Ucraina se ține de cuvânt și acordă minorității române mai multe drepturi. La Odesa, numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16. Ambasadorul Victor Micula: „Reglementările adoptate sunt mai bune decât ce exista până acum”


Ucraina se ține de cuvânt și acordă minorității române mai multe drepturi. La Odesa, numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16. Ambasadorul Victor Micula: „Reglementările adoptate sunt mai bune decât ce exista până acum”

Ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula (foto sus), dezvăluie, într-un interviu pentru Defense Romania, că Ucraina a făcut progrese semnificative în ce privește drepturile minorității românești, iar curând  ar putea deveni chiar a treia țară din lume care sărbătorește Ziua Limbii române, existând demersuri oficiale notabile în acest sens.

„Guvernul ucrainean a adoptat câteva măsuri concrete care vin în sprijinul comunității românești din Ucraina. Reglementările adoptate sunt mai bune decât ce exista până acum și sperăm ca acest proces legislativ să meargă înainte. (...) Guvernul ucrainean a adoptat o strategie pentru susținerea minorităților naționale din Ucraina. Totodată, a adoptat un plan de acțiune pentru îmbunătățirea învățământului în limbile minorităților”, arată diplomatul român. VIDEO la finalul textului!

În Odesa, de exemplu, numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16, dezvăluie Victor Micula.

Anul 2023 a fost unul de referință în privința schimbării tonului Guvernul ucrainean față de subiectul limbii române.

„Guvernul ucrainean a adoptat în octombrie 2023 o directivă prin care se solicită înlocuirea referirilor la așa-zisa limbă moldovenească din toate documentele oficiale și înlocuirea acestora cu limba română”, reamintește Victor Micula. 

Ambasadorul României la Kiev a mai explicat că autoritățile ucrainene ar putea institui chiar și o zi a limbii române. În acest sens, Departamentul pentru politici etnice din Ucraina urmează să prezinte Guvernului ucrainean o propunere concretă de act normativ care să oficializeze această propunere

„Au existat dezbateri publice pe acest subiect și s-a constatat că există sprijin unanim pentru instituirea unei astfel de zile. Astfel, Ucraina ar fi a treia țară care, după Republica Moldova și România, ar sărbători o zi a limbii române în aceeași zi cu celelalte două state (31 august)”, arată Victor Micula.

„Rezistența unor actori locali față de consemnarea inexistenței limbii moldovenești este un rezultat al propagandei rusești anterioare. Există încă urme ale acestei propagande și acesta este motivul pentru care urmărim cu mare atenție pașii concreți pentru implementarea deciziei Guvernului ucrainean din octombrie anul trecut. Majoritatea instituțiilor statului au început să întreprindă măsuri concrete, dar am sesizat și rezistența unor actori locali care sunt influențați de vectori de mesaj rusesc”, a subliniat ambasadorul României în Ucraina.

„De altfel în curând trebuie să aibă loc în Ujgorod, în Transcarpatia olimpiada de limba și literatura română, unde vor participa elevi atât din Transcarpatia, cât și din Cernăuți și Odesa. Sperăm ca această olimpiadă să încurajeze cât mai mulți copii români să se înscrie în anii următori în școlile în care se predă în limba română în Ucraina. Există evoluții și în regiunea Odesa. Numărul de școli în care se predă în limba română a crescut de la 3 școli la 16 și există mai multe inițiative pe plan local pe care le vom sprijini pe măsură ce vom fi solicitați”, a precizat ambasadorul Victor Micula.

Preluare Defense Romania. Interviul poate fi urmărit integral mai jos în format video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.