Panică la Moscova! Macron a vorbit despre scenariul în care e posibilă desfășurarea de trupe franceze în Ucraina. Ce spun liderii unor partide din Franța după întâlnirea avută cu președintele francez: Nu are intenția de a stabili "nicio limită", respectiv "nicio linie roșie" în ceea ce privește sprijinul Parisului pentru Kyiv


Panică la Moscova! Macron a vorbit despre scenariul în care e posibilă desfășurarea de trupe franceze în Ucraina. Ce spun liderii unor partide din Franța după întâlnirea avută cu președintele francez: Nu are intenția de a stabili "nicio limită", respectiv "nicio linie roșie" în ceea ce privește sprijinul Parisului pentru Kyiv

Liderii partidelor parlamentare din Franța și președintele francez Emmanuel Macron s-au întrunit în dimineața zilei de 7 martie pentru a discuta situația de pe frontul din Ucraina. În acest context, Macron și-a prezentat viziunea referitoare la sprijinirea forțelor ucrainene, conform cotidianului francez Le Figaro. Concret, Macron a vorbit, printre altele, despre scenariul în care va fi luată în calcul trimiterea de trupe franceze în Ucraina. 

Conform declarațiilor făcute de liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, și de liderul de extremă-dreapta al "Adunării Naționale", Jordan Bardella, președintele francez Emmanuel Macron a transmis că nu are intenția de a stabili "nicio limită", respectiv "nicio linie roșie" în ceea ce privește sprijinul Parisului pentru Kyiv. 

Rezumând comentariile lui Macron, președinta Partidului Verzilor din Franța, Marine Tondelier, a precizat că "stabilirea unor limite" i-ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un avantaj.

"Președintele a fost foarte serios cu privire la necesitatea mobilizării rapide a resurselor suplimentare pentru a combate amenințarea rusă în Ucraina", a declarat Bertrand Pancher, unul dintre politicienii prezenți la întâlnire, pentru Le Figaro.

Mai mulți dintre cei prezenți au mai zis pentru Le Figaro, sub condiția anonimatului, că Macron avea "hărți în mână", în timp ce explica riscurile ca Ucraina să se retragă din prima linie în favoarea forțelor ruse.

"El ne-a explicat în esență că, dacă sprijinim Ucraina, dar totuși vorbim de limitări, este probabil că Vladimir Putin va reuși", a spus una dintre surse. 

În acest sens, pe parcursul întâlnirii, Macron și-a manifestat deschiderea față de posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, așa cum transmisese anterior, în repetate rânduri, informează ziarul francez L’Independant.

Pe această temă, comunistul Fabien Roussel a declarat, după întâlnire, că "Macron a făcut referire la un scenariu care ar putea duce la o intervenție (a trupelor franceze - n.red.) : înaintarea frontului spre Odesa sau Kyiv”.

El a mai menționat că președintele francez le-a arătat parlamentarilor hărți ale posibilelor direcții de atac ale trupelor ruse în Ucraina.

Pe final, precizăm că abordarea lui Macron l-a speriat pe Manuel Bompard, lider al partidului de extremă stânga La France Insoumise. Vorbind în aceeași notă precum mulți alți lideri din lumea occidentală, care și-au exprimat dezacordul cu varianta luată în calcul de președintele francez, Manuel Bompard a precizat după întâlnire: "Am venit la întâlnire îngrijorat și am plecat și mai îngrijorat". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.