Istoricul și activistul civic ieșean Dorin Dobrincu salută victoria profesorului Liviu Maha în fața lui Tudorel Toader. „O veste excelentă pentru UAIC, pentru Iași și pentru Moldova”


Istoricul și activistul civic ieșean Dorin Dobrincu salută victoria profesorului Liviu Maha în fața lui Tudorel Toader. „O veste excelentă pentru UAIC, pentru Iași și pentru Moldova”

Istoricul Dorin Dobrincu, specializat în rezistența anticomunistă și una dintre cele mai curate voci ale societății civile din Moldova, a salutat „ieșirea din umbra lui Tudorel Toader” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC),  într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, apreciind că alungarea controversatului fost ministru al Justiției din funcția de rector „este o veste excelentă pentru UAIC, pentru Iași și pentru Moldova”.

Profesorul Dobrincu subliniază miracolul mobilizării și implicării care au darul de a produce schimbări profunde chiar și acolo unde lucrurile par blocate într-o tradiție păguboasă (doar în folosul unor găști) și greu de urnit, atrăgând atenția asupra sistemului electoral într-un singur tur de la alegerile locale care nu oferă suficientă legitimitate aleșilor, acționând mai degrabă în favoarea unor găști politice consolidate în timp. 

CITEȘTE ȘI: Tudorel-„Sluga model” a pierdut funcția de rector, fiind umilit în alegeri, cu un scor categoric, de profesorul Liviu Maha / „Ievaluatorul” lui Kovesi acuză înciudat „calcule, aranjamente şi angajamente” ale unei așa-numite „Monstruoase Coaliții”

Redăm integral postarea lui Dorin Dobrincu:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a ieșit de sub umbra lui Tudorel Toader, un rector pe care o majoritate nu l-a mai vrut în fruntea instituției pentru încă un mandat. Ieri, în urma turului II al alegerilor pentru funcția de rector, Liviu Maha a obținut 487 de voturi (68%), iar Tudorel Toader 233 (32%). Este o veste excelentă pentru UAIC, pentru Iași și pentru Moldova.

Există date rezonabile că printr-o mobilizare precum cea care a dus la rezultatele amintite mai sus, TT nu ar fi ajuns rector în 2016 și/sau nu ar fi fost reales în 2020. Însă aceasta este istorie, sunt detalii utile pentru reconstituirea a ceea ce a fost.

Cred că este nimerit să subliniez importanța existenței celui de-al II-lea tur în alegeri. Fără acest tur, Liviu Maha oricum ieșea rector, însă cu doar aproximativ un sfert din numărul total de voturi. Prin existența turului II, noul rector are o legitimitate de necontestat. Chiar dacă Tudorel Toader ar fi ieșit pe primul loc în turul I, dar fără să aibă 51% din voturile exprimate, el putea fi bătut de către cel clasat pe locul II. Mobilizarea mare a universitarilor ieșeni, dorința lor de schimbare, cum am văzut și ieri, și acum o săptămână, ducea la acest deznodământ. 

Este aici o lecție majoră - dacă mai era nevoie - pentru sistemul electoral din România. Mă refer la alegerile locale. Acolo avem de aproape un deceniu alegerea primarilor într-un singur tur. Un ins ce ia 25% din voturile exprimate, care pot reprezenta doar 10% sau 15% din voturile celor care au dreptul de a se prezenta la urne, ajunge edil. Asta pentru că legea este strâmbă, făcută pentru ca partidele de tip clanic, care domină administrația într-un mod sicilian, să-și prezerve puterea, să nu aibă emoții. Asta ar fi vrut și Tudorel T. pentru feuda pe care începuse să o construiască la UAIC, numai că nu i-a ieșit. La Primăria Iași ori la alte primării va fi dificil de eliminat monopolul politic jucând după reguli care avantajează găștile actuale. Fără reguli și corectitudine, fără instituții care să vegheze la respectarea regulilor, democrația va avea mereu vânătăi pe față”, a scris Dorin Dobrincu.

Istoricul Dobrincu este cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, dar și lider al „Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei”, organizație care militează pentru regionalizare și descentralizare, arătând cât de păguboasă este administrația centralizată care, cel mai adesea, în loc să impulsioneze progresul în zonele îndepărtate de capitală frânează acest proces, provocând dezechilibre economice și de investiții majore. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.