Generalul Ben Hodges îndeamnă Ucraina să continue atacurile asupra rafinăriilor rusești și să ignore apelurile unor oficiali americani de a le opri / Dronele Kievului ar putea afecta serios finanțele Moscovei și capacitatea acesteia de a se apăra împotriva atacurilor aeriene


Generalul Ben Hodges îndeamnă Ucraina să continue atacurile asupra rafinăriilor rusești și să ignore apelurile unor oficiali americani de a le opri / Dronele Kievului ar putea afecta serios finanțele Moscovei și capacitatea acesteia de a se apăra împotriva atacurilor aeriene

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane din Europa în perioada 2014-17, a declarat, în cadrul celui de-al 16-lea Forum anual de securitate de la Kiev, că loviturile asupra rafinăriilor au un impact semnificativ și că astfel Rusia nu va mai fi capabilă să-și finanțeze războiul la nivelul actual, atacurile producându-i și probleme cu combustibilul necesar pentru a continua ostilitățile. 

„Aș recomanda să se ignore apelurile de a opri astfel de atacuri", a declarat generalul Hodges, referindu-se la solicitările unor oficiali americani care au declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicația Financial Times, că Casa Albă ar fi din ce în ce mai nervoasă din cauza atacurilor îndrăznețe ale dronelor ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, terminalelor, depozitelor și instalațiilor de depozitare din vestul Rusiei și a pagubelor pe care acestea le-au provocat instalațiilor de producție petrolieră rusești.

Generalul american a subliniat că este necesar să fie consolidate sancțiunile împotriva Rusiei, mai ales că 2024 va fi și un an al competiției industriale.

„Ucraina și Occidentul ar trebui să câștige această competiție. Vorbesc, desigur, despre consolidarea stocurilor de muniție, dar și despre mutarea capacităților de întreținere mai aproape de linia frontului, astfel încât soldații ucraineni să poată repara la fața locului echipamentele care sunt stricate sau deteriorate", a declarat Hodges.

În opinia sa, Ucraina ar trebui să exercite presiuni asupra logisticii rusești, în special în Crimeea, pentru a face peninsula un iad pentru trupele rusești.

Într-un an de raiduri care au vizat mai mult de o duzină de rafinării și depozite din vestul Rusiei, Directoratul Principal de Informații al Ucrainei a redus temporar capacitatea de rafinare a Rusiei, mai exact cu aproximativ 12 %. Iar acest lucru are un efect în lanț asupra prețurilor la benzină pentru consumatorii ruși.

Prețurile au ajuns luna aceasta la un maxim al ultimelor șase luni. În încercarea de a păstra rezervele interne în timp ce se apropie sezonul estival de călătorii, Moscova a restabilit interdicția asupra exporturilor de benzină, pe care o ridicase în septembrie.

Kievul speră ca raidurile petroliere să afecteze financiar Moscova, să complice logistica militară și să provoace nemulțumire în rândul rușilor obișnuiți. Dar nimeni nu se așteaptă ca această campanie să fie una care să încline balanța războiului. 

„Acestea sunt lovituri punctuale", a declarat expertul în energie Hennadii Rіabtsev pentru Ukrainian Pravda. „Sunt dureroase și afectează logistica, dar nu au un impact semnificativ asupra volumelor totale anuale de rafinare".

Poate și mai important pentru forțele ucrainene, raidurile cu drone - în care sunt implicate 15 tipuri de drone artizanale cu rază lungă de acțiune (foto jos), după cum le-a identificat analistul militar H.I. Sutton - ar putea obliga Kremlinul să retragă sistemele valoroase de apărare aeriană de pe linia frontului și să le redistribuie în jurul infrastructurii petroliere.

 

Aparent, nevoită să își întărească apărarea aeriană, Moscova a amânat recent - din 2024 până în 2026 - exportul a două baterii de rachete sol-aer S-400 către New Delhi. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, există deja planuri de desfășurare a vehiculelor de apărare aeriană Pantsir în jurul instalațiilor energetice.

Prin sporirea protecției rafinăriilor, rușii ar putea ajunge în situația de asigura o protecție mai redusă în jurul bazelor aeriene, porturilor, cartierelor generale și a altor instalații militare - făcându-le astfel ținte mai ușoare.

„Atacurile cu drone ucrainene împotriva unor ținte din Rusia ... cresc probabil presiunea asupra mijloacelor de apărare aeriană rusești disponibile", a explicat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Un raid masiv cu rachete ucrainene, care a vizat duminică ancorajul Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, în Crimeea ocupată, s-a soldat cu lovirea a două nave rusești (în contextul în care Rusia își împrăștie cele mai bune sisteme de apărare aeriene. Podul a scris AICI.

Acest raid cu rachete, care se pare că a implicat rachete de croazieră Storm Shadow de fabricație britanică și rachete similare SCALP-EG de fabricație franceză, a fost lansat de bombardierele Sukhoi Su-24 ale forțelor aeriene ucrainene.

Cele două nave lovite în noaptea de sâmbăta spre duminică - Yamal și Azov - aveau fiecare un echipaj de sub 100 de oameni și o lungime de 112 metri, și puteau fi folosite pentru debarcări de trupe, pentru transport, ori pentru a amplasa câmpuri de mine navale. Detalii AICI.

Așadar, atacurile Ucrainei obligă Kremlinul la o decizie complicată: protejarea rafinăriilor sau protejarea forțelor din prima linie? Și s-ar putea să fie imposibil să le facă pe amândouă. "Nu te poți apăra peste tot", a remarcat generalul în retragere al armatei americane Mark Hertling, citat de forbes.com.

O imagine care circulă pe Twitter (vezi jos) arată că dronele Ucrainei au lovit cele mai mari rafinării din partea europeană a Federației Ruse. 

CITEȘTE ȘI: Dronele Ucrainei au lovit trei mari rafinării rusești, afectând cel puțin 12% din capacitatea Rusiei de prelucrare a petrolului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.