Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, România, la data de 27 Martie 1918, rămâne în conștiința națională românească drept primul pas spre Marea Unire de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, și clipa în care frații noștri de peste Prut au ales ruperea de Rusia și de tot ceea ce a însemnat ea ca putere autocrată, ca opresor al românilor basarabeni și ca vector de deznaționalizare politică specifică regimurilor agresoare și de forță care s-au succedat la Moscova și Petersburg de mai multe secole încoace.
Unirea votată la Chișinău, în mod democratic, liber și transparent, de către deputații din Sfatul Țării, vine în deplin contrast cu practicile specifice lumii ruse și cu politica represivă a Rusiei la adresa cetățenilor din teritoriile guberniilor țariste de atunci și mai târziu ale republicilor sovietice. Românii au ales Unirea într-un moment istoric teribil de dificil, salvând Moldova dintre Prut și Nistru de la bolșevizare și de la ravagiile războiului civil din Rusia. Votul dat la 27 Martie 1918, în condițiile în care România se găsea într-un impas care îi punea sub semnul întrebării însăși supraviețuirea, capitala fiind la Iași iar presiunea Germaniei fiind mai mare ca niciodată, lucru la care se adăugau criza socială determinată de război, pierderi teritoriale și un număr mare de refugiați în Moldova, epidemiile care secerau vieți și nu în ultimul rând situația grea de după anul 1917 în care se reușise o rezistență eroică la Mărăști, Mărășești si Oituz, fapt care a determinat, cu mari sacrificii, salvarea in extremis a statalității românești și păstrarea speranței unității naționale, acest vot de care spuneam ne vorbește despre curaj, asumare, patriotism, spirit de sacrificiu și viziune istorică!
Fără 27 Martie 1918 nu ne putem imagina în esență puterea de-a dreptul miraculoasă de renaștere națională a României la 1918. Patrioți curajoși precum Vasile Stroescu, Pantelimon Halippa, Ion Inculeț, Constantin Stere, Ion Buzdugan, Daniel Ciugureanu, Elena Alistar, Pantelimon Erhan, Alexandru Baltagă, Ion Pelivan, Anton Crihan și toți ceilalți reprezentanți aleși să reprezinte destinele fraților din Moldova ocupată de ruși, oameni care au susținut Unirea în Sfatul Țării vor rămâne de-a pururea în amintirea noastră, a românilor de pretutindeni!
Cred cu tărie că destinul ne cheamă să regăsim, astăzi, când România este o țară europeană membră a NATO și UE, energia, puterea și viziunea de a purcede cu echilibru și responsabilitate la deschiderea discuției privind Reunificarea celor două state românești, România și Republica Moldova.
Avem de partea noastră dreptul internațional, dreptul istoric și dreptul moral, cred că este timpul să nu ne mai temem a vorbi despre Unire. Unirea a fost și rămâne un ideal cu adevărat nobil al patrioților români, Unirea Republicii Moldova cu România, Țara Mamă, este destinul nostru legitim și este actul de dreptate istorică la care au visat cele mai luminate personalități democrate ale României de după caderea regimului comunist, în frunte cu Regele Mihai I al României și Corneliu Coposu.