Ucraina continuă să distrugă flota rusă de la Marea Neagră, bombardând alte două nave ruse și un centru de comandă din Sevastopol


Ucraina continuă să distrugă flota rusă de la Marea Neagră, bombardând alte două nave ruse și un centru de comandă din Sevastopol

Două nave ruse, un centru de comunicații și mai multe facilități de infrastructură aparținând Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopolul ocupat au fost atacate, începând din seara zilei de sâmbăta, de rachetele și dronele ucrainene.  

Statul Major al Ucrainei a comunicat faptul că "Forțele de Apărare au lovit cu succes navele de debarcare Yamal și Azov, un centru de comunicații și mai multe facilități de infrastructură aparținând Flotei Ruse de la Marea Neagră".

Cele două nave lovite în noaptea de sâmbăta spre duminică - Yamal și Azov - aveau fiecare un echipaj de sub 100 de oameni și o lungime de 112 metri, și puteau fi folosite pentru debarcări de trupe, pentru transport, ori pentru a amplasa câmpuri de mine navale.  

Ucraina continuă astfel seria de atacuri de succes împotriva flotei ruse, care a înregistrat pierderi catastrofale începând din 2022, primul an al invaziei la scară largă, odată cu scufundarea navei amiral Moskva.  

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, afirmase la sfârșitul anului trecut că, începând din toamnă, Rusia a pierdut 20% din flota sa de la Marea Neagră, ceea ce a dus la limitarea drastică a capacității sale de a interfera cu rutele comerciale maritime. Imaginile din satelit luate din iunie până în decembrie 2023 indicau faptul că loviturile ucrainene asupra navelor ruse au forțat flota rusă să își mute mare parte din navele de suprafață și submarine departe de baza principală din Sevastopol, Crimeea, pentru a nu mai fi atât de facil în raza de acțiune a rachetelor și dronelor ucrainene, în estul Marii Negre. Loviturile din noaptea se sâmbătă spre duminică vor diminua astfel și mai mult capacitatea de acțiune a flotei ruse în regiune, ceea ce reprezintă un mare câștig pentru toate țările cu ieșire la Marea Neagră. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.