PODUL a dezvăluit, recent, implicarea lui Ion Cîrstoiu, controversatul tată al medicului candidat la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, în mineriada din 13-15 iunie 1990, arătând că presa din Argeș, județ în care Cîrstoiu senior a ocupat funcții publice importante, fiind inclusiv prefect, a scris negru pe alb, citând martori din dosarul mineriadei, care a fost contribuția acestuia la consolidarea puterii neocomuniste ce confiscase Revoluția și era profund deranjată de protestele de la Piața Universității.
Ion Cîrstoiu a fost indicat drept persona care, în calitate de director la IRTA/ITA Argeș (Întreprinderea Regională de Transport Auto), a pus la dispoziția minerilor care au plecat spre București autobuze cu burduf dotate inclusiv cu bâte. Detalii AICI.
Revoluționarul Marian Tivilic Moroșanu, cunoscut drept Ceaușescu, este și el victimă a mineriadei din iunie 1990 când a fost bătut cu bestialiate de mineri și de securiștii lui Ion Iliescu deghizați în mineri, motiv pentru care a ținut să întrebe, zilele trecute, mai mulți lideri PNL cum de pot susține un asemenea candidat. Liberalii au afirmat că ei nu cunosc acest aspect, dar că se vor interesa despre. Au trecut mai multe zile de atunci și nu avem o poziție publică pe această temă, deși PNL a fost atunci vizat și victimă a agresivității minerilor în iunie 1990. Este însă știut faptul că liberalii au o atitudine foarte relaxată, ba chiar admirativă față de torționari și colaboratori ai Securității, având în vedere că nu s-au dezis niciodată de odioșii turnători Constantin Bălăceanu-Stolnici și Mircea Ionescu Quintus. Ba, dimpotrivă, i-au privit ca pe niște faruri călăuzitoare ale liberalismului.
Marți seară, Ceaușescu l-a așteptat la sediul B1TV pe Cătălin Cîrstoiu, cu cască de miner cu lampă, pentru a-l întreba cum despre implicarea tatălui său în minderiadă și dacă i se pare normal să-și dorească acum gestionarea orașului răvășit și traumatizat de minerii cărora inclusiv Ion Cîrstoiu le-a facilitat violențele.
Însoțit de o gardă de corp, Cîrstoiu, altfel jovial și energic, a început să se bâlbâie când „Ceaușescu” l-a chestionat pe subiect: „Cum comentați, eu care am luat bătaie, am stat arestat și multe alte victime…ce le transmiteți acelor victime?”
Cîrstoiu a răspuns: „Cred că sunteți pasibil de o mare…acuzație incorectă și…injustă”. Și apoi a trântit ușa la Mercedes.
Filmând în urma bolidului de lux care a plecat în viteză, „Ceaușescu” a comentat: „Ia uite cu ce mașină vină. Bă, fiu de criminal ești, bă”. VIDEO mai jos!
„PSD -PNL aduc al 2 lea fiu de torționar în politică. Primul este la Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, fiul torționarului securității care a ucis în 50 oameni nevinovați Alexandru Rafila. La Primăria Capitalei este propus Cătălin Cîrstoiu, fiul torționarului Ion Cîrstoiu fostul director ITA Argeș care a pus la dispoziția minerilor bâte și nouă autobuze cu burduf”, a comentat Marian Ceaușescu pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că medicul Cîrstoiu a afirmat, după ce candidatura sa la PMB a fost lansată de către cele două partide comasate, că modelul lui în viața este tatăl său.
Publicațiile și televiziunile care au mai abordat recent subiectul au precizat că medicul Cîrstoiu a refuzat să dea un drept la replică pe acest subiect.
Numele lui Cîrstoiu-tatăl apare însă în conexiune și cu celebrul dosar al șpăgilor de la Pitești pentru permise auto din anul 2008 (locul în care candidatul Cristian Popescu Piedone, actualul primar de la Sectorul 5, și-a luat cinci categorii de permise într-o singură zi).
Comisarul condamnat la închisoare Codruț Vlăsceanu declara în fața instanței că Ion Cîrstoiu, prefect de Argeș la acel moment, făcea presiuni la adresa direcției pentru a le elibera permise apropiaților, ba chiar le dădea ordine examinatorilor.
„Prefectul Ion Cîrstoiu venea aproape în fiecare dimineaţă la sediul serviciului nostru, din incinta fostului Bancorex, unde semna convocatoarele de examen şi dădea directive de a avea grijă de anumiţi candidaţi. În cazul unora, mai trimitea şi bileţele”, a dezvăluit Vlăsceanu.
Numele lui Ion Cîrstoiu a apărut şi în declaraţiile altor membrii ai reţelei, care au decis să coopereze cu anchetatorii. Coincidenţă sau nu, în iunie 2008, la o zi după ce poliţiştii au descins la Permise şi au ridicat documente şi alte înregistrări, Ion Cîrstoiu a făcut infarct și a fost operat la spitalul condus de fiul său.