGBT, că scopul lui era să „aducă Ungaria în genunchi în această chestiune”. Turcia cere de multă vreme ca NATO să fie condusă de un candidat non-UE după norvegianul Stoltenberg [Norvegia nefiind în UE - n.trad.]. România își are propriul candidat - președintele Klaus Iohannis, unicul rival oficial al lui Rutte.

Candidatura lui Iohannis nu e considerată însă o alternativă autentică la cea a lui Rutte, de către aproape toți membrii, lucru care, afirmă diplomați NATO, înseamnă că va crește presiunea asupra celor patru pentru a-l susține pe Rutte în numele unității alianței.

„Există o dezbatere în curs la nivelul întregii alianțe cu privire la calificările acestor doi conducători, ambii foarte impresionanți, și vom continua să dezbatem plusurile și minusurile acestor două persoane până când vom ajunge la un consens referitor la unul dintre ei”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea americană la NATO.

„Cred că ar fi bine ca chestiunea să fie soluționată cel mai târziu până la reuniunea la nivel înalt de la Washington”, a declarat ea presei. „Cred că știți cu toții că poziția SUA e aceea că îl susținem deplin pe Mark Rutte.” 

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, a spus Iohannis, întrebat despre dacă ia în calcul să îşi retragă candidatura pentru şefia NATO sau dacă va negocia o altă funcţie la nivel european, în condițiile în care mai mulți lideri străini au spus că îl susţin pe Mark Rutte. Declarația a fost făcută într-o conferinţă de presă la Cotroceni susţinută, miercuri, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit News.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.